Muotoilun koulutusohjelma

Teolliset muotoilijat vastaavat tuotteiden suunnittelusta, käytettävyydestä, valmistettavuudesta, markkinoitavuudesta ja ulkonäöstä.

Hakeminen

Muotoilun koulutusohjelmassa voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Ammattikorkeakouluun haetaan yhteishaulla osoitteessa www.amkhaku.fi . Hakuaika on ollut yleensä keväisin maalis-huhtikuussa ja syksyisin syyskuun loppupuolella.

Opiskelu

Muotoilun koulutusohjelman laajuus on 240 opintopistettä ja sen suositeltu suoritusaika on neljä vuotta. Koulutusohjelmasta valmistutaan joko muotoilijaksi tai artesaaniksi, riippuen koulun painotuksesta.

Oppilaitoksissa voi opiskella hyvin erityyppisiä aloja. Vaihtoehtoja ovat muun muassa:

  • lasi- ja keramiikkamuotoilu
  • teollinen muotoilu
  • jalkinemuotoilu
  • muoti- ja vaatesuunnittelu
  • pakkausmuotoilu
  • sisustusarkkitehtuuri
  • kalustemuotoilu
  • teatteripuvustus
  • jalometalli- ja korumuotoilu
  • designer-stylisti

Opiskeluissa yhdistyvät käytännön työskentely ja teoriaopinnot. Kuvataidealasta muotoilun erottaa puhdas kaupallisuus: työt tehdään palvelemaan elinkeinoelämää. Myös opinnoissa korostuvat enemmän tuotteiden käytännöllisyys ja liike-elämän taidot. Koulujen yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on tiivistä.

Muotoilijan koulutus keskittyy erityisesti suunnitteluun, tuottamiseen ja markkinointiin. Artenomin koulutuksessa keskeisiä asioita ovat materiaalien, muodonannon ja valmistusmenetelmien hallinta sekä ideointi.

Työelämä

Teolliset muotoilijat vastaavat muun muassa tuotteen käytettävyydestä, valmistettavuudesta, markkinoitavuudesta ja ulkonäöstä. Muotoilijan toimenkuvaan kuuluvat asiantuntija-, konsultointi- ja projektitehtävät sekä opetus- ja neuvontatyöt.

Valmistuttuaan muotoilija voi työskennellä esimerkiksi suunnittelutoimistoissa, huonekaluvalmistajilla, yritysten tuotekehityksessä sekä julkisella sektorilla.

Muotoilun alalla menestyminen edellyttää esteettistä hahmottamiskykyä, tiedonhankinta- ja soveltamistaitoja, yhteistyö- ja kommunikointitaitoja, yrittäjyyttä ja luovaa ongelmanratkaisukykyä. Oman alan seuraaminen on trendiherkällä alalla äärimmäisen tärkeää.

Valtaosa työpaikoista sijaitsee Etelä-Suomessa. Ala on suhdanteille herkkä, mutta toistaiseksi alalla on ollut imua suomalaisen designin menestyessä kansainvälisesti. Tosin vaatetus- ja tekstiiliala on pitkään ollut alamäessä kotimaisen tuotannon vähentyessä.

Alan työtehtäviin sijoittumiseen vaikuttaa koulutus ja oma ansioituminen. Työmarkkinoilla on muistettava, että samoista työpaikoista kisaavat akateemiset taiteen maisterit.

Teolliset muotoilijat työskentelevät yleensä kuukausipalkalla. Etenkin freelancereilla voi korostua tuntiveloitukseen perustuva palkkaus tai kertapalkkiot. Alalla on myös royalty-palkkioita, jolloin muotoilija saa tietyn prosenttiosuuden tuotteen tuotosta. Yrittäjien palkka muodostuu yrittäjätulosta.

Tutustu myös: Yliopistoalat - Taideteollinen!

Tutustu myös valintakoetietoihin!

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo