Yleistä tietoa

Yliopisto-opiskelu

AMK-opiskelu

Toisen asteen -opiskelu

Aikuisopiskelu

Muut

Ammatinvalintatesti ja uraneuvoja

Virtuaaliopo on tauolla

Virtuaaliopo on tauolla. Tällä hetkellä kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Vanhojen kysymysten ja vastausten arkisto on käytössäsi.

Kysymykset

- opintojen lykkäys aikuiskoulutuksessa

Hei!

Olen suunnitellut hakevani aikuispuolelle tammikuussa alkavaan terveydenhoitajan tutkintoon. Olisinkin nyt kysynyt miten onnistuu opintojen aloituksen lykkäys jos satun paikan saamaan? Jään äitiyslomalle nyt lokakuussa -09 ja olen vanhempainvapaalla elokuulle 2010 asti. Tuo koulutushan ei kestä kuin 1,5vuotta, joten aiheuttaako lykkäys jotain ongelmia?

Metropolian sivuilta ei tietoa tunnu löytyvän

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Metropolia Ammattikorkeakoulun aikuiskoulutuksen hakijan oppaassa (2009) kerrotaan läsnä- / poissaolevaksi ilmoittautumisesta näin:

"Opiskelijan tulee ilmoittautua lukuvuosittain ammattikorkeakoulun määräämällä tavalla. Tämän laiminlyödessään hän menettää opiskeluoikeutensa. Metropolia Ammattikorkeakouluun yhteishaun perusteella hyväksytyn ja hänelle tarjotun opiskelupaikan vastaanottavan opiskelijan tulee tehdä sitova läsnä- tai poissaoloilmoitus lukuvuoden 2009–2010 osalta Metropolia Ammattikorkeakoulun hakutoimistoon samalla kun hän vahvistaa opiskelupaikkansa vastaanottamisen, siis viimeistään 04.08.2009 klo 16.15 mennessä.

Lomake läsnä- tai poissaoloilmoituksen tekemistä varten lähetetään hyväksymisilmoituksen liitteenä.

Ainoastaan läsnäolevaksi ilmoittautuneella opiskelijalla on oikeus osallistua
opetukseen ja suoritustilaisuuksiin. Opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi yhteensä enintään kahden lukuvuoden (= neljän lukukauden) ajaksi opiskeluoikeusaikansa puitteissa. Tämä sisältää esim. mahdollisen varusmies- tai siviilipalvelun suoritusajan. Lisäksi on huomattava, että koska koulutusohjelmien opetus aloitetaan pääsääntöisesti vain kerran vuodessa, yhden lukukauden poissaolon seurauksena opintoja voi useimmiten jatkaa täysipainoisesti vasta vuoden kuluttua poissaolon alkamisesta.

Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tai erikoistumisopintoja suorittava
opiskelija ei voi ilmoittautua poissaolevaksi."
Tarkempia tietoja saadaksesi ja varmistaaksesi koulutusohjelman alkavan myös vuoden kuluttua, voisit olla yhteydessä koulutusohjelmasi opinto-ohjaajaan .
Aurinkoisia syyspäiviä toivottaen,

Teija
Opiskelupaikkaneuvoja


- Tilastomatematiikka ja psykologian pääsykokeet+opinnot

Kuinka suuressa osassa matematiikka on psykologian pääsykokeissa ja muutenkin sen opiskelussa? Voiko siis sisäänpääsy tyssätä huonoon matematiikan taitoon?

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Psykologiaa opiskelemaan pyrittäessä ja itse opintojen aikana tosiaan tarvitaan myös matemaattista - erityisesti tilastomatemaattista - osaamista. Kevään 2009 haussa Joensuun yliopisto oli ainoa paikka, jonka psykologian pääsykokeeseen ei tilastomatematiikkaa tarvittu. Monelle pyrkijälle tilastomatematiikan osuus pääsykokeissa onkin
yllätys ja saattaa ainakin aluksi tuntua suurimmalta haasteelta, joten mikäli oma osaaminen kyseisellä alueella huolettaa, niin ainakin huolelliseen tilastomatematiikan opiskeluun ja kertaamiseen on syytä paneutua valintakokeeseen valmistautuessa :) Myös opintojen aikana ko. osaamista toki tarvitaan; muun muassa juuri tästä syystä melkein kaikki yliopistot haluavatkin jo etukäteen testata hakijoiden osaamista
tilastomatematiikan saralla. Mutta kuten kaikissa opinnoissa, toiset asiat tuntuvat toisia vaikeammilta, eikä näin ollen mielestäni tuota tilastomatematiikkaa kannata ns. "peikkona" pitää. Kovalla motivaatiolla ja ahkeralla työnteolla selviää isommistakin haasteista :)

Voisit käydä katselemassa myös psykologian vanhoja valintakokeita; ne antavat hyvää osviittaa siitä, millainen on tilastomatemaattisen osaamisen painoarvo valintakokeissa aikaisempina vuosina ollut. Esimerkiksi
Opintoluotsin kautta pääset käsiksi noihin vanhoihin valintakoekysymyksiin (tosin kaikki yliopistot/tiedekunnat
eivät näitä julkaise, mutta ainakin Helsingin yliopiston osalta tietoja löytyy psykologiankin osalta ko. linkin kautta). Voit myös vilkaista esimerkiksi Tampereen yliopiston sivuilta kevään 2009 psykologian valintojen
pääsykoekirjat ja halutessasi käydä vaikka kirjastossa selailemassa niitä läpi. Saat hyvää tuntumaa siihen, mitä psykologiaa keväällä 2009 hakemaan pyrkineiden on odotettu osaavan.

Hauskaa alkavaa syksyä sinulle toivottaen,

Hanna
Opiskelupaikkaneuvoja


- Millä todistuksella haen ammattikorkeakouluun?

kiitos edellisestä vastauksesta! minua jäi kuitenkin askarruttamaan vielä, että haetaanko ammattikorkeakouluun ammattikoulun vai peruskoulun päättötodistuksella, vai molemmilla? peruskoulun päättötodistuksen ka. minulla on hiukan yli 9, ja ammattikoulunkin todistuksien ka. on tähän mennessä ollut vähän yli 4 luokkaa.. Ja nyt kun ammattikouluissa vaihtuu arvosteluasteikko numeroihin 1, 2 ja 3 niin vaikuttaako se mitenkään hakemiseen? kiitos taas! :)

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Moikka!

Sinun tulisi hakea ammattikorkeakouluun ammatillisten opintojen todistuksella – peruskoulun päättötodistuksella haetaan vain toiselle asteelle eli ammatillisiin opintoihin ja lukioihin.

Korkeakoulut antavat ohjeistuksen ammatillisten opintojen pisteytykselle jatkossakin, joten haun ollessa ajankohtainen voit katsoa tuoreimmasta eli ajantasaisesta koulutusoppaasta todistuksestasi annettavat pisteet.

Tsemppiä opintoihisi!

Mari

Opiskelupaikkaneuvoja


- poissaolevaksi ilmoittautuminen amk:ssa

Hei! Jos haen ammattikorkeakouluun ja pääsen sisään, voinko pitää ensimmäisen vuoden poissaolevana? Ja miten se tapahtuu?

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Heipä hei!

Opiskelijat ilmoittautuvat ammattikorkeakouluihin lukuvuosittain läsnä- / poissaolevaksi kunkin ammattikorkeakoulun käytäntöjen mukaan. Poissaolevaksi ilmoittautuminen onnistuu pääsääntöisesti myös ensimmäisen lukuvuoden osalta.

Opiskelijaksi hyväksytylle toimitetaan hyväksymiskirjeen yhteydessä ohjeistus läsnä- / poissaolevaksi ilmoittautumista varten. Yleinen käytäntö on se, että hyväksymiskirjeen mukana saat lomakkeen, jossa ilmoitat ottavasi opiskelupaikan vastaan. Samassa yhteydessä ilmoitat myös mahdollisesta poissaolostasi.

Poissaolevana opiskelijana et luonnollisesti voi osallistua opetukseen etkä saada suoritusmerkintöjä.

Koko lukuvuoden mittainen poissaolo onnistuu yleensä jouhevammin kuin puolen lukuvuoden mittainen, sillä monet kurssit järjestetään vain kerran lukuvuodessa ja opintojen sujuvan etenemisen kannalta opintojen aloittaminen muun ryhmän mukana tämän vuoksi tärkeää.

Poissaolevaksi voi ilmoittautua kahden lukuvuoden osalta.

Aurinkoisia syyspäiviä toivottaen,
Teija
Opiskelupaikkaneuvoja


- Lähihoitajasta AMK-insinööriksi

Opiskelen parhaillaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa eli lähihoitajaksi. Minua kiinnostaa lähteä jatko-opiskelemaan hyvinvointitekniikkaa ammattikorkeakouluun. Voisiko se olla mahdollista, että lähihoitajan tasolta lähtee opiskelemaan AMK-insinööriksi? Olen hyvin kiinnostunut insinöörin töistä.

Opiskelupaikkaneuvoja vastaa:

Hei!

Hienoa kuulla, että jatko-opinnot kiinnostavat ja että olet löytänyt mieleisesi alan!

Kolmevuotiset ammatilliset perustutkinnot (120ov), joihin nykyinen lähihoitajan tutkintokin lukeutuu, antavat tutkinnon suorittaneelle yleisen hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin. Tämä tarkoittaa sitä, että tutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattikorkeakouluihin mille alalle hyvänsä.

Lähihoitajatutkintosi antaa nähdäkseni hyvän pohjan ajatellen hyvinvointitekniikan opintoja - onhan alan käytännön työ ja ihmisten
hyvinvointiin liittyvät kysymykset tulleet jo jossain määrin tutuksi ammatillisten opintojesi aikana. Insinöörikoulutuksen valintakoetta ajatellen suosittelen panostamaan erityisesti matemaattisiin aineisiin. Mikäli koet, etteivät tämän hetkiset opintosi anna sinulle riittävää pohjaa ajatellen insinöörikoulutuksen valintakoetta, suosittelen harkitsemaan muutamien matematiikan, fysiikan ja kemian kurssien suorittamista lukion puolella tai ainakin aineisiin perehtymistä omatoimisesti.

Oheisista linkeistä löydät yleiset ammattikorkeakoulujen hakukelpoisuusehdot sekä valtakunnalliset tekniikan alan valintaperusteet .

Menestystä opintoihisi!

Teija
Opiskelupaikkaneuvoja


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo