Uutiset

Uutisia opiskelumaailmasta ja työelämään siirtymisestä.

Suomen suosituin valmennuskurssijärjestäjä tarjoaa vuodesta 2016 lähtien sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalle suuntautuvia valmennuskursseja.
Naomi Zinon tutkinto matkailualalta on loppusuoralla Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Porvoon toimipisteessä. Hän päätyi opiskelemaan matkailualaa sattuman kautta, mutta opintopolku kansainvälisessä ympäristössä kirkasti kuvan haaveammatista.
Korkeakouluhaku uudistui. Syksyn haussa haet sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin yhdellä hakulomakkeella korkeakoulujen yhteishaussa
Kirjoitukset olivat takana ja jatko-opiskelut edessä. Pontus oli saanut lakin ruotsinkielisestä lukiosta Kauniaisissa ja tiesi haluavansa opiskella kauppatieteitä.
Valmennuskeskuksen kotikurssin avulla voit valmentautua liiketalouden pääsykokeeseen kotoasi käsin. Katso videoinfo!
Yhteishaku on nyt käynnissä. Hakuaikaa on 1.4.2014 asti.
Valmennuskurssiyhtiö Valmennuskeskus jakaa jälleen stipendejä tammikuussa. Stipendin saajat pääsevät osallistumaan maksutta valmennuskurssille.
Katso uusi kauppatieteiden pyrkijöille suunnattu infovideo ja osallistu lahjakorttien arvontaan.
Lääketiede on yksi haastavimmista aloista päästä opiskelemaan. Katso uudet valintakoevaatimukset sekä viime vuoden valintakoeanalyysi.
Yhä useampi suomalainen opiskelee Tallinnan teknillisessä yliopistossa. Hakuaika on 21. elokuuta 2013 asti.
Juliane Jokinen opiskelee Tallinnan teknillisessä yliopistossa International Business Administration -koulutusohjelmassa. Juliane kertoo millaista opiskelu on Tallinn Techissä, jossa yhä useampi suomalainen opiskelee.
Aloita englanninkieliset kandidaatinopinnot HELBUSissa tänä syksynä
Nyt voit aloittaa englantilaiset kauppatieteen kandidaatin (Bachelor of Arts) opinnot uudessa yksityisessä kauppakorkeakoulussa HELBUSissa. HELBUSissa opiskellaan tutkinnon kaksi ensimmäistä vuotta Suomessa, jonka jälkeen voit hakea englantilaiseen yliopistoon kolmanneksi vuodeksi täydentämään opintosi vuodessa Bachelor of Arts in Business tutkinnoksi. (Kesälukukauden ansiosta Suomessa tapahtuvat opinnot suoritetaan puolessatoista vuodessa.)
Liiketalouden pääsykokeen ennakkoaineisto julkaistiin tänään 15.4. Ennakkoaineisto on sama sekä nuorten että aikuisten haussa.
Kati Norrena on aikaisemmalta ammatiltaan pukuompelija. Nykyään hän opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa. Miten Kati päätyi ompelupöydän äärestä tietokoneiden pariin?
Hyvällä rakennusmestarilla pitää olla pitkät hermot, viilipyttymäinen asenne ja hyvät sosiaaliset taidot. - Alalla pärjääminen ei ole kiinni sukupuolesta vaan luonteesta, uskoo Katariina Viitapohja.
Helsinkiläinen Meri Mikkola tiesi lukion jälkeen haluavansa opiskella kauppatieteitä. Pohdittuaan vaihtoehtojaan hän keksi hakea Hankenille opiskelemaan kauppatieteitä ruotsiksi, sillä näin opiskeluun voisi sisällyttää vieraan kielen ja kulttuurin.
Roosa Kallström, 22, opiskelee tradenomiksi. Koulun jälkeen työura jatkuu mahdollisesti henkilöstöhallinnon parissa.
Nele Korhonen, 23, opiskelee toista vuotta maanmittaustekniikkaa Metropolian ammattikorkeakoulussa.
Suomen suurin ja suosituin valmennuskurssijärjestäjä Valmennuskeskus jakaa tammikuussa 100.000 euron arvosta valmennuskurssistipendejä.
Ensimmäinen valtakunnallinen työelämäviikko järjestetään 19.-23.11.2012. Työelämäviikon verkkovalmennuksen suorittaneet saavat henkilökohtaiset stipendin.
Oletko pyrkimässä yliopistoon lukemaan lääke- tai kauppatiedettä? Valmennuskeskus julkaisi marraskuussa uudet vuoden 2013 pyrkijöille suunnatut videoinfot.
Opiskelupaikan suosittu ammatinvalintatesti auttaa sinua sopivan ammatin ja opiskelualan valinnassa.
Nyt voit hakea opiskelemaan Hämeen ammattikorkeakouluun. Syksyn haku on käynnissä 2.10.2012 asti.
Suomen suurin valmennuskurssien järjestäjä Valmennuskeskus järjestää syksyn liiketalouden pääsykokeeseen valtakunnallisen valmennuskurssin. Helsingissä pidettävä kurssi videoidaan, joten sitä voi seurata missä päin Suomea, tai maailmaa, tahansa.
Tallinnan teknillinen yliopisto (TTY) on yksi innovatiivisimmista yliopistoissa Euroopassa. Vuonna 1918 perustettu, Tallinnan teknillinen yliopisto juhlii yhdeksäskymmenesviides vuotisjuhlaa vuonna 2013. TTY tarjoaa modernin ja kansainvälisen yliopisto-opetuksen. Sen opiskelijat saavat uusimmat tarvittavat tiedot ja taidot nykypäivän kansainvälisille työmarkkinoille. TTY on ainoa tekninen yliopisto Virossa ja se on maan johtava oppilaitos tekniikan, elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon.
Hae yksityiseen kauppikseen! HELBUSissa voi aloittaa opinnot jo nyt syksyllä.
Katariina Saksanen on aina pitänyt ihmisläheisistä aloista, joten ei mikään ihme, että hän hakeutui opiskelemaan ensihoitoa Metropoliassa. Ambulanssikyydit ja yllättäviin tilanteisiin joutuminen alkavat olla 23 vuotiaalle Katariinalle ruutiinia Haastavat opinnot ovat vieneet Katariinan malawilaisiin sairaaloihin saakka.
Ympäristöasiat, ja erityisesti kierrätys, ovat aina kiinnostaneet Miia Sihvolaa. Kun ammatinvalinta tuli lukion jälkeen ajankohtaiseksi, löysi Miia hakuoppaita selaillessa kestävän kehityksen koulutusohjelman. Siitä alkoi Helsingistä kotoisin olevan suurkaupungin kasvatin uusi elämänvaihe - muutto pienelle paikkakunnalle, Forssaan.
Yhteishaun ja jatko-opintomahdollisuuksien kanssa painivien avuksi tarjotaan Helsingin ydinkeskustassa tietoa korkea-asteen koulutuksesta, ulkomailla opiskelusta ja kesätöiden hakemisesta. Neuvontapaikkaan Lasipalatsin Akkuna-tilaan voi tulla juttelemaan opintoneuvojan kanssa, selailemaan esitteitä tai kuuntelemaan mielenkiintoisia infoja korkeakoulujen koulutustarjonnasta. Tila on auki päivittäin 12-18 perjantaihin 16.3. saakka.
Trendikäs peliala on nyt kovassa nosteessa ja työllistymisnäkymät hyvät. Sen tietää myös kolmannen vuoden pelialan opiskelija Marko Keronen, joka on varma, että ammattitaitoisille tekijöille riittää kysyntää.
Uutta opiskelupaikkaa – ja kaupunkia etsivien kannattaa piipahtaa Helsingin Lasipalatsilla. Panosta Poriin –popupmyymälä on auki torstaihin 8.3.2012 asti. Myymälässa esittellään mielenkiintoista ja mahdollisuuksia täynnä olevaa opiskelukaupunkia, Poria. Porin monipuolinen opintotarjonta, alhaiset asumiskustannukset ja vireä kulttuurielämä houkuttelee kaupunkiin yhä enemmän opiskelijoita. Popupmyymälän edustalla voi pelata myös uutta Angry Birds-peliä.
Helsinkiläiselle Lauri Hiiliselle muotoilu oli ilmiselvä vaihtoehto, kun hän aikanaan tutki opiskelumahdollisuuksia. Metropolian hän valitsi, koska se vaikutti laadukkaalta vaihtoehdolta.
Rakennusinsinööriksi valmistunut moukarinheittäjä Tuomas Seppänen lennättää lekaa komeasti kentällä ja pitää sen hyvin hanskassa raksalla. Ympäri maailmaa kilpaileva Tuomas on Satakunnan ammattikorkeakoulussa pystynyt yhdistämään opiskelun ja huippu-urheilun vaivattomasti.
Kiinnostus taiteeseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen vei helsinkiläisen Susanna Hulkkosen opiskelemaan kulttuurituotantoa HUMAKiin. Opinnot ovat tarjonneet mahdollisuuden verkostoitua ja osallistua erilaisiin projekteihin poikkitaiteellisten tapahtumien parissa.
George Kerola aloitti opiskelunsa Englannissa, palasi suomeen ja löysi oman alansa. Nyt hän on ensimmäisen vuoden konetekniikan opiskelija ja aktiivisesti mukana muun muassa koulutusohjelmansa kiltatoiminnassa.
Liiketalouden opiskelu mahdollistaa työskentelyn monipuolisissa tehtävissä liike-elämässä. Opinnoissa voi oman mielenkiintonsa mukaan suuntautua esimerkiksi markkinointiin, laskentatoimeen ja rahoitukseen tai esimiestyöhön. Opintoihin kuuluvien työharjoittelujen avulla on mahdollista suuntautua unelma-alalleen jo opiskelujen aikana.
23-vuotias Juhis Ranta ei ensi alkuun uskaltanut vaihtaa turvallisuusalalta yhteisöpedagogiikan opintoihin, mutta lopulta hakiessaan hän pääsi sisään jo ensimmäisellä yrittämällä. Hän löysi oman paikkansa muiden samanhenkisten joukosta HUMAKissa.
Aina ei tarvitse lähteä vaihtoon löytääkseen kansainvälisyyttä opintojen parissa. Metropolia ammattikorkeakoulun Media Engineering -koulutusohjelmassa opiskellaan englanniksi. Kansainvälisyyttä opintoihin tuo myös opiskelijoiden kiehtovat kulttuuritaustat: ohjelma on vetänyt puoleensa opiskelijoita muun muassa Nepalista, Australiasta, Kuubasta sekä monesta Afrikan maasta.
Stipendit on suunnattu henkilöille, joilla ei ole muuten taloudellista mahdollisuutta hankkia valmennuskurssia.
Valmennuskeskus tuo valmennuskurssit kaikkien saataville. Suorana videolähetyksenä kuvattava ja nähtävä KOTI-valmennuskurssi mahdollistaa tasa-arvoisen valmentautumisen pääsykokeeseen asuinpaikkakunnasta riippumatta. Valmennuskeskuksen lääketieteen KOTI-kurssi alkaa marraskuussa.
Aloita tekniikan, sosiaali- ja terveysalan, matkailun, talousalan tai kulttuurialan opinnot Mikkelin ammattikorkeakoulussa tammikuussa. Yhteydet työelämään solmitaan jo opiskeluaikana ja siksi Mikkelistä valmistuneet työllistyvät hyvin. Haku on käynnissä nyt.
Jyväskylän yliopistosta valmistuneet tilastotieteilijät revitään työmarkkinoilla käsistä. Jos matikka, psykologia, biologia tai kansantaloustiede kiinnostaa, hae nyt opiskelemaan tilastotiedettä Jyväskylän yliopistoon.
Valmennuskeskus aloittaa tänä syksynä valmennuskurssien järjestämisen suorina videolähetyksinä. Uusille Koti-kursseille on mahdollista osallistua riippumatta siitä, missä pyrkijä asuu.
Syksyn yhteishaku ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tammikuussa alkaviin koulutuksiin on käynnissä. Syksyn 2011 yhteishauissa on mukana vain osa korkeakorkeakouluista ja koulutusohjelmista.
Tallinnan teknillisessä yliopistossa uusi erä kansainvälisiä opiskelijoita aloittelee parhaillaan korkeakoulutaivaltaan. Elisa Ceder oli samassa tilanteessa kaksi vuotta sitten, eikä päätöstä lähteä Tallinnaan ole tarvinnut katua.
Ulkomailla suoritettu korkeakoulututkinto avaa ovet työmarkkinoille ulkomailla ja Suomessa. Joihinkin korkeakouluihin ehtii vielä hakea. Neuvontapaikassa Helsingissä jaetaan nuorille tietoa myös kansainvälisestä työstä, kielikursseista, syksyn hausta sekä muista välivuoden vaihtoehdoista.

Kansanopistovuoden aikana voi suorittaa opintoja avoimessa yliopistossa tai selvittää, mille alalle tulevaisuudessa haluaa. Vuoden aikana myös itsenäistyy ja saa huippukokemuksia. Haku opistoihin on elokuussa.
Ammattikorkeakoulujen vapaisiin paikkoihin voi hakea tämän viikon torstaihin asti. Koulutus alkaa syksyllä. Vapaita opiskelupaikkoja on erityisesti tekniikan ja liikenteen alalla.
Neuvontapaikassa Helsingin Lasipalatsilla tarjotaan ilman opiskelupaikkaa jääneille nuorille henkilökohtaista ja maksutonta opintoneuvontaa. Neuvontapaikkaan voi poiketa tai varata netissä etukäteen neuvonta-ajan.
Lukioiden ovilla on kuultu viime päivinä riemun kiljahduksia, kun tulevat opiskelijat ovat käyneet varmistamassa pääsyn toivelukioonsa. Lahden Kannaksen lukion tutorit Arto Kotilainen ja Ellanoora Lainio jakavat parhaat vinkkinsä tuleville ykkösille.
Kevään kurssit on suoritettu ja ehkä koko lukion oppimääräkin. Jäljellä on enää hillitön pino koulukirjoja. Ennen kuin alat repiä sivuja juhannuskokon sytykkeeksi, kannattaa kuitenkin harkita tuottoisampaa vaihtoehtoa.
Yhteishaut korkeakouluihin päättyivät tiistaina 12.4. Tämän kevään yhteishauissa hakijamäärät säilyivät lähes viime kevään luvuissa.
Sattuman kautta insinööriopiskelijaksi päätynyt Joonas Leskelä yhdistää opinnoissaan tekniikan osaamisen, haaveet ulkomailla asumisesta ja intohimon musiikkiin. Syksyllä alkaviin insinööriopintoihin ehtii vielä hakea.
Viimeinen kuukausi ennen pääsykokeita alkaa useimmilla tällä viikolla. Opiskelupaikan tuutorit Sini ja Heidi antavat vinkit viimeistä ponnistusta varten.
Edullinen kesäasunto mahdollistaa kesätyöpaikan hankkimisen vaikka toiselta puolelta Suomea. 23-vuotias Saara Rantanen muutti kesäksi töihin Lappeenrannasta Helsinkiin.
Kaikkien teknisten vempaimien takana on insinööri. Luovuuden takana on useamman vuoden teoriaopinnot, mutta tulevat insinöörit pääsevät testaamaan suunnittelutaitojaan jo opiskeluaikana. Tuloksena voi olla vaikka veneen ja vesijetin yhdistelmä.
Uuden opinahjon pihalla on haalarijengi vastaanottamassa uusia opiskelijoita. Nämä tuutorit tukevat ja opastavat uusia opiskelijoita, he juhlivat Alkupamauksessa ja ovat tarvittaessa olkapäänäkin. Kaiken takana on opiskelijoista huolta pitävä opiskelijakunta HAMKO.
"On tässä maailmassa sentään jotain oikeutta." Näin puuskahti Suomen Paras Opo -kilpailun voittaneen Raine Rapelin aikuinen poika, jolle isän voitto oli odotettu. Toteamus kertoo hyvin siitä, miten antaumuksella isä-Rapeli on työtään tehnyt.
Pääsykoekirjoihin ennättää hyvin tarttua vielä huhtikuussakin. Valmennuskurssi helpottaa luku-urakkaa ja antaa opiskeluun ammattitaitoista ohjausta.
Kaarinan lukion opinto-ohjaaja Raine Rapeli on valittu Parhaaksi Opoksi 2010. Opetusministeriön ylijohtaja Sakari Karjalainen palkitsi Rapelin keskiviikkona Helsingissä.
Ympäristöteknologia on kasvava ala ja uusia osaajia tarvitaan jatkuvasti. Ala tarjoaa paljon kansainvälisiä työtehtäviä.
Noora-Maria Nouku on matkalla kohti unelma-ammattiaan. Vaatteista ja muodista kiinnostunut nainen opiskelee designer-stylistiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.
Turo Valkama kyllästyi työhön liukuhihnalla: ”Päätin, etten tätä loppuikääni tee. Vaihtelua piti saada, ja se käy helpommin, kun opiskelee.” Tekniikan alalla palkkaus on hyvä ja työ sopii myös naisille.
Kulttuurituottajana työskentely on monipuolista, sillä työtehtäviä löytyy laidasta laitaan. Ammattilaiselta vaaditaan yrittäjähenkeä ja avoimuutta.
Tekniikan ja kaupallisen alan osaaminen on tulevaisuudessa plussaa. Tuotantotalouden kansainvälisen ICT-liiketoiminnan linjalla oppii lisäksi englannin kielen. Insinöörin tutkinnon suorittaneet voivat lisätä bisnes-osaamista opiskelemalla ylemmän AMK-tutkinnon työn ohella.
Opiskelija-asuntoja on mahdollista vuokrata myös tilapäiseen asumiseen, esimerkiksi kesätyön ajaksi. Laura Linnavirta asui Turussa opiskelija-asunnossa oikeustieteen valmennuskurssin ajan.
Hankenilta valmistuneet opiskelijat eli alumnit auttavat nykyisiä opiskelijoita harjoittelupaikkojen saamisessa ja uran suunnittelussa.
Teekkari Henri Lönn innostui konetekniikasta Ilmavoimissa ja päätyi Espoon Otaniemeen. Nyt oman ainejärjestön kavereista on tullut perhettä, joiden kanssa hän aikoo ajella vappuna vaaleanpunaisella traktorilla.
Kansainvälisyys korostuu työelämässä yhä enemmän, ja Helsingissä ja Vaasassa toimiva ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken antaa sitä varten loistoeväät.
Laitesukellusta, laskettelureissuja ulkomaille tai vaikka kippariksi purjeveneeseen? Tavallisesti kalliiksi mielletyt harrastuksetkaan eivät ole mahdottomuus teekkareille.
Logistiikan ammattilaiset nauttivat ajamisesta ja innostuvat etenemismahdollisuuksista. Tulevat linja-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja ja varastonhoitaja kertovat opinnoistaan logistiikan koulutusohjelmassa.
Biologiaa ja tekniikkaa yhdistävä koulutus on ollut nappivalinta Kati Penttiselle. Myös Katin siskosta tuli teekkari, vaikka he eivät teekkarimallia opettajavanhemmilta saaneetkaan.
Englanninkielisessä koulutusohjelmassa opiskeleva tutustuu aitoon kansainväliseen työympäristöön jo opiskeluaikana. Englannin kieltä ei kannata vierastaa, sillä kieli on vain työkalu, jonka avulla esimerkiksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskellaan ympäristötekniikkaa, kansainvälistä kauppaa ja fysioterapiaa.
Jatko-opinnot kannattaa suorittaa englanninkielellä, jos kansainvälinen ala ja ura kiinnostaa. Espoolainen Antti Vuorinen halusi erottua tradenomien joukosta ja päätti opiskella liiketaloutta englanniksi.
Sairaanhoitajan osaamiselle riittää kysyntää niin Suomessa kuin ulkomailla. Työ on hoitamista fyysisesti, mutta myös henkisesti. Sairaanhoitaja Anna Malloyn mielestä sairaanhoitaja ei saa menettää omaa uskoaan työhönsä eikä potilaisiin.
Kilpailu työpaikoista, lama, pätkätyöt, työkokemus, työttömyys… Vastavalmistunut saattaa tuntea voimattomuuden tunnetta edellä olleiden parsien kanssa. Työllistymisen suhteen ei kuitenkaan kannata nostaa käsiä ilmaan – omalla aktiivisuudella pääsee pitkälle.
Tulevaisuuden ala kannattaa valita tunteella, mutta työllistymistäkin on hyvä pohtia. Tulevaisuuden töissä korostuvat ympäristötietous ja sosiaaliset taidot ja niihin kannattaakin satsata jatko-opinnoissa ja vapaa-ajallakin.
Tarpeettomia lukiokirjoja ei kannata pantata kirjahyllyssä, vaan fiksuinta on myydä ne Lukiolaisten Kirjakaupalle. Moni lukiolainen myy kirjoja kaikkina lukiovuosina ja kirjoista onkin mahdollisuus saada niin paljon hyvitystä, että ansioilla voi ostaa pääsykoekirjan!
Oletko innostunut digitaalisesta mediasta, kiinnostaako sinua tiedon, materiaalin ja rahan liikkeet vai tuntuuko automaatiotekniikka omalta jutulta? Kevään yhteishakua ei tarvitse odottaa, sillä opiskelun kohti insinöörin tutkintoa voi aloittaa Hämeen ammattikorkeakoulussa jo tammikuussa.
Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat täydessä vauhdissa. Keskiviikkona oli vuorossa reaalin ensimmäinen osa, ja salista virtasi iltapäivällä ulos helpottuneita abiturientteja. Opiskelupaikan toimittaja kävi kysymässä Helsingissä sijaitsevan Etu-Töölön lukion oppilailta tuntemuksia tuoreeltaan koitoksen jälkeen.
Ammatinvalinta tuntuu vaikealta, eikä mikään ala tunnu omalta. Kaveri taas tietää mitä haluaa, mutta onnistumisen paineet ja pääsykokeisiin lukeminen alkavat uuvuttaa. Kuulostako tutulta? Apua tulevaisuuden pohdintaan voi saada omalta valmentajalta.
Syksyn AMK-haku tammikuussa alkaviin koulutuksiin alkaa ensi maanantaina. Haussa on mukana lähes 20 ammattikorkeakouluja ja lähes 30 koulutusohjelmaa.
Paksu kirje kolahtaa postista, paperissa onnitellaan opiskelupaikasta, riemu valtaa mielen, ja sitten tulee ajatus: apua, mitä tässä oikeasti on tapahtumassa? Opiskelupaikka kysyi kahden opiskelijan mietteitä ensimmäisestä opiskeluvuodesta.
Lukiokirjojen tilaaminen netistä säästää aikaa ja rahaa. Kati Kotamäki keskitti ostoksensa Lukiolaisten Kirjakauppaan ja sai Marimekon laukun.
Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen syksyn yhteishaku järjestetään 13.9.–15.10.2010. Yhteishaussa opiskelupaikan saaneiden koulutusohjelmat alkavat tammikuussa 2011. Yliopistoissa paikkoja on tarjolla luonnontieteellisillä aloilla, ammattikorkeakouluissa lähes kaikilla aloilla.
Miten yhdistää jatko-opinnot ulkomailla, harrastukset kotimaassa ja vahva halu edetä uralla? Työmarkkinoilla ulkomailta haettu osaaminen voi olla valttia.
Kansanopistossa voit aloittaa korkeakouluopinnot. Vuoden aikana parannat onnistumismahdollisuuksia seuraavan kevään pääsykokeissa. Kansanopistovuosi taikoo nuoresta myös kypsemmän ja itsevarmemman opiskelijan.
Ilman opiskelupaikkaa ei tarvitse jäädä, sillä Paasikivi-Opistoon Turkuun on hakuaika elokuuhun asti. Opistossa voi opiskella avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opintoja ja valmistautua uuteen pääsykoekoitokseen.
Jäikö hakemasi opiskelupaikka saamatta? Älä masennu, vaan kartoita välivuoden vaihtoehdot. Avoimessa yliopistossa tai kansanopistossa voi suorittaa korkeakouluopintoja. Muista myös täydennyshaku elokuussa.
Ammattikorkeakouluihin haki kevään yhteishaussa 71 000 nuorta, joista 22 700 sai opiskelupaikan. Ammattikorkeakoulut järjestävät elokuun alussa täydennyshaun vapaaksi jääneille opiskelupaikoille.
Pääsykoesaleista virtaa ulos kalpeita ja nääntyneitä pyrkijöitä. Tulevaisuuden suunnitelmat kulminoituvat yhteen päivään. Opiskelupaikka kävi selvittämässä sisäänpyrkivien tunnelmia heti valintakokeiden päätyttyä.
Essexin yliopisto tuo Elina Iso-Markulle mieleen helpon sisäänpääsyn, asunnon 14 kerroksessa, kiinalaisen uuden vuoden ja opiskelukaverit ympäri maailmaa. Iso-Markku eli kansainvälistä yliopistoelämää syksystä 2005 kesään 2008.
Pääsykokeet ovat pyörähtäneet jo osassa korkeakouluista käyntiin, ja viimeiset kokeet rustataan kesäkuun loppupuolella. Ole tarkkana valintakoetilanteen ja aikataulujen kanssa! Alla on linkkilista valtakunnan korkeakoulujen valintakoepäivistä.
Sinä taloushallinnosta kiinnostunut ylioppilas, joka hait yliopistoon keväällä. Tee B-suunnitelma ja hae myös Tarton yliopistoon. Ammattikorkeakoulusta valmistuneelle Tarto on hyvä paikka suorittaa maisterin tutkinto.
Pääsykokeisiin valmistautuminen käy työstä paitsi raskauden myös ajankäytön kannalta. Vaikeimpiin paikkoihin pyrkimisessä pelkästään oma opiskelu ei tunnu riittävän, samaan aikaan pitää käydä valmennuskurssia. Opiskelupaikan toimittaja kävi Helsingin Rikhardinkadun kirjastossa kyselemässä pääsykokeisiin valmistautuvien nuorien lukurutiineista.
Yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin hakeneiden määrä kasvoi viime vuodesta. Ammattikorkeakouluissa eniten hakijoita oli sosiaali-, terveys ja liikunta-alalle, yliopistoissa humanistiset alat saavuttivat suurimman suosion.
Maailman parhaat hotellialan koulut ovat Sveitsissä. Se on tärkein syy, miksi Benny Smeds halusi opiskella hotellialaa pienessä Euroopan valtiossa. Nyt hän työskentelee Glo-hotellin vastaanotossa ja haaveilee omasta hotellista.
Noin 1500 nuorta osoitti mieltään viime keskiviikkona maksuttoman koulutuksen puolesta. Aihe oli nuorille selvästi läheinen, ja maksutonta koulutusta pidettiin hyvinvointiyhteiskunnan elinehtona. Yhtä mittavaa opiskelijamielenosoitusta ei ole järjestetty Suomessa kuuteen vuoteen.
Pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii työtä, tahtoa, suunnittelua ja sitoutumista. Valmennuskeskuksen asiantuntijat antavat vinkkejä, miten selviytyä kevään urakasta.
Opiskelupaikkaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon, että mahdollisuutesi ulottuvat myös ulkomaisiin oppilaitoksiin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse pähkäillä hakuprosessia yksin. Opiskelupaikka tarjoaa auttavan käden hakupapereiden täytöstä asunnon löytämiseen.
Venäjän kieli vaihtui suomeen, puutarhahaalarit taulukkokirjaan ja Karjalan kunnaat suomalaiseen pikkukaupunkiin, kun Evgenia Molchina päätti aloittaa mediatekniikan opiskelut Riihimäellä Hämeen ammattikorkeakoulussa.
Suomen Lukiolaisten Liiton 25-vuotisjuhlaseminaarilla puhunut tasavallan presidentti Tarja Halonen ei usko valmennuskurssien katoavan, vaikka pääsykokeista luovuttaisiin.
Avoin yliopisto voi olla hyvä vaihtoehto niille, joilta opiskelupaikka on jäänyt saamatta. Avoimessa voi treenata tuleviin pääsykokeisiin tai hakeutua avoimen väylää pitkin tutkinto-opiskelijaksi. Ja se on avointa kaikille!
Suunniteltu pääsykoeuudistus korostaisi ylioppilaskirjoitusten arvoa korkeakoulujen pääsykokeissa. Tämä jakaa nuorten mielipiteet lähinnä oman kirjoitusmenestyksen mukaan. Yhtenäisemmät valintakokeet ja yksinkertainen yhteishaku saavat kuitenkin kannatusta.
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa pidetään opiskelijamäärät melko pieninä, jotta jokaiseen opiskelijaan voidaan keskittyä myös yksilönä. Joensuussa onkin tarjolla laadukasta opetusta hyvässä porukassa.
Lapin yliopiston henkeä kuvaa rovaniemeläinen sananlasku ”Pittää olla yrittävä luonto ja repäsevä meininki”. Pienessä yliopistossa ei tarvitse pelätä hukkumista massaluentojen sekaan, vaan Lapissa ruokitaan opiskelijoiden persoonallisuutta ja ammatillista kasvua.
Teknillisessä yliopistossa pääsee opiskelemaan sähkö- ja energia-alaa kehityksen kärjessä. Ammattilaiseksi opiskellaan mittaamalla ja tekemällä kokeita laboratorioissa.
Yliopistouudistuksen vaikutukset pääsykokeisiin ovat toistaiseksi vain kosmeettisia. Hakijan kannattaa kuitenkin huomata, että tiedekuntien rakenteissa ja nimissä on tapahtunut muutoksia.
Vuoden Opoksi valittu mikkeliläinen Hannu Huotelin tekee työtään tosissaan, muttei tosikkona. Hän kokee onnistuneensa opinto-ohjauksessa, kun opiskelijat eivät enää tarvitse hänen apuaan.
Peliohjelmointi on kasvava ala Suomessa ja sitä voi myös opiskella. Mahdollisuuden tarjoaa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Joensuussa.
Opiskelijakunta kulkee valintakokeista koulun loppuun asti opiskelijan rinnalla. Lue, miten Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HAMKO näkyy ja kuuluu opiskelijan elämässä.
Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK toimii kahdeksalla toimipisteellä. Hämeenlinna on sykkivä sopivan pienisuuri kaupunki, kun taas Evolla voi vetää keuhkot täyteen puhdasta ilmaa ja ihailla ympäröivää luontoa. Tutustu myös Forssan, Hyvinkään, Lepaan, Mustialan, Riihimäen ja Valkeakosken toimipisteisiin!
Tänään alkanut yhteishaku koskee ammatillisia oppilaitoksia, lukioita, ammattikorkeakouluja ja yliopistoja. Viimeinen hakupäivä vaihtelee hakukohteesta riippuen.
Vuoden Opo 2009 -kilpailun voitti Hannu Huotelin Mikkelin Yhteiskoulun lukiosta. Palkinto toi mukanaan ansaittua huomiota, sillä palkintotilaisuuden puheenvuoroissa korostettiin henkilökohtaisen opinto-ohjauksen tarpeellisuutta.
Yhteiskunnan ihanneopiskelija tietää parikymppisenä, mitä haluaa, lukee viidessä vuodessa maisteriksi ja laskeutuu opinnoista tasajalkaa oman alan hommiin. Todellisessa elämässä akateemisten opinto- ja urapolut harvoin ovat suoraviivaisia. Ja sivupolut, nekin ovat sallittuja.
Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat kertovat, mitä heille merkitsevät onni, elämykset ja tulevaisuus. Opiskelijavaihto ulkomailla on ollut monelle opiskeluajan kohokohta.
Ylioppilaskirjoitukset starttaavat perjantaina äidinkielen kirjallisella kokeella. Seuraavalla viikolla abit tahkovat kuullunymmärtämiskokeita.
Uutiset räiskivät ruutuun miinusmerkkisiä lukuja päivä toisensa jälkeen. Vaikka talous elpyisi, työkkärin jonojen povataan kasvavan vielä loppuvuoteen 2010 asti. Venyttääkö opintoja vai laittaa lati likoon oman työllistymisen puolesta?
Yhteishaussa on mukana 24 ammattikorkeakoulua ympäri Suomea, ja koulutusohjelmat ovat englanninkielisiä. Haku on tarkoitettu sekä suomalaisille että ulkomaisille, joita kiinnostaa kansainvälinen näkökulma opinnoissa. Haku päättyy 12.2.2010.
Perinteinen mielikuva haalaripukuisista miehistä hitsauspilli kourassa ei juurikaan vastaa todellisuutta suomalaisesta teknologiateollisuuden huippuosaamisesta.
Yhteishaussa kannattaa olla tarkkana korkeakoulujen nimien kanssa, sillä useat korkeakoulut yhdistyivät vuoden vaihteessa. Suurin muutos on kolme korkeakoulua yhdistävä Aalto-yliopisto.
Julia Ahlfors, 18, pyrki oikeustieteelliseen, mutta opiskelupaikka jäi muutamasta pisteestä kiinni. Masennuksesta ei silti ole tietoakaan, vaan nuoren naisen motivaatio ensi kevään hakuun vain kasvaa.
Tänään julkaistaan viimeisetkin yliopistohaun tulokset. Yliopistoihin haki tänä vuonna lähes 65 000 hakijaa, joka oli 9 000 enemmän kuin edellisvuonna.
Ammattikorkeakouluihin haki 65 000 opiskelijaksi haluavaa. Hakijamäärä kasvoi 8 000 hakijalla. Kaikki alat kasvattivat suosiotaan.
Kauppatieteiden ja Teknillisen korkeakoulun opiskelijavalinnat on julkistettu tänään. Nimilistat ovat näkyvissä verkkosivuilla.
Moni odottaa tällä hetkellä pääsykoetuloksia ja miettii, miten koe oikein meni. Koko kevään kestänyt yhteen päivään tähtäävä uurastus on todellinen koettelemus, jonka jälkeen saattaa olla vaikeaa rentoutua. Myös useat opiskelijat ovat ahertaneet keräten tarvittavia opintopisteitä ja opiskeluajatusten karkottaminen saattaa olla vaikeaa. Onneksi rentoutumista voi harjoitella yksinkertaisin keinoin.
Toisen asteen yhteishaussa keväällä hakeneet saivat viime perjantaina 12. kesäkuuta tiedon opiskelupaikastaan. Lukioon ja amikseen haki yhteensä 95 577 hakijaa opiskelemaan. Näistä opiskelupaikka heltisi 76 745 nuorelle.
Kevään 2009 ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaun tulokset julkistetaan perjantaina 12.6. kello 10.
Haku syksyllä alkavaan yliopistokoulutukseen sekä aikuiskoulutukseen päättyy tänään. Valintakokeet järjestetään alkukesän aikana ja tulokset saapuvat viimeistään 21.7.
Sähköinen haku syksyllä alkaviin ammattikorkeakouluopintoihin päättyy tänään 15.4. kello 16.15, jolloin myös postissa lähetettyjen hakemusten pitää olla perillä.
Menestyminen pääsykokeessa edellyttää tehokasta opiskelua. Opiskelutekniikoiden asiantuntija, KM, Mia Göcer Valmennuskeskuksesta antaa vinkit onnistumiseen. Tietoa pitää osata soveltaa, eikä unen merkitystä saa unohtaa.
AMK-hakupalvelussa olleiden teknisten ongelmien takia ammattikorkeakoulujen hakuaikaa on päätetty jatkaa ensi keskiviikkoon 15.4. klo 16.15 asti.
Kevät on pelkkää lukemista ja pänttäämistä niille, jotka valmistautuvat yliopiston tai ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin. Jotkut lukevat omatoimisesti, toiset hakevat koitokseen varmuutta valmennuskursseilta.
Tämän kevään abiturienttien koitos on viimeinkin ohi. Julia Salomäki, 18, otti vapaata töistä, jotta saisi lukulomallaan keskittyä pelkästään opiskeluun. Hän kirjoitti yhteensä seitsemän ainetta, mutta ei ottanut turhia paineita. Julian mielestä ylioppilastutkinto on enemmän yleissivistävä, eikä se määrää tulevaisuuden ammattia.
Nuorten yhteishaku ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkieliseen tutkintoon johtavaan koulutukseen alkoi 23. maaliskuuta. Haku on ollut sähköisessä muodossa, osoitteessa www.amkhaku.fi, jo seitsemän vuotta. Myös koulutusalojen tiedonhaku painottuu nettiin.
Hakuaikojen ollessa paraikaa käynnissä Opiskelupaikan Virtuaaliopo-palveluun virtaa kysymyksiä jopa 10 päivässä. Opiskelupaikkaneuvoja Mari Puustinen on itsekin yllättynyt palvelun suosiosta. – Kysyjät ovat tosi eri-ikäisiä, peruskoululaisista nelikymppisiin uranvaihtajiin, Mari kertoo.
Teatteri- ja tanssitaiteen, musiikkialan sekä taideteollisen hakuaika loppui tänään 27.2. klo 16.15. Kuvataideakatemian ja muiden yliopistollisten koulutusten haku jatkuu 30.4.2009 asti.
 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo