Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Opintopisteet

Viesti

Hei!

Kysyisin sellaista että paljonko ammattikoulusta siis saa pisteitä vuodessa ja katsotaanko minkä tahansa alan saadut pisteet hyväksi kaikkien alojen pääsykokeissa? Ajattelin siis käydä talven ammattikouluopintoja (esim. liiletaloutta) jotta saisin lisäpisteitä hakeakseni jälleen keväällä yliopistoon (esim. kulttuurintutkimukseen) Niin että olisiko näistä pisteistä minulle hyötyä kevään haussa vai pitääkö ne olla saman alan opinnoista saatuja?

Kiitoksia vastauksesta!

Hei,

hyvä, että olet jo näin ajoissa pohtimassa kuinka menestyisit parhaiten ensi kevään haussa! :) Ammattikouluissa on Koulutusnetti -sivuston mukaan käytössä opintopisteiden sijasta opintoviikot. Noin 40 opintoviikkoa vastaa vuoden opintoja ja opintopisteiksi muutettuna se on noin 60 op. Opintopisteet ovatkin käytössä yliopistoissa.

Opintojen hyväksilukemisesta on jokaisella yliopistolla omat säännöstönsä, joiden yleisiä periaatteita löytyy yliopistojen nettisivuilta. Esimerkiksi Tampereen yliopiston sivuilla kerrotaan seuraavaa:

"..tutkintoon voidaan lukea hyväksi toisessa suomalaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa tai muussa oppilaitoksessa suoritettuja opintoja edellyttäen, että ne soveltuvat tutkinnon tavoitteisiin. Opinnot voidaan hyväksilukea vain kerran tutkinnon kokonaislaajuuteen. Opintosuoritusten hyväksilukemista arvioitaessa ovat kriteereinä suoritusten laajuus, sisältö ja vaatimustaso."

Uskoisin siis, että ammatillisen koulutuksen opintojaksojen hyväksilukeminen korkeakouluissa on melko vaikeaa. Järkevin vaihtoehto voisikin olla avoimen yliopiston  opinnot, jotka ovat ainakin saman koulutustason opintoja. Suosittelisin sinua pohtimaan, minkä yliopiston kulttuurintutkimuksen koulutusohjelmaan (tai muulle alalle) aiot pyrkiä ja sen myötä käydä siihen tutkintoon sisältyviä opintoja avoimesta yliopistosta. Sen lisäksi, että voisit yrittää saada niistä hyväksilukuja, ne varmasti auttavat myös pääsykokeisiin valmistautumisessa ja viestivät, että olet aidosti kiinnostunut kyseisestä alasta. 

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi! Tsemppiä opintojen suunnitteluun ja pääsykokeisiin valmistautumiseen. 

Ystävällisin terveisin,

Jutta 

Opintopaikkaneuvoja

Kirjoittaja:

Jutta Takalahti

Vastauksesta oli hyötyä minulle
4
Bookmark and Share


Kommentit 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo