Journalismin koulutusohjelma

Toimittajan työssä jokainen päivä on erilainen. Toimittaja voi olla erikoistunut johonkin tiettyyn alaan tai valita oman kiinnostuksensa kohteen joka päivä uudelleen.

Hakeminen

Journalismin koulutusohjelmassa voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Ammattikorkeakouluun haetaan yhteishaulla osoitteessa www.amkhaku.fi . Hakuaika on ollut yleensä keväisin maalis-huhtikuussa ja syksyisin syyskuun loppupuolella.

Opiskelu

Journalismin koulutusohjelmasta valmistuu medianomiksi. Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja suositeltu suoritusaika on neljä vuotta.

Opinnot koostuvat journalistisesta kirjoittamisesta, tiedonhankinnasta, viestinnän teoriasta, yhteiskunnallisista aineista ja kieliopinnoista. Koulutusohjelma on kevyesti talouspainotteinen, ja se on suunniteltu yhdessä lehtitalojen kanssa.

Opiskeluihin kuuluvat myös erilaiset lehtityöprojektit, joissa opiskelija julkaisee oman juttunsa asiakaslehdessä. Opintojen aikana suoritetaan myös 30 opintopisteen työharjoittelu.

Opiskelu edellyttää aktiivista osallistumista luennoille ja monissa aineissa on läsnäolopakko.

Työelämä

Toimittajan työssä jokainen päivä on erilainen. Toimittaja voi olla erikoistunut johonkin tiettyyn alaan tai valita oman kiinnostuksensa kohteen joka päivä uudelleen.

Toimittajalta vaaditaan uskaliaisuutta ja tietysti hyvää kirjoitustaitoa. Toimittajan tulee olla myös kiinnostunut yhteiskunnasta ja sen ilmiöistä. Hyvä yleissivistys on myös todella tärkeää.

Toimittajan työ on sekä tiimityötä, että yksinäistä pakertamista. Työ koostuu pitkälti tiedonhankinnasta ja lopulta itse kirjoittaminen on vain viimeinen osa pitkää työprosessia.

Toimittajia työllistävät erilaiset mediat. Tunnetuimpia työnantajia ovat sanomalehdet. Suuri kasvava ala on internet-toimittaminen.

Journalistiliiton palkkatutkimuksessa vuonna 2010 selvisi, että liiton jäsenten palkka oli keskimäärin 3 350 euroa kuussa. Aikakauslehtitoimittajien palkka oli hieman korkeampi kuin sanomalehtien ja uutistoimistojen toimittajien.

Tutustu myös: Yliopistoalat - Yhteiskuntatieteellinen!

 

 

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo