Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

MISTÄ LASKETAAN KESKIARVO

Viesti

HEI ! Valmistuin lähihoitajaksi kuntoutuksen koulututohjelmasta. Nyt tuli tieto pääsystä valintakokeisiin Seinäjoelle sosiomomin koulutukseen. Mistä lasken keskiarvon, eri papereista laskiessa tulos vaihtelee? Haluaisin,ettei syksyllä tule yllätyksiä.Paras pistemäärä tulee kun lasken(1) päästötodistuksen ja näyttötodistuksen, huonoin,kun lasken vain (2)päästötodistuksen. Lisäksi on sellaisia todistuksia, että (3) liite tutkintotodistukseen, näistä tulee melkein sama, kuin ensimmäisestä vaihtoehdosta. Kiitos avusta!

Hei!

Ammattikorkeakoulujen hakuohjeistuksessa kerrotaan, että "keväällä 2009 valmistuvat (eli ryhmä, johon sinäkin ilmeisesti kuulut?) hakevat viimeisimmällä todistuksellaan. Valinta on kuitenkin aina ehdollinen, kunnes ammatillinen tutkinto on suoritettu. Lopullisessa valinnassa otetaan huomioon päättötodistuksen arvosanat, jotka kerätään suoraan oppilaitoksilta." Näin ollen sinun ei tarvitse itse huolehtia keskiarvosi laskemisesta. Jos sinua kuitenkin kiinnostaa pisteet, jotka saat koulumenestyksestäsi, laske keskiarvo päättötodistuksestasi. Arvosanat otetaan vain yhdestä todistuksesta.

Se, miksi käytetään pelkkää päättötodistusta, johtuu siitä, että päättötodistus sisältää kaikki tutkinnon ammatillisiin opintoihin, yhteisiin opintoihin ja vapaasti valittaviin opintoihin kuuluvat opintokokonaisuudet. Ammatillisista opinnoista annettavat arvosanat muodostuvat ammattiosaamisen näyttöjen ja muun arvioinnin perusteella. Näin ollen näytöt on jo huomioitu osana päättötodistusta. Näyttötodistus on tarkoitettu ennen kaikkea työelämän tarpeisiin. Näyttötodistuksesta tulevat työnantajasi näkevät suoraan käytännön osaamisen tasosi.

Jos taas olet suorittanut tutkintosi näyttötutkintona (työssäoppien, ei ammatillisena peruskoulutuksena suoritettu tutkinto): "tutkintosi tulee olla valmis hakuajan päättymiseen mennessä. Toimita hakuaikana kopio tutkintotodistuksesta ensimmäisenä hakutoiveena olevan ammattikorkeakoulun hakutoimistoon." Tässäkään tapauksessa sinun ei tarvitse siis itse huolehtia keskiarvon laskemisesta. Tällaisessa tapauksessa päättötodistus voi sisältää pelkät näyttöjen arvosanat.

Keskiarvo lasketaan laskemalla kaikki todistuksen numeerisesti arvioidut arvosanat yhteen ja jakamalla näiden summa numeerisesti arvioitujen aineiden määrällä. "Keskiarvoon lasketaan kaikki arvosanat, jotka on ilmaistu todistuksessa numeroina tai voidaan muuntaa sellaisiksi (ei kuitenkaan suoritusmerkintöjä, esim. S tai H). Älä laske mukaan opinnäytetyön arvosanaa, jos se on arvioitu jo osana jotain opintokokonaisuutta. Jos todistukseesi on annettu arvosana muualla suoritetuista, hyväksi luetuista opinnoista, se otetaan mukaan keskiarvoa laskettaessa."

Selitykseni oli aika mutikas, mutta toivottavasti selvensi kuitenkin tilannettasi. :)

Aurinkoista kesää ja menestystä valintakokeeseen toivoen,

Teija
Opiskelupaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Vastauksesta oli hyötyä minulle
68
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo