Kulttuurituotannon koulutusohjelma

Kulttuurituottajat ideoivat ja organisoivat kulttuurialan tapahtumia ja toimintaa. Yleisimpiä työnimikkeitä ovat tuottaja, ohjaaja, organisaattori, suunnittelija ja toiminnanjohtaja.

 

 

Hakeminen

Kulttuurituotannon koulutusohjelmassa voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Ammattikorkeakouluun haetaan yhteishaulla osoitteessa www.amkhaku.fi . Hakuaika on ollut yleensä keväisin maalis-huhtikuussa ja syksyisin syyskuun loppupuolella.

Opiskelu

Kulttuurituotannon koulutusohjelma on laajuudeltaan 240 opintopistettä ja sen suositeltu suoritusaika on neljä vuotta. Koulutusohjelmasta valmistutaan kulttuurituottajiksi.

Kulttuurituotannossa on kaksi linjaa: sosiokulttuurinen työ ja mediatuottaminen. Sosiokulttuurisessa työssä tuotetaan kulttuuripalveluja erilaisille kansalaisryhmille.

Mediatuottamiseen erikoistunut kulttuurituottaja voi työskennellä mm. tuottajana tai tuotantopäällikkönä digitaalisessa viestinnässä. Opinnoissa perehdytään tuotannolliseen suunnitteluun, kulttuuristen sisältöjen tuntemiseen sekä uusiin mediateknologioihin.

Osassa kouluista opiskelu on liiketaloudellisesti painottunutta. Humanistisessa ammattikorkeakoulussa eri kampukset ovat suuntautuneet kulttuurin eri osa-alueisiin.

Työelämä

Tyypillisiä työnantajia kulttuurituottajalle ovat kuntien kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminta, kulttuurituotanto, yritykset sekä järjestöt. Yleisimpiä työnimikkeitä ovat tuottaja, ohjaaja, organisaattori, suunnittelija ja toiminnanjohtaja.

Koulutusohjelma antaa valmiudet toimia erilaisissa asiantuntija-, suunnittelu-, tuotanto-, kehittämis- ja ohjaustehtävissä muun muassa kulttuuritapahtumissa, järjestöissä, yrityksissä, projekteissa sekä kuntien ja valtion kulttuurihallinnossa. Koulutus valmentaa myös yrittäjyyteen.

Kulttuuriala on epävarma työllistäjä ja alaa rasittaa myös työn pätkittäisyys. Menestykseen vaaditaan sitkeyttä ja itsevarmuutta.

Kunta-alalla palkkaus on noin 2 550 euroa kuukaudessa, riippuen työnkuvasta. Esimerkiksi ohjaajana palkka on pienempi, mutta taas esimiestehtävissä korkeampi. Yksityisellä puolella palkat ovat yleensä korkeampia.

Tutustu myös: Yliopistoalat - Humanistinen!

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo