Yleistä tietoa

Yliopisto-opiskelu

AMK-opiskelu

Toisen asteen -opiskelu

Aikuisopiskelu

Muut

Ammatinvalintatesti ja uraneuvoja

Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Kysymykset

- siirto toisesta koulusta toiseen

Hei aloitin juuri opiskeluni Rovaniemen amk:ssa. Ala on juuri se mitä haluankin mutta kaupunki on aivan muuta kuin mieluinen.
Missä vaiheessa voin hakea siirtoa toiseen amk:hon?
Entäpä millon voin ilmoittautua poissaolevaksi. Tuleeko minun ensin opiskella tämä jo aloitettu vuosi?
Entäpä mitä muita väyliä pitkin voin opiskella itselleni pätevyyden ja ammatti osaamisen jotta voin työskennellä alkoholituotteiden annostelijana? Koulutuksen tulisi antaa paljon tietoa alasta sillä joskus haluan vielä yrittäjäksi alalle. Yrittäjyys tietoutta minulta löytyy jo ammattikoulun puolelta.

Kiitos jo valmiiksi!

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Tervehdys!

Opiskeluympäristöt ovat erilaisia ja sopeutuminen voi joskus vaatia hieman aikaa tai ikävimmässä tapauksessa, ainoana mahdollisuutena on siirtyminen kokonaan uudelle paikkakunnalle. Onneksi kiinnostava ala on kuitenkin löytynyt, se on jo hieno juttu!

Jos olet ilmoittautunut läsnäolevaksi koko lukuvuodeksi, sinun tulisi ottaa yhteyttä oppilaitokseen, jos haluat tätä ilmoitustasi muuttaa. Ilmoittautumiset ovat sitovia, mutta niihin voi hakea muutosta perustelluista syistä. Seuraavan lukuvuoden (2011-12) ilmoittautumiset tulevat eteen keväällä 2011.

Yleisesti siirto-opiskelijalta vaaditaan vähintään vuoden mittaisia, hyvin sujuneita opintoja alalla, mutta ammattikorkeakouluilla voi olla myös omia säännöksiään ja erilaisia kiintiöitä siirtoa hakeville. Tämän vuoksi kannattaa tutustua siirron kohteena olevan koulutusohjelman säännöksiin. Suosittelen tiedustelemaan asiaa suoraan myös kyseisestä koulutusohjelmasta, koska siten saat ajankohtaisimman tiedon.

Siirron hakemisen lisäksi sinulla on mahdollisuus hakea syksyn haussa uuteen koulutukseen, koska voit ottaa uuden opiskelupaikan vastaan jo keväällä 2011 alkavaan koulutukseen. Syksyn haussa oleviin koulutuksiin pääset tutustumaan sivuiltamme löytyvästä: Syksyn yhteishaku 2010 - infopaketista.

Anniskelupaikan vastaavan hoitajan ammatillisiin edellytyksiin pääset tutustumaan Valviran sivuilta. Vastaavaksi hoitajaksi A- ja B-luvalla toimivaan anniskelupaikkaan tarvitaan vuoden ravitsemisalan koulutus, jonka opetusohjelmaan sisältyy alkoholijuomien anniskeluun liittyvää opetusta ja käytännön työharjoittelua anniskelupaikassa. C-luvalla toimivaan paikkaan riittää anniskelupassin suorittaminen.

Hotelli- ja ravintolalan liikkeenjohdon koulutusohjelmassa voisi olla vielä enemmän palveluiden johtamiseen suuntautuvaa koulutusta, ja opinnot valmistavat monipuolisemmin yrittäjyyteen. Keväällä 2011 alkavaa koulutusta löytyy Laurea-ammattikorkeakoulusta.

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle apua ja pääset suunnitelmissasi hieman eteenpäin. Suosittelen ottamaan yhteyttä koulutusohjelmasi ohjaajiin ja keskustelemaan myös heidän kanssaan tulevista suunnitelmistasi. 

Tsemppiä syksyyn!

Janne

Opiskelupaikkaneuvoja


- taideterapia,hieroja koulutukset

olen ammatiltani lähihoitaja...minua kiinnostaa taideterapia opinnot,hieroja koulutus,ehkä kosmetologin ammatti(myös kynisen laitto...)olen yrittänyt katsoa mahdollista etä ja monimuoto opiskelua...mutta en näköjään ihan täysin osaa niitä ettiä ja tarvitsen hiukan apu tässä...

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Mukava kuulla, että jatko-opiskelu kiinnostaa. Sinulla on mielessäsi muutama erityyppinen koulutus, joista yritin koostaa sinulle suuntaa-antavan vastauksen, jotta tiedät, mistä lähteä etsimään lisätietoja. :)

Taideterapeutiksi opiskeluun pohjakoulutuksellasi on montakin reittiä, sillä taideterapeutiksi kouluttautumiseen ei ole yhtä tiettyä tutkintoa, vaan taideterapian suuntauksia (ratkaisukeskeinen, ekspressiivinen...) ja koulutuksia on useanlaisia. Eri koulutukset vaihtelevat mm. pohjakoulutusvaatimuksiltaan ja kestoltaan. Taideterapeutin koulutusta järjestetään esimerkiksi yksityisissä ja ammatillisissa oppilaitoksissa sekä eri yhdistysten toimesta.

Suomen taideterapiayhdistyksen sivuilta löytyy koulutukseen liittyen tarkempaa informaatiota. Kyseisten sivujen kautta löytyvien koulutusmahdollisuuksien lisäksi esimerkiksi Googlen ja erilaisten hakusanojen avulla voit löytää muita mahdollisia koulutusmahdollisuuksia: esimerkkeinä vaikkapa Keski-Pohjanmaan kulttuuriopiston ja Inartes instituutin tarjoamat koulutukset. Taideterapeutin työstä löytyy lisätietoa myös esimerkiksi
Ammattinetistä .

Hierojakoulutuksia on olemassa niinkään erityyppisiä. Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet löytyvät hierojan ammattitutkintoon ja hierojan erikoisammattitutkintoon . Tarjolla on myös yksityisiä koulutuksia, joiden kesto, sisältö ja hinta vaihtelevat.
Ammatti- ja erikoisammattitutkintoja tarjoavat useat eri oppilaitokset ympäri Suomea.

Kosmetologiksi voit puolestaan opiskella suorittamalla kauneudenhoitoalan perustutkinnon . Alalla on tarjolla myös maksullisia yksityisiä koulutuksia, joista löytänet tietoa parhaiten Googlen avulla. Myös manikyristiksi voi opiskella yksityisissä oppilaitoksissa. Opiskelupaikkaneuvoja Päivin vastaus aihetta koskien johdattenee sinut tarpeellisille tiedon lähteille.

Tutustu antamiini linkkeihin ajan kanssa. Hieroja- ja kosmetologikoulutusten osalta huomaathan Opintoluotsista löytyvät linkit, joiden avulla pääset Koulutusnetin listaukseen kyseisiä koulutuksia tarjoavista oppilaitoksista. Mikäli mieleesi nousee tarkempia kysymyksiä eri aloista, ota yhteyttä - vastaamme mielellämme!

Teija
Opiskelupaikkaneuvoja


- Valmennuskurssi restonomikoulutukseen?

Hei! Haen kevään yhteishaussa restonomilinjalle, ja tahtoisin petrata taitojani. Löytyisikö läheltä Päijät-Hämettä hyvää valmennuskurssipaikkaa? Olen etsinyt internetistä vanhoja restonomi pääsykokeita, mutta niitä ei vain tunnu löytyvän mistään!! Tietäisitkö mistä osoitteestä kokeita löytyisi?
Kiitos!!

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Restonomikoulutukseen ei tietääkseni järjestetä valmennuskursseja eikä valintakokeessa ole juuri osioita, joihin olisi mahdollista suuremmin valmistautuakaan. Valitettavasti vanhoja valintakokeita ei myöskään julkaista.

Koulutusnetistä löytyy kuitenkin tietoa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan valtakunnallisista  valintaperusteista . Koulutusnetissä kerrotaan, että valintakokeeseen sisältyy kirjallinen osuus ja haastattelu. Valintakokeen tarkoituksena on selvittää hakijoiden motivaatiota, soveltuvuutta alalle, sosiaalisia taitoja sekä oppimisvalmiuksia. Koulutusnetin mukaan kirjalliseen osuuteen kuuluvat a) tekstin analyysi ja sisältökysymykset, b) englannin kieli ja c) matematiikka.

Valintakokeessa ei testata sinänsä alan tuntemusta tai sisältöjä ja näin ollen eri osioihin pitäisi siis kyetä vastaamaan toisen asteen opinnoissa hankittujen tietojen ja taitojen pohjalta. Toki näiden asioiden kertaaminen esimerkiksi lukion oppikirjoista voi olla hyödyksi, mutta muutoin kehoitan sinua rohkein mielin mukaan kokeeseen.

Lisätietoja valintakokeista voit halutessasi tiedustella myös hakukohteenasi olevasta oppilaitoksesta ja mahdollisuuksien mukaan keskustella myös aiempina vuosina kokeeseen osallistuneiden kanssa - ehkäpä näiltä tahoilta saisi arvokkaita neuvoja koetta varten. :)

Aurinkoa syksyysi!

Teija
Opiskelupaikkaneuvoja


- Seksuaalisuuden asiantuntija

Hei!
Opiskelen yleistä kasvatustiedettä ja suoritan kandidaatin tutkintooni terveystiedon opintokokonaisuuden, jolla saan aineenhallinnan pätevyyden. Aion sen jälkeen hakea Jyväskylään Ohjausalan maisterikoulutkseen, johon kuuluu opettajan pedagogiset. Enkö saa tällä terveystiedon opettajan päyevyyden? Niin kuin 1+1=2.

Olisin myös kiinnostunut pätevöittämään itseni seksuaalineuvojaksi tai joksikin seksuaalisuuden asiantuntijaksi sen jälkeen kun olen valmistunut kasvatustieteen maisteriksi. Missä tämmöinen olisi mahdollista ilmaiseksi? Niin kuin tutkintona? Löysin Jyväskylän amk:n sivuilta täydennyskoulutuksia mutta ne maksoivat lähelle 1000 euroa. Katsoin jo seksologiksi-vastaustasi mutta kirjoitit että mm. metropolitanissa. Entä missä muualla?

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n sivuilla sanotaan aineenopettajien kelpoisuusvaatimuksista seuraavaa:

Perusopetuksessa aineenopetusta antavalta opettajalta vaaditaan kussakin opetettavassa aineessa väh. 60 op (väh. 35 ov) laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvan opetettavan aineen perus- ja aineopinnot. Lukiossa aineenopetusta antavalta vaaditaan yhdessä opetettavassa aineessa väh. 120 op (väh. 55 ov) laajuiset perus-, aine- ja syventävät opinnot  ja kaikissa muissa aineissa väh. 60 op:n (väh. 35 ov) perus- ja aineopinnot.

Lisäksi aineenopettajalta vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto ja väh. 60 op:n (väh.35 ov) laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Suunnittelemallasi paketilla saisit siis tulkintani mukaan tosiaan niin opinto-ohjaajan kuin terveystiedon opettajan pätevyydet. Terveystiedon opettajan pätevyyteen riittäisivät kohdallasi pelkät opettajan pedagogiset opinnot (60op).

Seksuaalineuvojan ja muista alaan liittyvistä koulutuksista ja alalle pätevöitymisvahtoehdoista löytyy hyvin ja kattavasti tietoa Suomen seksologinen seura ry :n sivuilta. Sivuilla mainitaan mm. seuraavaa:

Seksuaalineuvoja on seksuaalineuvojakoulutuksen suorittanut ammattihenkilö.Seksuaalineuvojakoulutusta tarjoavat Jyväskylän, Helsingin, Tampereen ja Turun ammattikorkeakoulut sekä alan järjestöt kuten Sexpo-säätiö ja Väestöliitto. Seksuaalineuvojan ammatillisena peruskoulutuksena on ensisijaisesti sosiaali- tai terveysalan ammattikorkeakoulututkinto. Peruskoulutus voi olla myös jokin muu soveltuva korkeakoulututkinto kuten teologian tai nuorisotyön tutkinto. Ammattiopiston sosiaali-, tai terveysalan tutkinnon suorittaneilta edellytetään relevantteja lisäopintoja, esimerkiksi erityispedagogiikan cum laude opinnot yliopistossa. Seksuaalineuvojakoulutuksen laajuus on 30 opintopistettä (800 t).

Asiantuntevia vinkkejä koulutuksista ja mahdollisuuksistasi pätevöityä alalle saat varmasti ottamalla yhteyttä tuonne Suomen seksologiseen seuraan.

Toivottavasti löydät sinulle sopivat väylät kouluttautua toiveittesi ammattiin!

Raikkaita syyspäiviä toivottaa,

Matti

Opiskelupaikkaneuvoja

 


- koulupaikkojen vastaanotto

Hei! Aion hakea syksyn yhteishaussa ammattikorkeakouluun terveydenhoitajaksi. Jos pääsen sinne, otan paikan vastaan, mutta aloittaisin koulun vasta vuoden päästä v. 2012, jotta pystyn lukemaan lääketieteellisen pääsykokeisiin. Aion siis hakea kevään 2011 yhteishaussa lääketieteelliseen, ja jos sattuisinkin pääsemään sinne, pystyisinkö ottamaan lääketiet. paikan vastaan, vaikka terveydenhoitaja koulun paikka olisi jo vastaanotettu? Miten se yhden tutkinnon säännös meneekään?

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Voit tosiaan ottaa paikan mahdollisen opiskelupaikan ja niin halutessasi lykätä opintojesi aloittamista ilmoittamalla siitä opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä. Ammattikorkeakoulussa opiskelija voi pääsääntöisesti ilmoittautua poissaolevaksi yhteensä neljän lukukauden (kahden lukuvuoden) ajalle.

AMK paikan vastaanottaminen tammikuussa (eli kevätlukukaudella) 2011 alkavasta koulutuksesta ei estä sinua hakemasta ja vastaanottamasta paikkaa syksyllä 2011 alkavasta koulutuksesta. Yhden korkeakoulupaikan säännös estää siis ainoastaan ottamasta vastaan useampaa korkeakoulupaikkaa samana lukukautena alkavista koulutuksista. 

Tsemiä hakuihin ja pääsykokeisiin valmistautumiseen!

Matti

Opiskelupaikkaneuvoja


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo