Avoin yliopisto

Avoin yliopisto on hyvä vaihtoehto, jos haluaa tutustua yliopistossa opiskeluun ja eri oppiaineisiin tai vain kehittää itseään.

Suomen yliopistot järjestävät kaikille avointa opetusta, johon voi osallistua iästä, pohjakoulutuksesta ja tavoitteista riippumatta. Avointa yliopisto-opetusta järjestetään noin 150 paikkakunnalla eri puolilla Suomea, ja koulutusaloja on 18.

Avoimen yliopiston kautta tutkinto-opiskelijaksi

Avoimessa yliopistossa ei voi suorittaa tutkintoa. Monet opiskelevat avoimessa yliopistossa välivuoden ajan ja valmentautuvat pääsykokeeseen. Noin 40 prosenttia kaikista avoimien yliopistojen opiskelujoista onkin pääsykokeisiin preppaajia.

Jos saa perustutkintopaikan yliopistosta, avoimen yliopiston suoritukset voi sisällyttää tutkintoonsa. Avoimen suoritusten perusteella voi myös hakea tutkinnonsuoritusoikeutta yliopistoon. Tämä niin kutsuttu väylä on tarjolla osassa oppiaineita.

Väylä ei kuitenkaan aukene automaattisesti, vaan opiskelijat valitaan tutkinto-opiskelijaksi avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen määrän, arvosanojen tai valintakokeen perusteella.

Avoimen väylästä kiinnostuneiden kannattaa hyvissä ajoin selvittää oman oppiaineen valintakriteerit ja -menettelyt, jotta pystyy suunnittelemaan opintonsa sen pohjalta.

Hinnat ja käytännöt vaihtelevat

Avoimet yliopisto-opinnot ovat opiskelijalle maksullisia. Maksut ja opinto-oikeusajat vaihtelevat opintojen laajuuden, opiskelutavan ja opetuksen järjestäjän mukaan. Katso siis lisätietoja avoimien yliopistojen omilta sivuilta. Yleensä opintokokonaisuuden hinta vaihtelee 100–500 euron välillä.

On myös hyvä muistaa, että avoimessa yliopistossa opiskelu on sivutoimista, eikä siis oikeuta opintotukeen.

Jokaisella avoimella yliopistolla on omat ilmoittautumisaikansa ja -käytäntönsä. Yksityiskohtaiset tiedot löytyvät kunkin oppilaitoksen omilta sivuilta ja opinto-ohjelmista. Pääsääntöisesti opiskelijat otetaan sisään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tutustu yliopistojen oppialoihin:

Lisätietoja avoimista yliopisto-opinnoista:

Avoimet yliopistot

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo