Musiikkialan pääsykoe

Musiikillinen lahjakkuus ja ahkera harjoittelu takaavat pääsyn musiikkialan opintoihin.

Opiskelupaikat

Pääsykoe

Sibelius-Akatemian valintakokeet järjestetään huhti-toukokuun aikana. Hakuoppaasta  löytyvät valintakoekriteerit ja -vaatimukset. Henkilökohtainen pääsykoeaika ilmoitetaan noin kaksi viikkoa ennen valintakoetilaisuutta.

Sibelius-akatemiaan haetaan sähköisellä yhteishakulomakkeella . Sen lisäksi joissain koulutusohjelmissa vaaditaan esimerkiksi todistuksia ja liitteitä , kuten ansioluettelo tai portfolio, jotka täytyy toimittaa hakuaikana.

Hakemuksen lisäksi järjestetään valintakokeet, jossa valintalautakunta arvioi hakijan taidot, tiedot ja valmiudet. Valinnassa otetaan huomioon myös hakijan koulutettavuus.

Valintakoetilaisuus on suljettu tilaisuus, johon hakija voi tuoda oman säestäjän tai avustavan muusikon valintalautakunnan luvalla, mutta ei muita ulkopuolisia henkilöitä.

Valintakoesuorituksia ei tallenneta. Jos hakija pyrkii opiskelemaan jotakin pääinstrumenttia, on kokeessa usein monta osiota. Yleensä yksi esitettävistä kappaleista on pakollinen kaikille ja yksi on vapaavalintainen. Tallenteet eivät käy, vaan soiton on tapahduttava paikan päällä.

Lisäksi usealle linjalle valintakokeeseen sisältyy musiikin teorian tietojen ja säveltapailun koe. Joillekin linjoille on myös haastattelu. 

Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo