Opiskelijan unelmakaupunki

Kalakukkojen Kuopiossa asuu noin 10 000 opiskelijaa. Oli kesä tai talvi, tapahtumaa riittää.

– Minusta tämä on juuri sopivan kokoinen paikka. Aina sattuu ja tapahtuu, mutta silti tuttuja on joka nurkalla, tiivistää yliopistossa opiskeleva Veikko Schepel, 26, ajatuksensa Kuopion kaupungista.

 

Vajaa satatuhatpäinen kaupunki on tuttu talviurheilusta ja kesän tanssitapahtumista, mutta kiiltokuvien lisäksi kaupunki tarjoaa rosoisia mausteita jokaiseen makuun.

Kuopio on Itä-Suomen suurin kaupunki, asukkaita on 96 000. Matkaa Helsingistä on 360 kilometriä ja juna pyyhältää välin nopeimmillaan neljässä tunnissa. Kuopiolla on rantaviivaa melkein 2 500 kilometriä.

 

Legendaarinen Kauppakatu

Legendaksi kohonneen Kauppakadun varrella Kuopion yöelämä näyttäytyy koko komeudessaan. Laadukkaampaan illanviettoon löytyy olut- ja viiniravintola Malja, jonka hyllyt notkuvat toinen toistaan eksoottisempia löytöjä.

 

Muutaman kymmenen metrin päässä sijaitsevassa Ale-Pubissa nautitaan edukkaammista virvokkeista. Keikkapaikkojen ehdoton kuningas Henry’s Pub on puolestaan aivan kulman takana.

– Opiskelijan illanvieton kulmakivet löytyvät kyllä kaikki tältä kadunpätkältä, myhäilee Veikko.

Koulutusta Kuopiossa

Kaupungin koulutustarjonta on hämmentävän laajaa: yliopiston suosituin ala on lääketiede, jonka opiskelun aloittaa vuosittain yli 130 opiskelijaa. Yliopisto tarjoaa luonnontieteiden lisäksi kauppatieteiden ja hallinnon koulutusta.

– Yliopistolla on reilut kuusi tuhatta opiskelijaa ja se kyllä näkyy kaupungilla liikkuessa, itsekin viidettä vuotta lääketiedettä opiskeleva Veikko kertoo.

Terveysosaamisen keskittyminen näkyy myös pelastusalan koulutuksessa: Suomen uljas palomieskaarti koulutetaan kaupungin laitamilla sijaitsevassa Pelastusopistossa.

Matkailualasta ja tekniikan opinnoista kiinnostuneiden kannattaa suunnata katseensa Savonia-ammattikorkeakouluun, joka perinteisten terveys- ja sosiaalialan opintojen lisäksi tarjoaa valtavasti muita opintosuuntia.

Tiistai on kultapäivä

– Rankka työ vaatii rankat huvit, summaa Veikko lukukauden aikaisia tapahtua.

Kaupungin baarien lisäksi opiskelijoilla on omia tiloja, joissa juhlahumu voi jatkua vaikka kellon ympäri. Alkusyksystä paikallinen väestö ei saa hetkenkään rauhaa, kun haalareihin ja toinen toistaan oudompiin kostyymeihin sonnustautuneet nuoret vaeltavat kaupungin kaduilla.

– Erityisesti tiistai on opiskelijabileiden kultapäivä, silloin kannattaa irrotella. Jaksaa sitten taas muutaman viikon päntätä, Veikko vinkkaa uusille opiskelijoille.

Kulttuuria kansalle

Ammattikorkeakoulun kampus on keskittynyt keskustaan, yliopiston rakennukset sijaitsevat Savilahden rannalla. Näiden väliin jäävä Niiralan asuinalue onkin opiskelijoiden suosiossa.

 

Samoilla nurkilla sijaitsee Kuopion Muotoiluakatemia. Perinteisessä tekstiiliteollisuuskaupungissa muotoilu ja suunnittelu elävät vahvoina, ja alan opiskelijat ovat yksi kaupungin kirkkaimmista väriläiskistä.

Reportterin menovinkit

Parasta paikallista:

 • Partasen kalakukot torilta
  Saa ihan itse päättää, ostaako Hannan vai Irenen kojulta. Molemmat ovat hyviä.

Ruokaa & juomaa:

 • Ravintola Malja
  Yläkerrassa viinibaari, alhaalla oluthuone. Tässä paikassa ei tarvitse suotta jäykistellä.
 • Ravintola Intro
  Erinomaista ruokaa myös opiskelijan juhlabudjetille. Toisella puolella kaupungin parhaat drinkit.

Yössä:

 • Passion Nightclub
  Vanhuksista viis, täällä bilettävät nuoret ja näyttävät.
 • Onnela
  Umpiperinteiseen tyyliin tämä yökerho tarjoaa hyvää perushuttua.

teksti ja kuvat: Petja Orre

Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo