Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Bioanalyytikon jatko-opinnot

Viesti

Hei!
Tulevana bioanalyytikkona minua kiinnostaisi jatko-opiskelu mahdollisuudet (lähinnä yliopistossa).
Laboratorio ala ja tutkimus kiinnostaa, hoidollinen puoli ei niinkään.
Yksi vaihtoehtohan olisi hakeutua lukemaan yliopistoon esim.biokemiaa tms, mutta bioaloilla työllisyys on kuitenkin ymmärrykseni mukaan niin heikko, ettei sinne juurikaan kannata hakeutua jos halajaa varman työpaikan ja palkan..?

Kuinka siis yhditäisin labra-alan ja korkeamman koulutuksen?(ja sitten jos vielä sellaiselta alalta missä olisi töitä) Minua kiinnostaisivat myös terveyteen,hyvinvointiin, sekä esim.ravitsemukseen liittyvät alat.
Jatko-koulutus/koulun vaihto on alkanut mietityttämään lähinnä juuri tuon bioanalyytikon työn hoidollisen ja ihmisläheisen puolen vuoksi(ei siis ole oikein minun juttuni). Myös korkeampi tutkinto ja haasteet kiinnostaisivat.
Olisiko bioanalyytikon tutkinnolle jotakin luonnollista opiskelu jatkumoa?
Kliininen laboratoriotiede on pyörinyt mielessä,mutta sehän lopetettiin jo?
Entäs kansanterveystiede?Millaisia hommia pääsisi bioanalyytikko pohjalla + kansanterveystieteiden maisterina tekemään?Pääsisikö tällöin työskentelmään ihan laboratoriossakin?
Kansanterveystieteilijöiden työnkuvasta kaipaisin muutenkin tietoa (mitä ne ihan oikeasti käytännössä tekevät)?
Hoitotieteitähän voisi myös yliopistossa opiskella, mutta ne minun kannattanee hylätä jos ei tuo hoitopuoli ole tähänkään saakka kiinnostanut?

Hei!

Mukava kuulla, että pohdiskelet tulevaisuutesi työ- ja opiskelumahdollisuuksiasi. Kun mietit mielenkiintosi kohteita ja mahdollisuuksiasi kannattaa tosiaan muistaa pitää toisessa vaakakupissa ulkoisten tekijöiden lisäksi (kuten juuri työllisyystilanne, palkka... jne.) myös omat sisäiset motiivisi, esimerkiksi millaisia ominaisuuksia työltäsi ja tehtäviltäsi vaadit työssä viihtyäksesi?

Jos lähdetään miettimään, että mitkä yliopistoalat linkittyisivät läheisesti tuohon bioanalyytikon työnkuvaan ja koulutukseen niin mieleeni juuri tulevat esimerkiksi kemian tai bio- ja ympäristötieteiden opinnot. Työllisyystilanteeseen on vaikea ottaa yksityiskohtaisesti kantaa, sillä suuntaumisvaihtoehtoja on kuitenkin useita. Tuolla linkittämälläni Opintoluotsin sivuilla esimerkiksi kemian osalta tilannetta kuvataan näin: Kemiaan suuntautunut maisteri voi työskennellä tutkimus- laadunvalvonta-, tuotekehitys- tai hallintotehtävissä. Tehtävänimike voi olla kemisti, tutkija, laboratoriopäällikkö, tuotekehityspäällikkö tai sairaalakemisti. Työpaikkoja on erityisesti teollisuusyrityksissä, terveydenhuollossa, ympäristölaboratorioissa, ympäristöministeriössä, elintarvikevirastossa, tullilaboratoriossa ja yliopistoissa.

Mainitsit yhtenä mielessäsi olleena vaihtoehtona kliinisen laboratoriotieteen , joka tosiaan olisi yksi selkeä jatkoväylä bioanalyytikolle. Alaa voi opiskella Suomessa Oulun yliopistossa , jonka sivuilta selviää, ettei koulutukseen ollut opiskelijavalintaa vuonna 2010. Varsinaisesti koulutuksen lopettamisesta en löytänyt mainintaa, joten sinun kannattaa seurata tilannetta tai olla yhteydessä suoraan Oulun yliopistoon ja tiedustella järjestetäänkö koulutukseen hakua tulevina vuosina.

Kansanterveystiedettä voi puolestaan opiskella Itä-Suomen, Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa , jonka sivuilla esimerkiksi alaa ja mahdollisia työtehtäviä on esitelty kattavasti. Koska kansanterveystieteenkään opinnot eivät valmista suoraan mihinkään tiettyyn ammattiin en suoralta kädeltä osaa sanoa esimerkkiammatteja, joissa voisit toimia bioanalyytikko-kansanterveystieteilijä pohjalla. Kattavan ammattitaidon moniin eri tehtäviin koulutus kuitenkin varmasti tarjoaisi ja bioanalyytikon koulutuksesi varmasti mahdollistaisi niin halutessasi työtehtäviä myös laboratoriossakin.

Mainitsit myös olevasi kiinnostunut muun muassa ravitsemukseen liittyvistä aloista. Yhtenä tutustumisen arvoisena vaihtoehtona mieleeni juolahti esimerkiksi ravitsemustieteen koulutus .

Tukea pohdinnoillesi jatko-opiskelumahdollisuuksistasi voit hakea myös nykyisen oppilaitoksesi opinto-ohjaajalta ja opettajilta, sillä heillä on varmasti minua kattavampi käsitys ”bioalan” opiskelusta ja urapoluista.

Toivottavasti sait edes hieman tukea pohdiskeluihisi.

Aurinkoista kesän jatkoa!

Matti

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Vastauksesta oli hyötyä minulle
12
Bookmark and Share


Kommentit

Viesti

"Kemiaan suuntautunut maisteri voi työskennellä tutkimus- laadunvalvonta-, tuotekehitys- tai hallintotehtävissä. Tehtävänimike voi olla kemisti, tutkija, laboratoriopäällikkö, tuotekehityspäällikkö tai sairaalakemisti. Työpaikkoja on erityisesti teollisuusyrityksissä, terveydenhuollossa, ympäristölaboratorioissa, ympäristöministeriössä, elintarvikevirastossa, tullilaboratoriossa ja yliopistoissa."
Kun olet valmistunut ammattikorkeasta bioanalyytikoksi, onko mitään muuta keinoa saada paperit kuin hakea yliopistoon ja opiskella se n. 5 vuotta? Kun on kuitenkin pohjana jo ammattikorkeakoulututkinto, bioanalytiikka.

Kirjoittaja:

Ida

Hei Ida!

Kiitos kysymyksestäsi!

Tulkitsin kysymyksestäsi, että olisit tulevaisuudessa kiinnostunut luonnontieteiden, erityisesti kemian, opiskelusta yliopistossa. Kemiallisen tiedon määrä on nopeasti kasvanut tavattoman suureksi ja samalla kemia on jakautunut moniin erikoisaloihin, joita ovat esim. analyyttinen kemia, biokemia, laskennallinen kemia, materiaalikemia ja orgaaninen kemia. Yliopistollinen opetus ja tutkimus ovat korkeatasoisia ja alan tutkinnot tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja työelämään hakeutumisessa sekä Suomessa että ulkomailla. (lähde: www.luonnontieteet.fi)

Opintoluotsin sivuilla kerrotaan, että yliopistossa voi suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon myös erillisessä maisteriohjelmassa 1,5–2 vuodessa. Maisteriohjelmat ovat tyypillisesti monitieteisiä eli perustuvat eri tieteenalojen yhteistyöhön yliopiston sisällä ja yliopistojen välillä. Kuhunkin maisteriohjelmaan on erillinen valinta. Ohjelmiin voivat hakea alemman korkeakoulututkinnon, ammattikorkeakoulu- tai opistotutkinnon tai muita aikaisempia yliopisto-opintoja suorittaneet.

Luonnontieteet Suomessa – verkkosivuilla, joka on matemaattis-luonnontieteellisten tiedekuntien yhteinen sivusto, todetaan seuraavaa: ”Maisterin tutkintoa suorittamaan voidaan ottaa AMK- tai vastaavan tutkinnon suorittaneita tiedekuntien vahvistamien valintaperusteiden mukaisesti ja maisterin tutkintoa suorittamaan valittu opiskelija voi joutua täydentämään pohjakoulutuksena olevaa tutkintoaan ns. täydentävillä opinnoilla. Täydentäviä opintoja ei lueta tutkinnon laajuuteen.”

Tarkempia tietoja maisteriohjelmista ja tiedekuntien valintaperusteista saat parhaiten suoraan hakukohteenasi olevasta yliopistosta. Kemiaa voi opiskella esimerkiksi Helsingin yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa (Joensuu), Jyväskylän yliopistossa, Oulun yliopistossa, Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Toivottavasti oikea koulutuspolku löytyy!

Ystävällisin terveisin

Nora
Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Nora Enberg 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo