Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Ammattikoulun vaihto/lopetus ja oppisopimus?

Viesti

Hei!

Lähdin tänä syksynä opiskelemaan matkailua HAAGA-HELIAAN, Porvooseen.

Haluaisin oikeasti opiskella englantia, luokanopettajaksi tai jotain taide-alaa. En päässyt sisään sinne minne hain, ja jouduin tyytymään täydennyshaun valikoimaan.

En todellakaan halua opiskella matkailua, mutta vanhemmat veljet sanoivat että kannattaa mennä jonnekin opiskelemaan, eikä työ-elämään.

Nyt vain mietin että koska saan vaihtaa muualle tai mennä töihin? Ja miten koulusta uloskirjautuminen toimii?

Muutan Helsinkiin Lokakuussa ja haluaisin niin opiskella siellä. Huomasin että kevään haut ovat jo alkaneet, ei ole paljon valikoimaa taas, mutta mietin hakea Sosionomi-linjalle Metropoliaan.

Elämäni on hyvin monimutkaista juuri nyt ja mietin kannattako nyt taas hakea jonnekin mihin ei ihan 100% halua vai mennä töihin kevääksi ja teinata rahaa myöhempiin opintoihin? ja pitää vielä vanha HAAGA-HELIA paikka seuraavaan syksyyn?

Ja haluaisin vielä kysyä että miten oppisopimukset toimivat? ja onko niistä paljon valinnanvaraa?

Anteeksi kirjoitusvirheet tai kummalliset lauseet, en ole käytänyt suomenkieltä pitkään aikaan happy

Kiitos avusta jo etukäteen. Olen hajoamispisteessä näiden koulujuttujen takia, enkä tiedä kuinka kauan enää jaksan tätä menoa.

Hei!

Harmillista kuulla, ettet saanut opiskelupaikkaa toivomaltasi alalta. Onneksi uuden suunnan ottaminen on aina mahdollista uuden haun myötä. :)

Veljesi ovat oikeassa - opiskelu kannattaa kyllä. Toisaalta tekstistäsi välittyy viesti, ettei matkailualan opiskelu ole sinua varten. Opiskelun lisäksi työnteko on varsin hyvä vaihtoehto, mikäli sopivia opintoja ei tällä hetkellä ole tarjolla ja työpaikka löytyisi. Monet nuoret pitävät välivuoden lukion ja korkeakouluopintojen välillä ja nähdäkseni se voi monille olla erittäin hyväkin vaihtoehto. Varsinkin, jos sinulle on tarjolla sopiva työ tällaisen välivuoden ajaksi, miksei sekin voisi tulla kyseeseen - onhan se myös oiva tapa hankkia opiskelurahaa. :)

Käytännössähän voit lopettaa koulun missä vaiheessa lukuvuotta hyvänsä, mutta uusien opintojen aloittaminen on mahdollista aikaisintaan tammikuussa, mikäli saisit opiskelupaikan nyt syksyn yhteishaussa. Tietysti kannattaa miettiä, vaihtaako nyt kesken lukuvuoden toisiin opintoihin, varsinkaan, jos selkeää mielikuvaa oikeasta alasta ei ole, tai haussa ei ole mukana itseä kiinnostavia koulutuksia.

Kevään 2011 haussa on mukana laajempi valikoima eri koulutuksia kuin nyt syksyn haussa. Ehkäpä kevään haussa mukana oleviesta koulutuksista löytyisi jokin sinua erityisesti kiinnostava koulutus. Tämä tosin tarkoittaisi sitä, että koulutus alkaisi vasta syksyllä 2011.

Mikäli päätyisit vaihtamaan oppilaitosta tai pitämään välivuoden opinnoista, suosittelen keskustelemaan asiasta oppilaitoksesi opinto-ohjaajan kanssa. Hän osaa neuvoa kuinka asia käytännössä toimii ja onko mahdollista ilmoittautua poissaolevaksi lopullisen eroamisen sijaan.

Oppisopimuksella voi opiskella ammatillisia tutkintoja eli ammattikorkeakouluopintoja ei voi suorittaa oppisopimuksella. Oppisopimuksella voi käytännössä suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Lähtökohtana oppisopimuksen solmimiselle on sellaisen työpaikan hankkiminen, jossa oppisopimuskoulutuksen suorittaminen olisi mahdollista. Lue lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta esimerkiksi osoitteesta www.oppisopimus.net, josta löydät myös oppisopimustoimistojen yhteystiedot.

Tehdessäsi valintaa tulevaisuuden suhteen kannattaa muistaa ennen kaikkea rehellisyys itseä kohtaan: mikä on minun kannaltani juuri se kaikkein paras ratkaisu. Tilanteesi on varsin monisyinen, emmekä tässä varsin rajallisessa kirjallisessa viestien vaihdossa pääse pureutumaan kovinkaan syvälle eri vaihtoehtoihin. Mikäli sinun on mahdollista keskustella kasvotusten tilanteestasi jonkun luotettavan henkilön, vaikkapa ohjauksen ammattilaisen kanssa, voisi keskustelu auttaa sinua löytämään parhaan ratkaisun. Apua voit pyytää esimerkiksi oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajalta tai työ- ja elinkeinotoimistojen ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelusta .

Viisautta valintoihisi toivottaen,

Teija
Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Vastauksesta oli hyötyä minulle
12
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo