Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo

Kesätyöpaikat

Kesätyöt ovat nuorelle aikuiselle helppo tapa kartuttaa työkokemusta ja tienata rahaa. Annamme sinulle vinkit kesätöiden hakuun ja Rekrylinkeistä pääset suoraan työnantajien rekrytointisivuille. Onnea kesätyönhakuun!

Tankkaa itsesi viisaaksi kesätyönhakua ja -työntekoa varten! Kesätyönhaku ei ole taidetta, eikä ydinfysiikkaa. Muutamien vinkkien avulla erotut hakijamassasta ja nappaat itsellesi kenties unelmiesi kesätyöpaikan.

Kesätyönhaku alkaa yleensä hakemuksen ja CV:n laatimisella.
Hakemus on ensimmäinen ja tärkein viesti sinulta työnantajalle. Hyvän vaikutuksen tekeminen ja kiinnostuksen herättäminen ovat hakemuksen tärkeimmät tehtävät.
Hyvä hakemus vastaa työpaikkailmoitukseen eli samaa versiota ei kannata lähettää sataan paikkaan. Lue siis huolellisesti, mitä työnantaja haluaa ja ota selvää yrityksestä, sen toimintatavoista ja tavoitteista.

Huolellisesti laadittu hakemus

Hyvä hakemus on lyhyt ja selkeä, mutta se kertoo miksi juuri sinä olet sopiva hakija. Vältä pitkiä kappaleita ja korusanoja, jotka eivät tarkoita mitään. Hyvässä hakemuksessa ei ole kirjoitusvirheitä.

Virheitä vilisevä hakemus ärsyttää ja joutuu helposti suoraan hylättyjen joukkoon. Ellei kielioppi ja oikeinkirjoitus suju, tarkistuta teksti vaikka ystävälläsi ennen kuin lähetät sen. Kun hakemuksia tulee sata, syrjään joutuvat ne, joiden sanoma on epäselvä.

Hyvä hakemus on rehellinen. Ei kannata esittää kokeneempaa tai kiinnostuneempaa kuin on. Keskity vahvuuksiisi äläkä piinaa itseäsi puutteillasi. Ole oma itsesi!

Mikä ihmeen CV?

CV (Curriculum Vitae), kotoisammin ansioluettelo, on työnhaun keskeinen väline hakemuksen ohessa. Se kertoo lyhyesti kuka olet, mitä olet tehnyt ja mitä osaat.

Muista kuitenkin, että CV:n tulee olla tarpeeksi yksilöllinen, jotta erotut muista hakijoista. Työnhaku kannattaakin aloittaa ansioluettelon tekemisestä tai päivittämisestä.

CV:stä käyvät ilmi yhteystiedot, syntymäaika, koulutus ja työkokemus. On hyvä kertoa myös kielitaidosta, erikoisosaamisesta ja mahdollisista suosittelijoista. Harrastuksetkin voi listata mukaan lyhyesti.

Perinteinen, liitetiedostona tai paperiversiona lähetettävä CV kannattaa pitää lyhyenä ja ytimekkäänä. Verkossa pätee kuitenkin seuraava sääntö: mitä yksityiskohtaisemmin täytät netti-CV:si, sitä paremmin sinut löydetään. Esimerkiksi verkkorekrytointipalvelu Monsterin tietokannasta työnantajat etsivät sopivia hakijoita erilaisilla hakusanoilla ja kriteereillä. Siksi on tärkeää, että luot netti-CV:llesi kuvaavan otsikon, kerrot osaamisestasi monipuolisesti, täytät kaikki kysytyt kohdat perusteellisesti ja hyödynnät hakusanoja.

Työhaastattelusta kalkkiviivoille

Saatuasi kutsun työhaastatteluun, olet jo pitkällä. Varmista siis, että työhaastattelu ei heikennä, vaan vahvistaa asemiasi työnhakijana!

Muista, että haastattelutilanne alkaa jo hetkestä, jolloin astut sisään yritykseen. Esittele itsesi reippaasti ja kerro kohteliaasti ketä olet tullut tapaamaan ja miksi. Näin annat itsestäsi heti positiivisen ja innostuneen kuvan.

Haastattelun aikana arvioidaan sekä puhettasi että käyttäytymistäsi. Ole siis ystävällinen ja kohtelias, pidä katsekontakti haastattelijaan ja vastaa kysymyksiin mahdollisimman konkreettisesti ja perustelemalla. Työnantaja yrittää saada oikean käsityksen siitä millainen ihminen olet, mitä hyötyä sinusta on yritykselle, millainen olet ihmisenä ja miten sopisit työyhteisöön ja heidän avoimeen työpaikkaansa.

Kaikkiin kysymyksiin kannattaa suhtautua rauhallisesti, sillä erikoisilla kysymyksillä ja tilanteilla yleensä vain koetellaan miten hyvin niistä selviät. Tärkeintä työhaastattelussa on, että vastaat kysymyksiin todenmukaisesti. Pidä kuitenkin yllä positiivinen asenne.

Tee omia kysymyksiä haastattelun aikana. Näin osoitat oman kiinnostuksesi ja aktiivisuutesi. Työhaastattelun lopussa työnantaja normaalisti kysyy onko sinulla vielä jotain kysyttävää. Pidä huoli, että sinulla on vielä muutama kysymys tässä vaiheessa.

Muista omat oikeutesi!

Kun kesätyönhakusi on edennyt siihen pisteeseen, että olet saanut hakemastasi paikasta myönteisen vastauksen, on aika keskustella työsuhteen ehdoista.

Muista, että myös kesätyöstä kannattaa laatia kirjallinen sopimus. Vaikka suullinen sopimus on yhtä lailla molempia osapuolia sitova, on kirjallisesta sopimuksesta helpompi todentaa sovitut asiat tarpeen niin vaatiessa.

Ole tarkkana työsopimusta laadittaessa. Kysy rohkeasti, mikäli työsopimus tuntuu joiltain osin epäselvältä. Varmista, ettei esimerkiksi työaikaan liittyen tule yllätyksiä. On ikävää, mikäli työneuvottelutilanteessa lähes kokoaikaiseksi maalailtu työ muuntuukin käytännössä vain 20 viikkotunniksi.

Selvitä alan palkkataso

Ota etukäteen selvää alaasi liittyvistä säädöksistä ja peruspalkoista. Muista, että myös kesätyöntekijä kuuluu yli- ja sunnuntaityökorvauksien sekä iltalisien piiriin.

Työsuhteen aikana pidä huoli, että palkkasi lisineen on maksettu oikein. Mahdolliset palkan lisät eritellään yleensä erikseen palkkalaskelmaan eli ne eivät sisälly ns. peruspalkkaan.

Myös kesätyöntekijät kuuluvat yleensä vuosilomakorvauksen piiriin. Lomapäiviä ei kesätyösuhteessa pidetä vapaapäivinä, vaan lomapäivistä maksetaan korvaus viimeisen palkan yhteydessä. Lomakorvausta ei sisällytetä peruspalkkaan, vaan se maksetaan eriteltynä varsinaisen palkan päälle.

Tutustu myös Työelämätietopankkiin!  

Lisää kesätöiden hakemisesta:

Kesätöiden hakeminen

Täältä löydät vinkit hyvän työhakemuksen ja ansioluettelon tekoon. Kerromme myös, kuinka työhaastatteluun voi valmistautua ja mitä työsopimuksessa tulee määritellä.

Kesätöihin ulkomaille

Suomen rajat eivät rajoita työnhakemista! Miksi et siis hakisi ulkomaille kesätöihin? Sivulle on koottu linkit, joilla pääset eteenpäin.

Avoimia työpaikkoja: Kesätyö ja muut työt

Täältä löydät linkit suoraan työnantajien rekrytointisivuille, joissa voit täyttää työhakemuksen.

Hae kesätöitä ajoissa! Klikkaa ja lue.

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo