Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Farmaseutiksi

Viesti

Hei! Olisin todella kiinnostunut farmasian opiskelusta yliopistossa. En kuitenkaan lukiossa opiskellut fysiikkaa tai kemiaa muuta kuin pakolliset kurssit, sillä en saanut niitä mahtumaan lukujärjestykseeni. Voinko silti hakea opiskelemaan farmasiaa? Ja käsitinkö oikein että kokeessa on kemia osio, niin kirjat siihen olisivat lukion kemian kirjat?

-Sara

Hei,

Farmasiaa voi opiskella Suomessa Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa.

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan valintaoppaassa kerrotaan, että farmasian valintakokeessa kokeen kysymyksistä noin puolet koostuu fysiologiasta ja anatomiasta ja noin puolet kemiasta. Osa kysymyksistä voi sisältää asioita myös molemmilta edellä mainituilta alueilta. Kokeen tehtävät ovat monivalintakysymyksiä ja kemian osuudessa painotetaan laskuja ja matemaattisia tehtäviä.

Valintakokeella pyritään mittaamaan sellaisia valmiuksia, joita farmasian alalla ja opiskelussa tarvitaan. Anatomian ja fysiologian oppikirjassa on paljon lukiokursseihin sisältymätöntä asiaa, joka tukee merkittävästi farmasian opiskelun aloittamista. Kemian osion asiat kuuluvat jo lukion oppimäärään ja tämän alueen kysymykset testaavat hakijan valmiutta opiskella luonnontieteisiin perustuvaa farmasiaa.

Valintakokeen kemian kysymysten aiheina ovat seuraavat teemat ja niihin liittyvät laskut:

  • ainemäärä, reaktioyhtälöt ja stökiömetria
  • kemiallinen tasapaino sovellutuksineen
  • kemialliset sidokset
  • funktionaaliset (toiminnalliset) ryhmät ja niiden reaktiot
  • orgaanisen kemian perusteet
  • happo-emäskäsite ja pH

Kemian lisäksi valintapisteitä voi saada ylioppilastutkinnon fysiikan, matematiikan, biologian ja terveystiedon oppiaineista. Näistä on hyötyä myös tulevaa pääsykoetta ja opintoja ajatellen.

Mainitset viestissäsi, että olet lukenut kemiasta ja fysiikasta vain pakolliset kurssit lukiossa. Sinun kannattaa pohtia, pystytkö ottamaan haltuun lukion oppimäärän kemiasta itsenäisesti vai kannattaisiko sinun harkita esim. aikuislukiossa kemian opintojen täydentämistä ennen farmaseutin koulutukseen hakeutumista. Sinun kannattaa myös tutustua tarkemmin farmaseutin koulutukseen ja työhön esimerkiksi Opintoluotsin linkkien kautta.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hieman hyötyä!

Mukavaa joulun odotusta!

Maija

Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Anna-Maija Kärävä

Vastauksesta oli hyötyä minulle
6
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo