Yhteiskuntatieteellisen pääsykoe

Valtio- ja yhteiskuntatieteiden ala on suosittu ja kilpailu opiskelupaikoista on kovaa. Pelkkä kirjojen osaaminen ei takaa menestystä. Opiskelupaikan saa kovalla työllä ja motivaatiolla!

Katso valtiotieteelliseen pyrkiville suunnattu videoinfo Valmennuskeskuksen sivuilta.

Opiskelupaikat

Helsingin Yliopistossa on laajin pääainevalikoima, mutta alaa voi opiskella lähes jokaisessa suomalaisessa yliopistossa.

Pääsykoe

Valintakokeet on jaettu kahdelle päivälle ja ne pidetään kesäkuun alussa. Hakija vastaa ainoastaan sen aineen kysymyksiin, jonka on valinnut hakukohteekseen. Vain yhteen aineeseen voi hakea kerralla.

Opiskelupaikoista puolet täytetään ylioppilastodistuksen ja koepisteiden perusteella ja puolet pelkän pääsykokeen pisteiden mukaan.

Kunkin aineen koe koostui valintakoekirjallisuutta testaavasta osiosta ja aineistokokeesta. Kirjallisuuskoe sisälsi erilaisia tehtävätyyppejä:

  • esseetehtäviä
  • käsitteenmäärittelyjä
  • monivalintatehtäviä

Aineiston maksimipituus on 15 sivua. Tekstejä voi olla useampia, mutta niitä saa käyttää koko kokeen ajan. Yleensä tehtävät vaativatkin aineiston ja pääsykoekirjan näkökulmien käsittelyä ja yhdistelyä. Tavallisesti aineistona voi olla esimerkiksi artikkeleita, tutkimuksia ja otteita alan teoksista.

Kirjakokeesta täytyy saada vähintään 9 pistettä, jotta aineistokoe arvostellaan. Lisäksi molemmista osioista tuli saada vähintään 9 pistettä, jotta koe katsottiin hyväksytysti suoritetuksi.

Tilastotietoa valtiotieteellisen pääsykokeesta

Alle kymmenen prosenttia hakeneista pääsee opiskelemaan maailmanpolitiikkaa, viestintää, sosiaalipsykologiaa, sosiaalityötä ja kehitysmaatuitkimusta.

Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo