Palo ja pakko kertoa tarinoita

Näyttelijän ammattiin yhdistetään julkisuus ja suuret palkkiot. Kilpailu on kuitenkin kovaa jo opiskelupaikasta lähtien, työt painottuvat iltaan ja näyttelijät joutuvat tottumaan taloudelliseen epävarmuuteen. Millaista arkea suomalainen näyttelijä tosiasiassa elää?

Näyttelijät rupattelevat mukavia pakettiautossa, joka kyyditsee heitä kuvauspaikalle Tampereen keskustaan. Perillä maskeeraaja viimeistelee maskeja ennen kuvausten alkua.

Käynnissä on YLE:n sarjan Uuden päivän kuvaukset. Näyttelijäremmissä on mukana Milla Kangas, 29, (kuvassa oikealla) joka valmistui viime keväänä Teatterikorkeakoulusta  näyttelijäksi. Sarja työllistää Helsingissä asuvaa Millaa täyspäiväisesti. Hänen tilanteensa on harvinainen vastavalmistuneelle näyttelijälle.

Sitkeä haku tuotti tuloksen

Milla oli ehtinyt hakea Teatterikorkeaan jo joitakin kertoja ennen kuin tärppäsi. Välivuosina hän opiskeli muusikon AMK-tutkinnon.

– Esiintymisestä ja alan hommista olin saanut jo jonkin verran kokemusta musiikin ja musiikkiteatterin kautta. Pääsykokeet ovat kuitenkin niin monivaiheinen prosessi, että kokemus alan töistä ei ole ratkaisevaa, Milla muistelee.

Opiskeluaikana Teatterikorkeakoulussa opetellaan näyttelijälle tärkeiden työkalujen käyttöä kuten improvisaatiota, akrobatiaa, laulua… Teakissa tehdään myös useita esityksiä oikealle yleisölle, mikä toimii hyvänä harjoituksena työelämää ajatellen.

Näyttelijöiden työajat vaihtelevat

Näyttelijän ammatissa vallitsee kova kilpailu. Kaikille ei tunnu riittävän tarpeeksi töitä. Koulussa Milla ei pahemmin kilpailuun törmännyt.

Hän korostaa, että koulussa myös oppii, ettei pidä olla kateellinen, vaikka joku saisi töitä. Se ei ole keneltäkään pois. 

Suurin osa valmistuneista teatteritaiteen maistereista työllistyy teattereihin.

Teatterinäyttelijällä ei ole juurikaan ilta- tai viikonloppuvapaita. Esityksiä on lähes joka ilta.

Millalla on poikkeuksellinen tilanne, koska hän viettää viikot pääosin Tampereella ja viikonloput lomaillen Helsingissä. Illatkin ovat aina vapaita.

Näyttelijä ei juokse rahan perässä

Suuri osa näyttelijöistä työskentelee freelancereina. Pitkiä sopimuksia nuorilla näyttelijöillä on hyvin harvoin. Häiritseekö alan taloudellinen epävarmuus?

– Toki se tiedostetaan, mutta itse en ainakaan näe sitä kynnyskysymyksenä. Ei kukaan opiskele näyttelijäksi rikastuakseen, Milla korostaa.

Näytteleminen taitaa olla kutsumusammatti, josta glamour ainakin Suomessa on aika kaukana.

– Tärkeitä arvoja tässä työssä on uteliaisuus elämää ja ihmisiä kohtaan. Täytyy olla ihmisen puolella. Jonkinlainen palo ja pakko tarinankerrontaan tässä ammatissa on. Siksi tätä tehdään, Milla mietiskelee.

Teksti: Verneri Ruohoranta
Kuvat: Verneri Ruohoranta, YLE Kuvapalvelu/ Tommi Taipale

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo