Kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelma

Kala- ja ympäristötalouden asiantuntijat ovat erikoistuneet oman alansa ympäristönsuojeluun tai elinkeinokalatalouteen.

Hakeminen

Kala- ja ympäristötaloutta voi opiskella vain Turun ammattikorkeakoulussa Turussa.

Ammattikorkeakouluun haetaan yhteishaulla osoitteessa www.amkhaku.fi . Hakuaika on ollut yleensä keväisin maalis-huhtikuussa ja syksyisin syyskuun loppupuolella.

Opiskelu

Kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelman laajuus on 210 opintopistettä ja suositeltu suoritusaika on 3,5 vuotta. Tutkintonimike on iktyonomi.

Koulutusohjelma valmistaa opiskelijoista kala- ja ympäristötalouden asiantuntijoita, jotka osaavat huomioida työssään luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen.

Opiskelija valitsee perusopintojen jälkeen aineet, joihin hän haluaa syventyä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ympäristönsuojeluun liittyvät aineet, kuten kalabiologia, ympäristöselvitykset, vesiympäristöjen hoito ja kunnostus tai elinkeinokalatalouteen liittyvät aineet, kuten kalastus, kalastusmatkailu, vesiviljely ja kalanjalostus.

Työelämä

Kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelmasta valmistuneet iktyonomit sijoittuvat työelämässä kalanviljely- ja kalanjalostuslaitoksille, neuvontajärjestöihin, ympäristökeskuksiin ja -toimistoihin, TE-keskuksiin kalatalous- ja ympäristötutkimukseen tai ryhtyvät itsenäisiksi yrittäjiksi.

Esimerkiksi kalatalousneuvojana iktyonomilla on usein kuukausipalkka, joka on kalatalousalan keskitasoa.

Kalanjalostuksen sekä tukku- ja vähittäiskaupan työvoiman määrä on ollut pitkään tasaisessa kasvussa. Alan työvoimatarve riippuu pitkälti kalan kulutuksen kehittymisestä.

Kalatalousala työllistää myös järjestö- ja hallintotehtävissä. Kalatalousneuvojia ja kalastusbiologeja palkataan lähinnä eläkkeelle jäävien tai muihin tehtäviin siirtyvien tilalle.

Tutustu myös: Yliopistoalat - Luonnontieteellinen!

Lähteet:

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo