Esittävän taiteen koulutusohjelma

Esittävän taiteen linjalta valmistutaan joko teatteri-ilmaisun ohjaajaksi tai tanssinopettajaksi. Ala on haluttu, mutta heikosti työllistävä.

Hakeminen

Esittävän taiteen koulutusohjelmassa voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Tanssinopettajaksi voi opiskella myös Oulun seudun ammattikorkeakoulussa Oulussa ja Savonia-ammattikorkeakoulussa Kuopiossa , joissa on erikseen tanssinopettajan koulutusohjelma. 

Ammattikorkeakouluun haetaan yhteishaulla osoitteessa www.amkhaku.fi . Hakuaika on ollut yleensä keväisin maalis-huhtikuussa ja syksyisin syyskuun loppupuolella.

Opiskelu

Esittävän taiteen linjalta valmistutaan joko teatteri-ilmaisun ohjaajaksi tai tanssinopettajaksi. Koulutusohjelman laajuus on 240 opintopistettä ja suositeltu suoritusaika on neljä vuotta.

Turun ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelmassa on vuonna 2011 haku sirkuksen ja tanssinopettajan suuntautumisvaihtoehtoihin. Sirkusopinnot sisältävät esimerkiksi akrobatiaa, jongleerausta ja sirkustekniikkaa.

Toinen suuntautumisvaihtoehto Turussa on tanssinopettaja. Koulutuksessa perehdytetään niin baletin, nykytanssin kuin jazztanssinkin saloihin. 

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun ja Metropolian esittävän taiteen koulutusohjelmassa voi opiskella esittävää taidetta teatteripainoisesti. Kyseisistä ohjelmista valmistutaan teatteri-ilmaisun ohjaajiksi.

Opiskeluihin kuuluu klassisia teatteritaitoja ja -tietoa, draamapedagogiikkaa, yhteisöteatteria ja esimerkiksi psyko- ja sosiodraamaa, joita voidaan käyttää laajasti työelämässä.

Metropoliassa voi myös opiskella esitys- ja teatteritekniikkaa, joka keskittyy valo-, ääni- ja av-tekniikan sekä näyttämömekaniikan järjestelmien opetteluun.

Työelämä

Teatteri-ilmaisun ohjaajat työskentelevät kouluissa, kansalaisopistoissa ja harrastajateattereissa, joissa taiteellisen osaamisen rinnalla painottuvat ryhmän ohjaaminen ja pedagoginen ajattelu. Nykyisin teatterinkeinoja sovelletaan myös erilaisissa yhteisöissä ja yrityksissä kehittämistarkoituksessa.

Työttömyys on alalla yleistä. Harva saa vakituisen työpaikan ja useimmat työt ovat projektiluontoisia. Monet toimivat freelancereina. Pelkästään taiteellista työtä tekevien ohjaajien osuus on noin 40 %. Työttömänä oli jossain vaiheessa vuotta ollut joka viides.

Freelancereina näyttelijöistä toimii jo 60 % ja ohjaajista 85 %, ja heidän lukumääränsä kasvaa koko ajan.

Teatteriohjaajan palkka määräytyy työsopimuksen mukaan. Vuonna 2010 teatteriohjaajan sopimuksen mukainen palkka oli noin 2 200–3 500 euroa kuukaudessa.

Tutustu myös: Yliopistoalat - Teatteri- ja tanssiala!

 

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo