Kansanopisto

Kansanopistossa voi viettää hauskan välivuoden tai täydentää omaa osaamista. Opistossa on myös mahdollisuus valmistautua tuleviin pääsykokeisiin ja suorittaa korkeakouluopintoja.

Kansanopistoja on Suomessa 90. Kansanopistot ovat oiva paikka viettää välivuosi hyödyllisesti tai täydentää omaa osaamista. Opintolinjat kestävät yleensä lukuvuoden syksystä kevääseen, mutta opistoissa voi opiskella myös lyhytkursseilla tai hankkia itselleen ammatillisen peruskoulutuksen kolmessa vuodessa.

Kansanopistossa voi:

  • parantaa peruskoulun arvosanoja kymppiluokalla
  • suorittaa lukio- tai ammattikoulukursseja
  • opiskella yleissivistäviä aineita, esimerkiksi kieliä tai taideaineita
  • suorittaa avoimen yliopiston kursseja
  • hankkia itselleen ammatillista osaamista

Lisäksi kansanopistoissa on koulutusohjelmia erityisryhmille, kuten maahanmuuttajille tai vammaisille.

Hakeminen

Kansanopistoon voi hakea yleensä peruskoulu-, lukio- tai ammattikoulupohjalta.

Hakuajat ovat tavallisimmin keväällä ja kesällä. Hakeminen tapahtuu joko vapaamuotoisella hakemuksella tai opistosta saatavalla hakulomakkeella.

Yhteisöllisyyttä opistolla

Opistoilla on yleensä asuntolat, jossa opiskelijat voivat asua. Opiston parasta antia ovatkin koulutuksen lisäksi uudet kaverit, jotka saattavat tulla ympäri Suomea. Sisäoppilaitosmaisessa ympäristössä toisiin tutustuu helposti ja yhteishenki kasvaa.

Kansanopistoja ylläpitävät esimerkiksi erilaiset kannatusyhdistykset, säätiöt ja järjestöt. Tätä kautta osa opistoista on aatteellisia, kuten vaikkapa kristillisiä tai yhteiskunnallisia.

Maksutonta ja maksullista

Kansanopistoissa voi maksutta opiskella kymppiluokalla, lukiossa ja suorittaa ammatillisen peruskoulutuksen. Vapaatavoitteiset linjat puolestaan ovat maksullisia, mutta ne sisältävät usein ruuan, asumisen asuntolassa sekä tarvikehankinnat. Tarkista maksupolitiikka aina opistolta.

Lisätietoa opistoista löydät Kansanopistoyhdistyksen nettisivuilta!

Tutustu Opiskelupaikka.fi-sivustolla oleviin opistoihin:

Alkio-opisto
Työväen Akatemia
Jyväskylän kristillinen opisto

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo