Yleistä tietoa

Yliopisto-opiskelu

AMK-opiskelu

Toisen asteen -opiskelu

Aikuisopiskelu

Muut

Ammatinvalintatesti ja uraneuvoja

Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Kysymykset

- Pääsykirja tekniikan ja liikenteen alalle

Moikka!

Haen Metropolian bio-ja elintarviketekniikkaan. Onko muita pääsykoekirjoja kuin lukion kemia/fysiikka/biologia?

Kiitos

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Oletkin varmasti jo tutustunut Metropolian tekniikan ja liikenteen alan valintaperuisteisiin. Edellisen linkin kautta käy ilmi, että bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman valintakoe kuuluu tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen valintakokeeseen, joka tarkoittaa sitä, että osallistuessaan tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen valintakokeeseen, hakija saa koetuloksen kaikkiin insinööri- ja laboratorioanalyytikkokoulutuksen sekä merenkulkualan hakutoiveisiinsa. Valintakoetta koskevassa osiossa kerrotaan, että valintakoe on 3-4 tuntia kestävä kirjallinen koe. Siinä mitataan opiskeluvalmiuksia ja soveltuvuutta tekniselle alalle; loogista päättelykykyä sekä matematiikan ja fysiikan/kemian perusosaamista. Tällöin mainitsemaasi biologiaa ei ainakaan valintaoppaan mukaan niinkään tarvita, vaan painopiste on matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Koska valintaoppaassa mainitaan sana ”perusosaaminen”, ei valintakokeessa luultavasti vaadita kaikkien kyseisten aineiden lukiokurssien sisältöjen osaamista, vaan perusasioihin panostamalla pääsee jo pitkälle:) Valintakokeeseen ei kuuluu muuta pääsykoekirjallisuutta. Hyvän esimerkin mahdollisista valintakoetehtävistä antaa kevään 2009 valintakoe. Pääset tarkastelemaan tekniikan ja liikenteen alan valintakoetta täältä . Kyseisen valintakokeen tekeminen ennen varsinaista valintakoetta antaa varmasti jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka hyvin tarvittavat asiat on hallussa, ja mihin asioihin tulisi vielä panostaa.

Jos haluaisit kysellä valintakokeen sisällöstä ja valmistautumisesta lisää, Metropolian hakutoimistossa palvellaan sinua mielellään.

Tsemppiä tulevaan valintakokeeseen:)

Ystävällisin terveisin,

Suvi

Opiskelupaikkaneuvoja


- Farmasian pääsykoekirjat

Moikka!

Mikä on se pääsykirja, jos hakee farmasiaan? Pärjääkö pelkällä lukion oppimäärällä? Milloin saa kirjeen pääsykokeeseen?

Kiitos!

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Kysymyksesi taustatiedoista päätellen olet hakemassa opiskelijaksi Metropolia ammattikorkeakouluun. Ammattikorkeakoulut eivät kuitenkaan tarjoa farmasian opintoja, vaan farmasiaa voi opiskella yliopistoissa. Tämän linkin takaa löydät lisätietoja farmasian opiskelusta ja opiskelijaksi hakemisesta Helsingin yliopistossa .

Pohdin kylläkin, tarkoititkohan kysymykselläsi mahdollisesti Metropolia ammattikorkeakoulun bioanalytiikan , laboratorioalan tai kenties bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmia, jotka jossain määrin kytkeytyvät lääketeollisuuteen?

Näistä kolmesta edellä mainitusta koulutusohjelmasta bio- ja elintarviketekniikan ja laboratorioalan koulutuksiin ennakkoon luettavaa valintakoekirjallisuutta ei ole. Toki lukion matematiikan, fysiikan ja kemian kertaamisesta on hyötyä. Bioanalytiikan koulutusohjelmaan on puolestaan valintakoekirja "Tuokko Seija - Rautajoki Anja-Lehto Liisa. Kliiniset laboratorionäytteet - opas näytteiden ottoa varten. ISBN 978-951-26-5698-1."

Valintakoekutsut postitetaan touko-kesäkuun taitteessa.

Vastauksessani esitetyt tiedot koskevat kevään 2010 nuorten koulutuksen hakua. Koska kysymyksestäsi jäi hivenen epäselväksi, mitä koulutusta kysymyksesi tarkalleen ottaen koskee, suosittelen esittämään kysymykset suoraan Metropolia ammattikorkeakoulun hakutoimistoon , jonka puoleen voit kääntyä kaikissa hakua koskevissa kysymyksissäsi.

Aurinkoista kevättä toivottaen,

Teija
Opiskelupaikkaneuvoja


- Graafisen suunnittelun opinnot yläasteen jälkeen?

Missä voi aloittaa graafisen suunnittelun opinnot heti yläasteen jälkeen? Mieluiten pääkaupunkiseudulla.

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Mukava kuulla, että olet löytänyt itseäsi kiinnostavan koulutusalavaihtoehdon!

Graafiseen suunnitteluun opintoihin on periaatteessa useampiakin tutkinto- ja koulutusohjelmavaihtoehtoja.

Opintoluotsista selviää, että varsinainen graafisen suunnittelun koulutusohjelma löytyy peruskoulun jälkeisestä toisen asteen koulutuksista kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta . Lisäksi audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnossa voi erikoistua graafiseen suunnitteluun ja myös painoviestinnän perustutkinnon ulkoasun toteuttajan koulutusohjelmassa opiskelleet voivat toimia työelämässä graafisen suunnittelijan ammattinimikkeen alla.

Koulutusnetin koulutuspaikkahaun avulla voit helposti tarkistaa opiskelupaikkavaihtoehtojasi. Sen mukaan esimerkiksi kuvallisen ilmaisun perustutkinnon pääkaupunkiseutua lähin opiskelupaikka olisi Vantaan ammattiopisto Varia. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon ja painoviestinnän perustutkintojen opiskelupaikkamahdollisuuden voit tarkistaa tuolta Opintoluotsista löytyvien koulutusalojen esittelysivujen alalaidassa olevien "kaikille tarkoitettu koulutus" -linkkien kautta.

Aurinkoista kevään jatkoa

Matti

Opiskelupaikkaneuvoja


- pääsykoekysymykset

Hei,

Olen valmistautumassa Metropolian pääsykokeisiin, (media ja informaatiotekniikka). Mistä löytäisin edellisten vuosien pääsykokeiden kysymysesimerkkejä?

-Valtter

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei Valtter!

Tekniikan ja liikenteen alan vanhoja pääsykoekysymyksiä löytyy kuin löytyykin Metropolian sivuilta. Tekniikan ja liikenteen ala onkin ainoa, jolla niitä on julkaistu. Vanhoja valintakokeita on ihan hyvä selailla läpi, että saa käsityksen siitä, millaisia ne ovat olleet. Liikaa ei kannata kuitenkaan
"kangistua kaavoihin", tälle vuodelle on voitu keksiä jotain aivan uutta. Niiden perusteella voi kuitenkin ennakoida omaa opiskelutarvettaan pääsykokeita ajatellen ja harjoittaa esimerkiksi laskutehtäviin rutiinia.

Tsemppiä valintakokeisiin!

Päivi
Opiskelupaikkaneuvoja


- Valintakoeyhteistyötä kulttuurialalla?

Onko yliopistoissa kulttuurialan (varsinkin kirjastoalan) valintakoeyhteistyötä?

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Heippa!

Oletko jo tutustunut valtakunnalliseen yliopistojen valintaoppaaseen 2010? Löydät sen sähköisenä täältä (violettivalkoinen opas). Oppaassa on esitelty hakukohteet yliopistoittain. Esimerkiksi kulttuurialaan kuuluvan Taideteollisen korkeakoulun valintaperusteista kerrotaan sivulla 28 ja Teatterikorkeakoulun sivulta 371 alkaen.

Yliopistoissa useimmat kulttuurialan koulutuksista ovat vain jonkun tietyn yliopiston järjestämiä, eikä käsittääkseni millään kulttuurialaan kuuluvilla hakukohteilla ole valintayhteistyötä. Ammattikorkeakouluissa valintayhteistyötä käytetään laajemmin.

Ilmoittamistasi taustatiedoista päätellen tarkoitat tuolla ”kirjastoalan” koulutuksella informaatiotutkimuksen koulutusohjelmaa (Oulun yliopistossa). Kyseisen hakukohteen valintaperusteista kerrotaan em. oppaan sivuilla 288 ja 291. Informaatiotutkimusta on tarjolla Oulun lisäksi Tampereen yliopistossa ja Åbo Akademissa. Nämä yliopistot eivät tee valintayhteistyötä.

Tutustu oppaaseen huolella. Mikäli mieleesi tulee lisäkysymyksiä, voit laittaa meille uuden kysymyksen tai kysyä suoraan ko. yliopiston hakijapalveluista .

Tsemppiä hakuprosessiin!

Mari

Opiskelupaikkaneuvoja


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo