Uutiset

Uutisia opiskelumaailmasta ja työelämään siirtymisestä.

Suomen suosituin valmennuskurssijärjestäjä tarjoaa vuodesta 2016 lähtien sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalle suuntautuvia valmennuskursseja.
Naomi Zinon tutkinto matkailualalta on loppusuoralla Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Porvoon toimipisteessä. Hän päätyi opiskelemaan matkailualaa sattuman kautta, mutta opintopolku kansainvälisessä ympäristössä kirkasti kuvan haaveammatista.
Korkeakouluhaku uudistui. Syksyn haussa haet sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin yhdellä hakulomakkeella korkeakoulujen yhteishaussa
Kirjoitukset olivat takana ja jatko-opiskelut edessä. Pontus oli saanut lakin ruotsinkielisestä lukiosta Kauniaisissa ja tiesi haluavansa opiskella kauppatieteitä.
Valmennuskeskuksen kotikurssin avulla voit valmentautua liiketalouden pääsykokeeseen kotoasi käsin. Katso videoinfo!
Yhteishaku on nyt käynnissä. Hakuaikaa on 1.4.2014 asti.
Valmennuskurssiyhtiö Valmennuskeskus jakaa jälleen stipendejä tammikuussa. Stipendin saajat pääsevät osallistumaan maksutta valmennuskurssille.
Katso uusi kauppatieteiden pyrkijöille suunnattu infovideo ja osallistu lahjakorttien arvontaan.
Lääketiede on yksi haastavimmista aloista päästä opiskelemaan. Katso uudet valintakoevaatimukset sekä viime vuoden valintakoeanalyysi.
Yhä useampi suomalainen opiskelee Tallinnan teknillisessä yliopistossa. Hakuaika on 21. elokuuta 2013 asti.
Juliane Jokinen opiskelee Tallinnan teknillisessä yliopistossa International Business Administration -koulutusohjelmassa. Juliane kertoo millaista opiskelu on Tallinn Techissä, jossa yhä useampi suomalainen opiskelee.
Aloita englanninkieliset kandidaatinopinnot HELBUSissa tänä syksynä
Nyt voit aloittaa englantilaiset kauppatieteen kandidaatin (Bachelor of Arts) opinnot uudessa yksityisessä kauppakorkeakoulussa HELBUSissa. HELBUSissa opiskellaan tutkinnon kaksi ensimmäistä vuotta Suomessa, jonka jälkeen voit hakea englantilaiseen yliopistoon kolmanneksi vuodeksi täydentämään opintosi vuodessa Bachelor of Arts in Business tutkinnoksi. (Kesälukukauden ansiosta Suomessa tapahtuvat opinnot suoritetaan puolessatoista vuodessa.)
Safari on Helsingin kaupungin lukiolaisille suunnattu pilottiprojekti,
joka innostaa nuoria omaehtoiseen, yhteiskunnalliseen toimintaan.
Liiketalouden pääsykokeen ennakkoaineisto julkaistiin tänään 15.4. Ennakkoaineisto on sama sekä nuorten että aikuisten haussa.
Kati Norrena on aikaisemmalta ammatiltaan pukuompelija. Nykyään hän opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa. Miten Kati päätyi ompelupöydän äärestä tietokoneiden pariin?
Hyvällä rakennusmestarilla pitää olla pitkät hermot, viilipyttymäinen asenne ja hyvät sosiaaliset taidot. - Alalla pärjääminen ei ole kiinni sukupuolesta vaan luonteesta, uskoo Katariina Viitapohja.
Helsinkiläinen Meri Mikkola tiesi lukion jälkeen haluavansa opiskella kauppatieteitä. Pohdittuaan vaihtoehtojaan hän keksi hakea Hankenille opiskelemaan kauppatieteitä ruotsiksi, sillä näin opiskeluun voisi sisällyttää vieraan kielen ja kulttuurin.
Roosa Kallström, 22, opiskelee tradenomiksi. Koulun jälkeen työura jatkuu mahdollisesti henkilöstöhallinnon parissa.
Nele Korhonen, 23, opiskelee toista vuotta maanmittaustekniikkaa Metropolian ammattikorkeakoulussa.
Jos vaatii opiskelulta käytäntöä sekä teoriaa, kansainvälisyyttä ja uraohjausta, hieman luksusta ja satumaista opiskeluympäristöä, Sveitsin Montreux'ssa sijaitseva Swiss Hotel Management School on luonnollinen valinta.
Suomen suurin ja suosituin valmennuskurssijärjestäjä Valmennuskeskus jakaa tammikuussa 100.000 euron arvosta valmennuskurssistipendejä.
Helsingin Hernesaaressa on lämmin. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, kun Vainion liikenteen keltainen tilauslinja-auto kaartaa pysäkille. Ovi aukeaa ja kuljettajan paikalta iloisesti tervehtii bussin isäntä, Timo Rinnekari, 50. Hän on työskennellyt kuljetusalalla koko työikänsä. Siitä merkittävän osan tilausajokuljettajana. Työ on vienyt Timon muun muassa Alpeille laskettelemaan ja pohjoiseen leiriytymään partiolaisten mukana.
Ensimmäinen valtakunnallinen työelämäviikko järjestetään 19.-23.11.2012. Työelämäviikon verkkovalmennuksen suorittaneet saavat henkilökohtaiset stipendin.
Oletko pyrkimässä yliopistoon lukemaan lääke- tai kauppatiedettä? Valmennuskeskus julkaisi marraskuussa uudet vuoden 2013 pyrkijöille suunnatut videoinfot.
Opiskelupaikan suosittu ammatinvalintatesti auttaa sinua sopivan ammatin ja opiskelualan valinnassa.
Nyt voit hakea opiskelemaan Hämeen ammattikorkeakouluun. Syksyn haku on käynnissä 2.10.2012 asti.
Suomen suurin valmennuskurssien järjestäjä Valmennuskeskus järjestää syksyn liiketalouden pääsykokeeseen valtakunnallisen valmennuskurssin. Helsingissä pidettävä kurssi videoidaan, joten sitä voi seurata missä päin Suomea, tai maailmaa, tahansa.
Oletko muuttanut tai muuttamassa? Muista tehdä muuttoilmoitus, jotta postisi löytää perille ja tietosi säilyvät ajan tasalla viranomaisjärjestelmissä sekä muissa tärkeissä paikoissa. Muuttoilmoitus pitää lain mukaan ilmoittaa maistraatille viimeistään viikon kuluttua muutosta.
Tallinnan teknillinen yliopisto (TTY) on yksi innovatiivisimmista yliopistoissa Euroopassa. Vuonna 1918 perustettu, Tallinnan teknillinen yliopisto juhlii yhdeksäskymmenesviides vuotisjuhlaa vuonna 2013. TTY tarjoaa modernin ja kansainvälisen yliopisto-opetuksen. Sen opiskelijat saavat uusimmat tarvittavat tiedot ja taidot nykypäivän kansainvälisille työmarkkinoille. TTY on ainoa tekninen yliopisto Virossa ja se on maan johtava oppilaitos tekniikan, elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon.
Hae yksityiseen kauppikseen! HELBUSissa voi aloittaa opinnot jo nyt syksyllä.
Jos uratavoitteena on hotelli- ja ravintola-alan johtotehtävät, kannattaa tutustua Sveitsissä sijaitsevaan Swiss Hotel Management Schooliin. Tämä kansainvälinen koulu on alalla arvostettu kouluttaja, joka valmistaa menestyviä hotellijohtamisen ammattilaisia.
Kesä houkuttelee opiskelijoita muihin kaupunkeihin töihin tai antaa hyvän syyn lomailla vanhempien luona kotikaupungissa. Hämeenlinnasta kotoisin oleva Meri Malinen kertoo kokemuksistaan muutosta kesäksi Ahvenanmaalle.
Hanna Ronkanen ei pitkään miettinyt mitä peruskoulun jälkeen tekisi. Tulevaisuuden suunnitelmat olivat heti selvät ja hän suuntasi kohti kuljetusalan opintoja. Toiveena Hannalla on päästä ajamaan rekkaa ammatikseen.
Katariina Saksanen on aina pitänyt ihmisläheisistä aloista, joten ei mikään ihme, että hän hakeutui opiskelemaan ensihoitoa Metropoliassa. Ambulanssikyydit ja yllättäviin tilanteisiin joutuminen alkavat olla 23 vuotiaalle Katariinalle ruutiinia Haastavat opinnot ovat vieneet Katariinan malawilaisiin sairaaloihin saakka.
Ympäristöasiat, ja erityisesti kierrätys, ovat aina kiinnostaneet Miia Sihvolaa. Kun ammatinvalinta tuli lukion jälkeen ajankohtaiseksi, löysi Miia hakuoppaita selaillessa kestävän kehityksen koulutusohjelman. Siitä alkoi Helsingistä kotoisin olevan suurkaupungin kasvatin uusi elämänvaihe - muutto pienelle paikkakunnalle, Forssaan.
Yhteishaun ja jatko-opintomahdollisuuksien kanssa painivien avuksi tarjotaan Helsingin ydinkeskustassa tietoa korkea-asteen koulutuksesta, ulkomailla opiskelusta ja kesätöiden hakemisesta. Neuvontapaikkaan Lasipalatsin Akkuna-tilaan voi tulla juttelemaan opintoneuvojan kanssa, selailemaan esitteitä tai kuuntelemaan mielenkiintoisia infoja korkeakoulujen koulutustarjonnasta. Tila on auki päivittäin 12-18 perjantaihin 16.3. saakka.
Trendikäs peliala on nyt kovassa nosteessa ja työllistymisnäkymät hyvät. Sen tietää myös kolmannen vuoden pelialan opiskelija Marko Keronen, joka on varma, että ammattitaitoisille tekijöille riittää kysyntää.
Uutta opiskelupaikkaa – ja kaupunkia etsivien kannattaa piipahtaa Helsingin Lasipalatsilla. Panosta Poriin –popupmyymälä on auki torstaihin 8.3.2012 asti. Myymälässa esittellään mielenkiintoista ja mahdollisuuksia täynnä olevaa opiskelukaupunkia, Poria. Porin monipuolinen opintotarjonta, alhaiset asumiskustannukset ja vireä kulttuurielämä houkuttelee kaupunkiin yhä enemmän opiskelijoita. Popupmyymälän edustalla voi pelata myös uutta Angry Birds-peliä.
Helsinkiläiselle Lauri Hiiliselle muotoilu oli ilmiselvä vaihtoehto, kun hän aikanaan tutki opiskelumahdollisuuksia. Metropolian hän valitsi, koska se vaikutti laadukkaalta vaihtoehdolta.
Rakennusinsinööriksi valmistunut moukarinheittäjä Tuomas Seppänen lennättää lekaa komeasti kentällä ja pitää sen hyvin hanskassa raksalla. Ympäri maailmaa kilpaileva Tuomas on Satakunnan ammattikorkeakoulussa pystynyt yhdistämään opiskelun ja huippu-urheilun vaivattomasti.
Kiinnostus taiteeseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen vei helsinkiläisen Susanna Hulkkosen opiskelemaan kulttuurituotantoa HUMAKiin. Opinnot ovat tarjonneet mahdollisuuden verkostoitua ja osallistua erilaisiin projekteihin poikkitaiteellisten tapahtumien parissa.
George Kerola aloitti opiskelunsa Englannissa, palasi suomeen ja löysi oman alansa. Nyt hän on ensimmäisen vuoden konetekniikan opiskelija ja aktiivisesti mukana muun muassa koulutusohjelmansa kiltatoiminnassa.
Liiketalouden opiskelu mahdollistaa työskentelyn monipuolisissa tehtävissä liike-elämässä. Opinnoissa voi oman mielenkiintonsa mukaan suuntautua esimerkiksi markkinointiin, laskentatoimeen ja rahoitukseen tai esimiestyöhön. Opintoihin kuuluvien työharjoittelujen avulla on mahdollista suuntautua unelma-alalleen jo opiskelujen aikana.
23-vuotias Juhis Ranta ei ensi alkuun uskaltanut vaihtaa turvallisuusalalta yhteisöpedagogiikan opintoihin, mutta lopulta hakiessaan hän pääsi sisään jo ensimmäisellä yrittämällä. Hän löysi oman paikkansa muiden samanhenkisten joukosta HUMAKissa.
Aina ei tarvitse lähteä vaihtoon löytääkseen kansainvälisyyttä opintojen parissa. Metropolia ammattikorkeakoulun Media Engineering -koulutusohjelmassa opiskellaan englanniksi. Kansainvälisyyttä opintoihin tuo myös opiskelijoiden kiehtovat kulttuuritaustat: ohjelma on vetänyt puoleensa opiskelijoita muun muassa Nepalista, Australiasta, Kuubasta sekä monesta Afrikan maasta.
Stipendit on suunnattu henkilöille, joilla ei ole muuten taloudellista mahdollisuutta hankkia valmennuskurssia.
Moottori kiihtyy nollasta sataan parissa sekunnissa ja renkaat jättävät jälkeensä kiihdytysjäljet. Bensan katkua ei voi olla haistamatta. Nyt ei ole kyseessä Formula 1 -osakilpailu, vaan insinööriopiskelijoiden formulatalli Helsingin keskustan arvokiinteistössä.
Naisinsinöörien opiskelukavereista valtaosa on miehiä. Tämä ei kuitenkaan haittaa alaa opiskelevien naisten menoa. Insinöörit viettävät vauhdikasta opiskelijaelämää eivätkä insinöörinaiset ole poikkeus.
Biotuotetekniikka on tulevaisuuden ala. Se tutkii uusiutuvien luonnonvarojen monipuolista ja kestävää hyödyntämistä. Uusiutuvilla luonnonvaroilla tarkoitetaan käytännössä biomassaa, jota saadaan esimerkiksi hakkuutähteestä sekä peltotuotannon ja elintarviketeollisuuden jätteistä. Alan osaajille on tulevaisuudessa kova kysyntä, sillä uusiutuvista luonnonvaroista valmistettujen materiaalien, kemikaalien, energian ja polttoaineiden kysyntä kasvaa voimakkaasti.
Haluatko menestyä kevään ylioppilaskirjoituksissa? Onko haaveissasi jatko-opiskelupaikka? Nyt on aika miettiä hetki yo-kokeisiin kertaamista, sillä kevään ylioppilaskirjoitukset lähenevät vauhdilla, vinkkaa Lukiolaisten Kirjakaupan päällikkö Asta Vuori. Lue viisi vinkkiä, joita noudattamalla kertaaminen sujuu sulavasti.
Valmennuskeskus tuo valmennuskurssit kaikkien saataville. Suorana videolähetyksenä kuvattava ja nähtävä KOTI-valmennuskurssi mahdollistaa tasa-arvoisen valmentautumisen pääsykokeeseen asuinpaikkakunnasta riippumatta. Valmennuskeskuksen lääketieteen KOTI-kurssi alkaa marraskuussa.
Aloita tekniikan, sosiaali- ja terveysalan, matkailun, talousalan tai kulttuurialan opinnot Mikkelin ammattikorkeakoulussa tammikuussa. Yhteydet työelämään solmitaan jo opiskeluaikana ja siksi Mikkelistä valmistuneet työllistyvät hyvin. Haku on käynnissä nyt.
Jyväskylän yliopistosta valmistuneet tilastotieteilijät revitään työmarkkinoilla käsistä. Jos matikka, psykologia, biologia tai kansantaloustiede kiinnostaa, hae nyt opiskelemaan tilastotiedettä Jyväskylän yliopistoon.
Korkeakouluopintojen aloittaminen on jännittävää. Uusi paikkakunta, uusi koulu, uudet kaverit ja ensimmäinen oma koti tuovat säpinää arkeen. Opiskelijaelämä on ihanan itsenäistä ja vapaata: monille elämän parasta aikaa.
Valmennuskeskus aloittaa tänä syksynä valmennuskurssien järjestämisen suorina videolähetyksinä. Uusille Koti-kursseille on mahdollista osallistua riippumatta siitä, missä pyrkijä asuu.
Syksyn yhteishaku ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tammikuussa alkaviin koulutuksiin on käynnissä. Syksyn 2011 yhteishauissa on mukana vain osa korkeakorkeakouluista ja koulutusohjelmista.
Tallinnan teknillisessä yliopistossa uusi erä kansainvälisiä opiskelijoita aloittelee parhaillaan korkeakoulutaivaltaan. Elisa Ceder oli samassa tilanteessa kaksi vuotta sitten, eikä päätöstä lähteä Tallinnaan ole tarvinnut katua.
Siirtyminen yläasteelta lukioon on iso askel. Syksyn alussa montaa tulevaa lukiolaista jännittää uusi ympäristö ja ihmiset sekä se, pärjääkö lukiossa niin hyvin kuin on toivonut. Lahden lyseon lukion opiskelijat rohkaisevat: yhteishenki on hyvä ja kavereita löytyy nopeasti!
"How are you Helsinkiiii?” Rihanna huudattaa yleisöä ja desibelit kohoavat lähelle kipurajoja. Paraatipaikalla eturivissä heiluu myös Lukiolaisten Kirjakaupan kilpailun onnellinen voittaja.
Uuteen kaupunkiin ja kotiin muuttavan opiskelijan täytyy muistaa tehdä myös osoitteenmuutos, joka sujuu kätevimmin netissä. Muuttoilmoituksen teko on vaivatonta ja nopeaa. Lue Opiskelupaikan neuvot muuttoilmoituksen tärkeydestä.
Ulkomailla suoritettu korkeakoulututkinto avaa ovet työmarkkinoille ulkomailla ja Suomessa. Joihinkin korkeakouluihin ehtii vielä hakea. Neuvontapaikassa Helsingissä jaetaan nuorille tietoa myös kansainvälisestä työstä, kielikursseista, syksyn hausta sekä muista välivuoden vaihtoehdoista.

Kansanopistovuoden aikana voi suorittaa opintoja avoimessa yliopistossa tai selvittää, mille alalle tulevaisuudessa haluaa. Vuoden aikana myös itsenäistyy ja saa huippukokemuksia. Haku opistoihin on elokuussa.
Ammattikorkeakoulujen vapaisiin paikkoihin voi hakea tämän viikon torstaihin asti. Koulutus alkaa syksyllä. Vapaita opiskelupaikkoja on erityisesti tekniikan ja liikenteen alalla.
Neuvontapaikassa Helsingin Lasipalatsilla tarjotaan ilman opiskelupaikkaa jääneille nuorille henkilökohtaista ja maksutonta opintoneuvontaa. Neuvontapaikkaan voi poiketa tai varata netissä etukäteen neuvonta-ajan.
Sampsa Mäki-Arvela lähti opiskelemaan LVI-insinööriksi, koska halusi itse johtaa omaa työtään. Lopputulos: opinnot venähtivät, kun oma yritys lähti vetämään jopa liian hyvin.
Lukioiden ovilla on kuultu viime päivinä riemun kiljahduksia, kun tulevat opiskelijat ovat käyneet varmistamassa pääsyn toivelukioonsa. Lahden Kannaksen lukion tutorit Arto Kotilainen ja Ellanoora Lainio jakavat parhaat vinkkinsä tuleville ykkösille.
Kevään kurssit on suoritettu ja ehkä koko lukion oppimääräkin. Jäljellä on enää hillitön pino koulukirjoja. Ennen kuin alat repiä sivuja juhannuskokon sytykkeeksi, kannattaa kuitenkin harkita tuottoisampaa vaihtoehtoa.
Sattuman kautta insinööriopiskelijaksi päätynyt Joonas Leskelä yhdistää opinnoissaan tekniikan osaamisen, haaveet ulkomailla asumisesta ja intohimon musiikkiin. Syksyllä alkaviin insinööriopintoihin ehtii vielä hakea.
Laulaja-lauluntekijä Laura Moisio, 23, kuunteli teininä Taikapeiliä ja kirjoitti ensimmäisen biisinsä hyvistä ystävistä. Kesällä hän palaa opiskelutauon jälkeen keikkalavoille ja viettää luomislomaa.
Viimeinen kuukausi ennen pääsykokeita alkaa useimmilla tällä viikolla. Opiskelupaikan tuutorit Sini ja Heidi antavat vinkit viimeistä ponnistusta varten.
Urheilutapahtumaan osallistuvat nuoret, festivaalin talkooväen tai yrityksen kesätyöporukan voi majoittaa kesän aikana opiskelija-asuntosäätiöiden edullisiin, kalustettuihin asuntoihin. TOAS Tampereella majoittaa alkavana kesänä satoja futsalin EM-kisaajia ja PSOAS Oulussa vuokraa asuntoja yritysten tarpeisiin.
Kevään yhteishaun hakijamäärät säilyivät lähes vuodentakaisissa lukemissa. Ammattikorkeakoulussa kiinnostivat sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala, yliopistoissa humanistinen ala.
Tarton yliopistossa voi opiskella englanninkielisessä kauppatieteiden ohjelmassa tai lääkiksessä, johon ei vaadita pääsykokeita.
Edullinen kesäasunto mahdollistaa kesätyöpaikan hankkimisen vaikka toiselta puolelta Suomea. 23-vuotias Saara Rantanen muutti kesäksi töihin Lappeenrannasta Helsinkiin.
Kiinnostaako lääketiede? Vai haaveiletko ennemmin kauppakorkeakoulututkinnosta? Virolainen Tarton yliopisto kartuttaa kielitaitoa ja antaa kilpailukykyisen koulutuksen kansainvälisessä ympäristössä.
Kaikkien teknisten vempaimien takana on insinööri. Luovuuden takana on useamman vuoden teoriaopinnot, mutta tulevat insinöörit pääsevät testaamaan suunnittelutaitojaan jo opiskeluaikana. Tuloksena voi olla vaikka veneen ja vesijetin yhdistelmä.
Uuden opinahjon pihalla on haalarijengi vastaanottamassa uusia opiskelijoita. Nämä tuutorit tukevat ja opastavat uusia opiskelijoita, he juhlivat Alkupamauksessa ja ovat tarvittaessa olkapäänäkin. Kaiken takana on opiskelijoista huolta pitävä opiskelijakunta HAMKO.
"On tässä maailmassa sentään jotain oikeutta." Näin puuskahti Suomen Paras Opo -kilpailun voittaneen Raine Rapelin aikuinen poika, jolle isän voitto oli odotettu. Toteamus kertoo hyvin siitä, miten antaumuksella isä-Rapeli on työtään tehnyt.
Porin yliopistokeskus tarjoaa saman katon alla Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston sekä Turun yliopiston koulutustarjonnan.
Pääsykoekirjoihin ennättää hyvin tarttua vielä huhtikuussakin. Valmennuskurssi helpottaa luku-urakkaa ja antaa opiskeluun ammattitaitoista ohjausta.
Kaarinan lukion opinto-ohjaaja Raine Rapeli on valittu Parhaaksi Opoksi 2010. Opetusministeriön ylijohtaja Sakari Karjalainen palkitsi Rapelin keskiviikkona Helsingissä.
Ympäristöteknologia on kasvava ala ja uusia osaajia tarvitaan jatkuvasti. Ala tarjoaa paljon kansainvälisiä työtehtäviä.
Linja-autonkuljettajan työ on itsenäistä ja vaihtelevaa. Myös into ajaa isoa autoa sai työttömän maisterin Mikko Tikkasen kouluttautumaan kuljettajaksi. Nyt hän ajaa Helsingin ja Porvoon väliä ylpeänä ammatistaan.
Noora-Maria Nouku on matkalla kohti unelma-ammattiaan. Vaatteista ja muodista kiinnostunut nainen opiskelee designer-stylistiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.
Turo Valkama kyllästyi työhön liukuhihnalla: ”Päätin, etten tätä loppuikääni tee. Vaihtelua piti saada, ja se käy helpommin, kun opiskelee.” Tekniikan alalla palkkaus on hyvä ja työ sopii myös naisille.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa varmuutta esimiesasemaan ja avaa uusia ovia. Markku Sippolalle opiskelu on elämäntapa. Mahdollisuutta lähteä opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ei tarvinnut harkita kauaa.
Kulttuurituottajana työskentely on monipuolista, sillä työtehtäviä löytyy laidasta laitaan. Ammattilaiselta vaaditaan yrittäjähenkeä ja avoimuutta.
Tekniikan ja kaupallisen alan osaaminen on tulevaisuudessa plussaa. Tuotantotalouden kansainvälisen ICT-liiketoiminnan linjalla oppii lisäksi englannin kielen. Insinöörin tutkinnon suorittaneet voivat lisätä bisnes-osaamista opiskelemalla ylemmän AMK-tutkinnon työn ohella.
Opiskelija-asuntoja on mahdollista vuokrata myös tilapäiseen asumiseen, esimerkiksi kesätyön ajaksi. Laura Linnavirta asui Turussa opiskelija-asunnossa oikeustieteen valmennuskurssin ajan.
Hankenilta valmistuneet opiskelijat eli alumnit auttavat nykyisiä opiskelijoita harjoittelupaikkojen saamisessa ja uran suunnittelussa.
Teekkari Henri Lönn innostui konetekniikasta Ilmavoimissa ja päätyi Espoon Otaniemeen. Nyt oman ainejärjestön kavereista on tullut perhettä, joiden kanssa hän aikoo ajella vappuna vaaleanpunaisella traktorilla.
Kansainvälisyys korostuu työelämässä yhä enemmän, ja Helsingissä ja Vaasassa toimiva ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken antaa sitä varten loistoeväät.
Laitesukellusta, laskettelureissuja ulkomaille tai vaikka kippariksi purjeveneeseen? Tavallisesti kalliiksi mielletyt harrastuksetkaan eivät ole mahdottomuus teekkareille.
Logistiikan ammattilaiset nauttivat ajamisesta ja innostuvat etenemismahdollisuuksista. Tulevat linja-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja ja varastonhoitaja kertovat opinnoistaan logistiikan koulutusohjelmassa.
Suositun uutisportaalin Ampparit.comin toimitusjohtaja Petteri Hannonen opiskeli kansainvälistä kauppaa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa. Opinnoista saatu kokemus, kielitaito ja kontaktit ovat olleet hyödyksi Amppareiden menestystarinaa luodessa.
Biologiaa ja tekniikkaa yhdistävä koulutus on ollut nappivalinta Kati Penttiselle. Myös Katin siskosta tuli teekkari, vaikka he eivät teekkarimallia opettajavanhemmilta saaneetkaan.
Englanninkielisessä koulutusohjelmassa opiskeleva tutustuu aitoon kansainväliseen työympäristöön jo opiskeluaikana. Englannin kieltä ei kannata vierastaa, sillä kieli on vain työkalu, jonka avulla esimerkiksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskellaan ympäristötekniikkaa, kansainvälistä kauppaa ja fysioterapiaa.
Jatko-opinnot kannattaa suorittaa englanninkielellä, jos kansainvälinen ala ja ura kiinnostaa. Espoolainen Antti Vuorinen halusi erottua tradenomien joukosta ja päätti opiskella liiketaloutta englanniksi.
Sveitsiläiset hotellialan kouluttajat ovat maailman arvostetuimpia. Englanninkielinen koulutus monikulttuurisessa korkeakoulussa on väylä kansainvälisille työmarkkinoille.
Sairaanhoitajan osaamiselle riittää kysyntää niin Suomessa kuin ulkomailla. Työ on hoitamista fyysisesti, mutta myös henkisesti. Sairaanhoitaja Anna Malloyn mielestä sairaanhoitaja ei saa menettää omaa uskoaan työhönsä eikä potilaisiin.
Ohjaamalla, valistamalla ja kouluttamalla pystytään vähentämään seksitauteja ja hiv-tartuntoja. Suomen Punainen Risti järjestää muun muassa kondomiajokorttitapahtumia, joissa lisätään nuorten tietoa vastuullisesta seksikäyttäytymisestä.
Kilpailu työpaikoista, lama, pätkätyöt, työkokemus, työttömyys… Vastavalmistunut saattaa tuntea voimattomuuden tunnetta edellä olleiden parsien kanssa. Työllistymisen suhteen ei kuitenkaan kannata nostaa käsiä ilmaan – omalla aktiivisuudella pääsee pitkälle.
Välivuosi hyötykäyttöön, monipuolinen opintotarjonta ja hyvät kulkuyhteydet, siinä muutama syy, miksi kuopiolainen Lotta Vainio, 20, päätyi syksyllä opiskelemaan Työväen Akatemian Kieli ja kulttuuri -linjalle Kauniaisiin. Hakuaika syksyllä 2011 alkaviin opintoihin on päättyy 19.8.2011.
Tulevaisuuden ala kannattaa valita tunteella, mutta työllistymistäkin on hyvä pohtia. Tulevaisuuden töissä korostuvat ympäristötietous ja sosiaaliset taidot ja niihin kannattaakin satsata jatko-opinnoissa ja vapaa-ajallakin.
Hämeen ammattikorkeakoulu osallistuu kansainväliseen markkinointi-ilmiöön Lip Dub -videolla. Videolla hääräävät HAMKin opiskelijat ja glam rock -bändi Reckless Love. Klikkaa artikkeli auki ja katso video!
Lokakuisena lauantaina kuvattiin musiikkivideota muistuttava Lip Dub -video Hämeen ammattikorkeakoulun kevään markkinointiin. Opiskelupaikka oli mukana, ja kysyi kuvauksissa mukana olleiden opiskelijoiden fiiliksiä kuvauspäivästä.
Välivuodesta ennen korkeakouluopintoja kannattaa ottaa kaikki irti. Suomalaiset Armi ja Aino matkasivat EF:n kautta eri puolille maailmaa opiskelemaan kieltä ja imemään itseensä vieraan kulttuurin hajuja, makuja ja elämyksiä. Seuraava lähtö on tammikuussa, onko passisi voimassa?
Yrittäjyys on edelleen mörkö monelle korkeakoulutetulle, vaikka ilmapiiri onkin muuttumassa myönteisemmäksi. Mikä yrittäjyydessä pelottaa, entä miten voisi petrata valmiuksiaan yrittäjäksi? Opiskelupaikan haastattelussa Eezy laskutuspalveluiden Jouni Valta ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen Johanna Koponen.
Viime vuosi oli vuosituhannen synkin vastavalmistuneen insinöörin työllistymisen suhteen. Vain 52 prosenttia vuonna 2009 valmistuneista insinööreistä oli ehtinyt saada pysyvän työpaikan tämän vuoden huhtikuuhun mennessä. Tilanne ei kuitenkaan ole hävittänyt nuorten uskoa itseensä ja tulevaisuuteen.
Tarpeettomia lukiokirjoja ei kannata pantata kirjahyllyssä, vaan fiksuinta on myydä ne Lukiolaisten Kirjakaupalle. Moni lukiolainen myy kirjoja kaikkina lukiovuosina ja kirjoista onkin mahdollisuus saada niin paljon hyvitystä, että ansioilla voi ostaa pääsykoekirjan!
Kansainvälistyä voi lounastamalla Nairobista Suomeen tulleen opiskelijan kanssa tai lähtemällä Inariin. Vaihtoehtoisesti voi lähteä vaihtoon tai suorittaa tutkinnon ulkomailla. Työllistymisen kannalta tärkeintä on, että hankkii kokemusta vieraista kulttuureista ja opiskelee kieliä.
Suomen Lukiolaisten Liitto ja Suomen messusäätiö myöntävät lukiolaisstipendejä yksittäisille opiskelijoille sekä lukiolaisyhteisöille jälleen tänä syksynä. Stipendejä voi hakea kuka tahansa, ja esityksissä kannattaa panostaa selkeisiin perusteluihin. Hakuaika loppuu lokakuun lopussa, joten vielä ehdit hakea!
Hyvä työ on haasteellista, monipuolista ja siinä tapaa paljon ihmisiä, listaavat nuoret helsinkiläiset. Kaikilla Kunnon työn päivän gallupiin osallistuneilla oli omasta mielestä hyvä työ, lue vielä miksi.
Oletko innostunut digitaalisesta mediasta, kiinnostaako sinua tiedon, materiaalin ja rahan liikkeet vai tuntuuko automaatiotekniikka omalta jutulta? Kevään yhteishakua ei tarvitse odottaa, sillä opiskelun kohti insinöörin tutkintoa voi aloittaa Hämeen ammattikorkeakoulussa jo tammikuussa.
Muuttoon kuuluvaa paperisotaa voi helpottaa, kun täyttää lomakkeet verkossa. Esimerkiksi muuttoilmoituksen tekeminen netissä on käytännöllistä ja nopeaa. Tämän teki myös Taru Rouvinen, juuri opintonsa Helsingin yliopistossa aloittanut kaksikymppinen, joka muutti kesällä uuteen kaupunkiin omaan asuntoon.
Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat täydessä vauhdissa. Keskiviikkona oli vuorossa reaalin ensimmäinen osa, ja salista virtasi iltapäivällä ulos helpottuneita abiturientteja. Opiskelupaikan toimittaja kävi kysymässä Helsingissä sijaitsevan Etu-Töölön lukion oppilailta tuntemuksia tuoreeltaan koitoksen jälkeen.
Ammatinvalinta tuntuu vaikealta, eikä mikään ala tunnu omalta. Kaveri taas tietää mitä haluaa, mutta onnistumisen paineet ja pääsykokeisiin lukeminen alkavat uuvuttaa. Kuulostako tutulta? Apua tulevaisuuden pohdintaan voi saada omalta valmentajalta.
Syksyn AMK-haku tammikuussa alkaviin koulutuksiin alkaa ensi maanantaina. Haussa on mukana lähes 20 ammattikorkeakouluja ja lähes 30 koulutusohjelmaa.
Lukiolaisten Kirjakauppa testasi neljän lukiolaisen avulla neljä graafista laskinta. Eniten kiitosta testissä keräsi Casion FX-9860 G, joka oli testaajien mielestä selkein ja helppokäyttöisin. Vertailu paljasti myös sen, että toisen mielestä vaikea laskin voi olla toiselle helppo.
Suomalaiset syövät nyt sushia, wokkia ja tom yam -keittoa ja saavat silti pisteet ruokaympyrän ohjeiden noudattamisesta. Tosin nuoret yllättyvät edelleen siitä, että limpparit ja ranskalaiset ovat energiapommeja.
Ajatus pyöräillä kotikonnuilta Tampereelta Kreikan Olympiaan 45 päivässä sai alkunsa halusta tehdä jotain mahdottomalta tuntuvaa. Vuoden aikana kuuden hengen porukka on tahkonnut ideasta täysin sponsoroidun reissun. Lähtöön on aikaa viisi päivää.
Työkokemusta kartuttavan opiskelijan kannattaa olla luova. Oman alan kokemusta voi palkallisen työn lisäksi kartuttaa vapaaehtoistyöllä ja yhdistystoiminnalla. Kasvatusalaa opiskeleva Lotta Vähämäki rikastuttaa ansioitaan luotsaamalla Reddie Kids -kerhoa.
Paksu kirje kolahtaa postista, paperissa onnitellaan opiskelupaikasta, riemu valtaa mielen, ja sitten tulee ajatus: apua, mitä tässä oikeasti on tapahtumassa? Opiskelupaikka kysyi kahden opiskelijan mietteitä ensimmäisestä opiskeluvuodesta.
Lukiokirjojen tilaaminen netistä säästää aikaa ja rahaa. Kati Kotamäki keskitti ostoksensa Lukiolaisten Kirjakauppaan ja sai Marimekon laukun.
Miten yhdistää jatko-opinnot ulkomailla, harrastukset kotimaassa ja vahva halu edetä uralla? Työmarkkinoilla ulkomailta haettu osaaminen voi olla valttia.
Jos haluaa olla jyvä akanoiden joukossa, kannattaa englannin kielitaitoon satsata. Englannin kielitaidosta on etua, jatkoipa opintoja suomalaisessa yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai ulkomaisissa oppilaitoksissa.
Haluat kehittää ja luoda uutta, nähdä miten teoria muuttuu käytännöksi. Taitaa olla tulevan insinöörin vikaa? Nautit asioiden organisoinnista, ihmisten palvelusta ja nenäsi haistaa bisneksen. Restonomin opinnot ovat sinun juttusi.
Lahden kansanopisto on ensimmäinen askel valokuvauksen, journalismin ja elokuvaamisen alalle aikoville. Aloja opiskellaan uusissa tiloissa uudella kalustolla. Kansanopisto on valmentavaa koulutusta, jossa opetus on kuitenkin korkeatasoista.
Kansanopistossa voit aloittaa korkeakouluopinnot. Vuoden aikana parannat onnistumismahdollisuuksia seuraavan kevään pääsykokeissa. Kansanopistovuosi taikoo nuoresta myös kypsemmän ja itsevarmemman opiskelijan.
Ilman opiskelupaikkaa ei tarvitse jäädä, sillä Paasikivi-Opistoon Turkuun on hakuaika elokuuhun asti. Opistossa voi opiskella avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opintoja ja valmistautua uuteen pääsykoekoitokseen.
EF:n Opintovuosi ulkomailla -ohjelmassa saat sujuvan kielitaidon, opiskelet akateemisia opintoja, tutustut vieraaseen kulttuuriin isäntäperheen kanssa ja saat uusia ystäviä ympäri maailmaa. Opintovuosi ulkomailla on hyvä suunnitelma välivuodelle.
Jäikö hakemasi opiskelupaikka saamatta? Älä masennu, vaan kartoita välivuoden vaihtoehdot. Avoimessa yliopistossa tai kansanopistossa voi suorittaa korkeakouluopintoja. Muista myös täydennyshaku elokuussa.
Ammattikorkeakouluihin haki kevään yhteishaussa 71 000 nuorta, joista 22 700 sai opiskelupaikan. Ammattikorkeakoulut järjestävät elokuun alussa täydennyshaun vapaaksi jääneille opiskelupaikoille.
Kesätyöttömyys on ajanut monet opiskelijat opiskelemaan kesälläkin. Koulujen tiedotuksessa ja opintoihin kannustamisessa on eroja: joissain oppilaitoksissa kesäopinnoista tiedottaminen on ollut heikkoa ja esimerkiksi Oulussa opiskelijat ovat joutuneet itse opintojensa maksumiehiksi.
Vaikka yhteishaut olisivat jääneet väliin tai haun lopputulokset laihoiksi, on vielä mahdollisuus hakea amk-koulutukseen. Paraikaa haetaan opiskelijoita lisähaulla englanninkielisiin amk-koulutusohjelmiin ja amk-aikuisopintoihin.
Monelle alaikäiselle kesätöiden saaminen tuntuu olevan lähes mahdoton prosessi. Paikat menevät automaattisesti täysi-ikäisille monessa potentiaalisessa työpaikassa. Opiskelupaikka kysyi työnantajilta, ottavatko he alaikäisiä kesätyöntekijöitä.
Fashion Designia Italissa opiskeleva Oona-Eerika Rossi kannustaa suomalaisia muodista kiinnostuneita opiskelemaan Istituto Europeo di Designissa. Tahdolla ja muotisilmällä pääsee jo pitkälle.
Digialan tulevat lahjakkuudet ovat samoja kavereita, jotka hakkaavat digipelejä yöt läpeensä. Alalle ei ole suoranaista koulutusta, ja oma kiinnostus onkin paras pääsylippu töihin.
Pääsykoesaleista virtaa ulos kalpeita ja nääntyneitä pyrkijöitä. Tulevaisuuden suunnitelmat kulminoituvat yhteen päivään. Opiskelupaikka kävi selvittämässä sisäänpyrkivien tunnelmia heti valintakokeiden päätyttyä.
Ylioppilastutkintotuloksiin pohjautuvat lukiovertailut antavat varsin yksipuolisen kuvan lukioiden paremmuusjärjestyksestä. Asiantuntijoiden viesti on selkeä: Pelkkiin tilastoihin ei kannata sokeasti luottaa.
Essexin yliopisto tuo Elina Iso-Markulle mieleen helpon sisäänpääsyn, asunnon 14 kerroksessa, kiinalaisen uuden vuoden ja opiskelukaverit ympäri maailmaa. Iso-Markku eli kansainvälistä yliopistoelämää syksystä 2005 kesään 2008.
Opiskelupaikan yhteistyöyliopisto Monash University rankattiin viime vuonna maailman parhaiden yliopistoiden listalla sijalle 45. Samaisella listalla ei ollut yhtäkään suomalaista yliopistoa. Monashiin vaihto-opiskelijaksi kesällä lähtevä Sara Sundman kertoo ajatuksistaan Monash Universitysta.
Kesäkuun ensimmäisenä lauantaina tuhannet nuoret päättävät koulutaipaleensa ja painavat ylioppilaslakit päähänsä. Samalla juhliin kutsutut miettivät mitä nuorelle ostaisi lahjaksi. Opiskelupaikka antaa vinkkejä lahjanostoon.
Pääsykokeet ovat pyörähtäneet jo osassa korkeakouluista käyntiin, ja viimeiset kokeet rustataan kesäkuun loppupuolella. Ole tarkkana valintakoetilanteen ja aikataulujen kanssa! Alla on linkkilista valtakunnan korkeakoulujen valintakoepäivistä.
Sinä taloushallinnosta kiinnostunut ylioppilas, joka hait yliopistoon keväällä. Tee B-suunnitelma ja hae myös Tarton yliopistoon. Ammattikorkeakoulusta valmistuneelle Tarto on hyvä paikka suorittaa maisterin tutkinto.
Pääsykokeisiin valmistautuminen käy työstä paitsi raskauden myös ajankäytön kannalta. Vaikeimpiin paikkoihin pyrkimisessä pelkästään oma opiskelu ei tunnu riittävän, samaan aikaan pitää käydä valmennuskurssia. Opiskelupaikan toimittaja kävi Helsingin Rikhardinkadun kirjastossa kyselemässä pääsykokeisiin valmistautuvien nuorien lukurutiineista.
Yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin hakeneiden määrä kasvoi viime vuodesta. Ammattikorkeakouluissa eniten hakijoita oli sosiaali-, terveys ja liikunta-alalle, yliopistoissa humanistiset alat saavuttivat suurimman suosion.
Maailman parhaat hotellialan koulut ovat Sveitsissä. Se on tärkein syy, miksi Benny Smeds halusi opiskella hotellialaa pienessä Euroopan valtiossa. Nyt hän työskentelee Glo-hotellin vastaanotossa ja haaveilee omasta hotellista.
Aalto on Tracks -projekti kuljettaa joukon opiskelijoita junalla Shanghain maailmannäyttelyyn toukokuussa. Viikon kestävällä junamatkalla opiskellaan Kiinan kulttuuria ja selvitellään murhamysteerejä.
Noin 1500 nuorta osoitti mieltään viime keskiviikkona maksuttoman koulutuksen puolesta. Aihe oli nuorille selvästi läheinen, ja maksutonta koulutusta pidettiin hyvinvointiyhteiskunnan elinehtona. Yhtä mittavaa opiskelijamielenosoitusta ei ole järjestetty Suomessa kuuteen vuoteen.
Kauppatieteiden opiskelija Elina Simoinen lähti Malesiaan avartamaan maailmaansa ja kartuttamaan opintopisteitä. Suomalaiselle opiskelijaelämä Malesiassa on ollut luksusta: asunto pilvenpiirtäjän 32. kerroksessa, jokailtaiset ravintolaillalliset ja mahtavat shoppailumahdollisuudet.
Opiskelupaikkaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon, että mahdollisuutesi ulottuvat myös ulkomaisiin oppilaitoksiin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse pähkäillä hakuprosessia yksin. Opiskelupaikka tarjoaa auttavan käden hakupapereiden täytöstä asunnon löytämiseen.
Venäjän kieli vaihtui suomeen, puutarhahaalarit taulukkokirjaan ja Karjalan kunnaat suomalaiseen pikkukaupunkiin, kun Evgenia Molchina päätti aloittaa mediatekniikan opiskelut Riihimäellä Hämeen ammattikorkeakoulussa.
Avoin yliopisto voi olla hyvä vaihtoehto niille, joilta opiskelupaikka on jäänyt saamatta. Avoimessa voi treenata tuleviin pääsykokeisiin tai hakeutua avoimen väylää pitkin tutkinto-opiskelijaksi. Ja se on avointa kaikille!
Työharjoittelu, kesätyö ja osa-aikainen työ ovat opiskelijoiden työmuotoja. Miten tällaisiin töihin pääsee ja miten työmuodot eroavat toisistaan? Mitä opiskelijan pitää työelämästä tietää? Vastauksia saa Opiskelijan työelämätalkoot -kiertueelta.
Suunniteltu pääsykoeuudistus korostaisi ylioppilaskirjoitusten arvoa korkeakoulujen pääsykokeissa. Tämä jakaa nuorten mielipiteet lähinnä oman kirjoitusmenestyksen mukaan. Yhtenäisemmät valintakokeet ja yksinkertainen yhteishaku saavat kuitenkin kannatusta.
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa pidetään opiskelijamäärät melko pieninä, jotta jokaiseen opiskelijaan voidaan keskittyä myös yksilönä. Joensuussa onkin tarjolla laadukasta opetusta hyvässä porukassa.
Lapin yliopiston henkeä kuvaa rovaniemeläinen sananlasku ”Pittää olla yrittävä luonto ja repäsevä meininki”. Pienessä yliopistossa ei tarvitse pelätä hukkumista massaluentojen sekaan, vaan Lapissa ruokitaan opiskelijoiden persoonallisuutta ja ammatillista kasvua.
Teknillisessä yliopistossa pääsee opiskelemaan sähkö- ja energia-alaa kehityksen kärjessä. Ammattilaiseksi opiskellaan mittaamalla ja tekemällä kokeita laboratorioissa.
Yliopistouudistuksen vaikutukset pääsykokeisiin ovat toistaiseksi vain kosmeettisia. Hakijan kannattaa kuitenkin huomata, että tiedekuntien rakenteissa ja nimissä on tapahtunut muutoksia.
Vuoden Opoksi valittu mikkeliläinen Hannu Huotelin tekee työtään tosissaan, muttei tosikkona. Hän kokee onnistuneensa opinto-ohjauksessa, kun opiskelijat eivät enää tarvitse hänen apuaan.
Ylioppilaskirjoitukset 2010 starttasivat tänään äidinkielen essee-osiolla. Seuraavat kaksi viikkoa huipentavat tuhansien abiturienttien koulutaipaleen.
Peliohjelmointi on kasvava ala Suomessa ja sitä voi myös opiskella. Mahdollisuuden tarjoaa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Joensuussa.
Sähkölaitosasentajan työpäivät sujuvat ripeästi, sillä sisätiloissa ei tarvitse ikävystyä. Tässä ammatissa työmaa voi sijaita joka päivä eri paikassa.
Opiskelijakunta kulkee valintakokeista koulun loppuun asti opiskelijan rinnalla. Lue, miten Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HAMKO näkyy ja kuuluu opiskelijan elämässä.
Ulkomailla vietetty välivuosi, opiskelijavaihto tai au pair -kokemukset lisäävät kielitaitoa ja kertovat rohkeudesta. Työnantajat arvostavatkin kansainvälistä kokemusta yhä enemmän
Lääketieteestä innostunut Lauri Kiehelä päätti lukea lääkäriksi Tarton yliopistossa, koska sisäänpääsy oli helpompaa kuin Suomessa. Ammatin lisäksi hän oppi uuden kielen.
Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK toimii kahdeksalla toimipisteellä. Hämeenlinna on sykkivä sopivan pienisuuri kaupunki, kun taas Evolla voi vetää keuhkot täyteen puhdasta ilmaa ja ihailla ympäröivää luontoa. Tutustu myös Forssan, Hyvinkään, Lepaan, Mustialan, Riihimäen ja Valkeakosken toimipisteisiin!
Vuoden Opo 2009 -kilpailun voitti Hannu Huotelin Mikkelin Yhteiskoulun lukiosta. Palkinto toi mukanaan ansaittua huomiota, sillä palkintotilaisuuden puheenvuoroissa korostettiin henkilökohtaisen opinto-ohjauksen tarpeellisuutta.
Vuoden Opo 2009 -kilpailu ratkeaa maanantaina, kun asiantuntijaraati valitsee voittajan viiden finalistin joukosta. Vuoden Opoa äänestivät opiskelijat itse ja finaaliin valikoituivat eniten äänimääriä saaneet opinto-ohjaajat.
Yhteiskunnan ihanneopiskelija tietää parikymppisenä, mitä haluaa, lukee viidessä vuodessa maisteriksi ja laskeutuu opinnoista tasajalkaa oman alan hommiin. Todellisessa elämässä akateemisten opinto- ja urapolut harvoin ovat suoraviivaisia. Ja sivupolut, nekin ovat sallittuja.
Aviokriisi, taistelu jalkapallokentästä, murha, Horatio: tässä majatalossa tapahtuu. Näyttämön ovat vallanneet oikeustieteen opiskelijat ja yleisö saa luvan kanssa huutaa ”omstart”.
Yhteishaussa kannattaa olla tarkkana korkeakoulujen nimien kanssa, sillä useat korkeakoulut yhdistyivät vuoden vaihteessa. Suurin muutos on kolme korkeakoulua yhdistävä Aalto-yliopisto.
Joulu on taas ja kattilat täynnä puuroo. Entä jos ei tykkää puurosta, vihaa lahjojen ostamista, eikä jaksaisi huhkia miellyttääkseen sukulaisia? Tai yksinkertaisesti: on muuta tekemistä. Joulua viettävät vaihtoehtoisesti niin vannoutuneet jouluihmiset kuin joulunvihaajatkin.
Opinnot ensin, perhe vasta sitten, ajattelee suurin osa opiskelijoista. Mutta eivät suinkaan kaikki, sillä kymmenellä prosentilla korkeakouluopiskelijoista on lapsia. Perhe vaatii joustoa ja järjestelyjä, mutta myös motivoi opiskeluissa eteenpäin.
Koulukiusaaminen on yhä väkivaltaisempaa, ainakin uutisten perusteella. Mutta miten kiusaamista voi selittää? Miksi toiset kiusaavat?
Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluinto vähenee mitä pidemmälle opinnot etenevät. Myös uupumus ja jopa masennus ovat opiskelijoille tuttuja tunnetiloja.
Opiskelupaikka selvitti Studia-messuilla, mitkä messueväät ja vetonaulat avasivat tien abien sydämiin.
Itsenäisyys tuo ensimmäisenä mieleen sodan, suomalaisuus sisun ja Nokian – mutta mitä muuta? Oman itsenäistymisensä kynnyksellä olevat nuoret kertoivat, mitä he ajattelevat itsenäisyydestä ja suomalaisuudesta. Kritiikittä isänmaa ei selvinnyt nuorten syynistä.
Sitsit, vuosijuhlat, sillikset, etkot, jatkot. Yliopisto-opiskelussa lähes yhtä tärkeää kuin itse opiskelu, on akateemiseen opiskelijaelämään osallistuminen. Millaisia opiskelijabileet ovat?
Vaikka ei enää asutakaan saman katon alla, ovat vanhemmat opiskelijalle tuki ja turva. Vuosi sitten opinnot aloittanut Heli Huhtala ja äiti Anne kertovat, miltä uusi elämänvaihe nyt tuntuu.
Omatoimimatkailu koukuttaa. Sen ovat huomanneet Mirka Moilanen ja Kenneth Solatie, jotka alkavat suunnitella seuraavaa matkaa heti edellisen päätyttyä. Tämän talven kaukokohde on Intia. Lue pariskunnan vinkit matkaan valmistautumiseen!
Opiskelijat painavat töitä ja opintoja yhtä aikaa, ja opintolainaan turvautuu vain pieni osa opintotuen saajista. Opintotukea uudistava työryhmä haluaisi lisätä opiskelijoiden kiinnostusta lainaa kohtaan.
Opiskelupaikka kysyi Metropolia-ammattikorkeakoululaisilta, mistä rahat tulevat opiskelijan lompakkoon.
Lukion jälkeen korkeakouluun, korkeakoulusta tavoiteajassa tutkinto, nopeasti työelämään takomaan rahaa yhteiskunnalle. Tradenomiksi valmistunut myyntipäällikkö Marica Thorén toteutti päättäjien unelman. Useimmilla korkeakouluopinnot kuitenkin venähtävät. Näin kävi valtiotieteitten opiskelija Jukka-Pekka Rantakokolle.


Erot opiskelijoiden taloudellisessa toimeentulossa ja opintojen etenemisessä ovat kasvaneet. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan teettämästä selvityksestä.
Kuluneen kesän huono työtilanne sai opiskelijat turvautumaan entistä hanakammin opintotukeen. Tuen saajien määrä lisääntyi 29 % viime kesästä.
Fuksi, mursu, pupu... Uudella opiskelijalla on monta nimeä. Kastajaiset eli fuksiaiset kuuluvat korkeakoulumaailmaan perinteisiin. Helsingin kauppakorkeakoulun mursut vannoivat jaksavansa 24 tunnin mittaiset mursujaiset kunnialla loppuun asti.
Korkeakoulut avasivat ovensa tällä viikolla aloittaville opiskelijoille. Tuutori Hanna Hesse Laurea ammattikorkeakoulusta valottaa mitä tuoreet opiskelijat miettivät ja mitä heillä on edessään. Lue myös Opiskelupaikan vinkit aloittavalle opiskelijalle.
Vaikka suomalaisten nuorten lapsuudenkodissa asuminen näyttää lisääntyneen parin viime vuoden ajan, muuttavat suomalaiset nuoret aikuiset Euroopan asteikolla varhain omilleen.
Oman asunnon etsiminen on monelle nuorelle ajankohtaista, kun syksy saapuu. Kannattaa tutustua huolellisesti asuntomarkkinoihin ja selvittää, miten opiskelija-asunnon voi saada omasta kaupungista.
Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyys on lisääntynyt kuluneen vuoden aikana.
Ilosaarirock keräsi kokoon 21 000 iloista musiikin ystävää eri puolilta Suomea. Rockissa esiintyi 45 kotimaista ja ulkomaista artistia. Keikkojen ohella festareilla nautittiin auringon paisteesta, ystävistä ja leirielämästä.
Järjestöjen nuoret kertoivat rokin ohella tärkeistä asioista. Aikaa jäi myös keikoille ja kavereille.
Maailma ei kaadu, vaikka unelmien opiskelupaikan ovet eivät olisikaan auenneet tänä keväänä. Moni kammoksuu välivuoden viettämistä, koska ajattelee sen menevän hukkaan tai jäävän päälle helposti. Vuoden voi kuitenkin hyödyntää monella tavalla, jotka edistävät tulevaisuuden työ- ja opiskelumahdollisuuksia.
Kun ovet korkeakouluun ovat auenneet, on monta asiaa hoidettava ennenkuin opiskelijan arki koittaa. Käytännönjärjestelyihin kannattaa varata aikaa.
Opiskelu kesällä on hyvä vaihtoehto työlle ja sen ansiosta voi syksyllä ottaa vähän rennommin. Tänä kesänä tosin kesäopinnot ovat monelle myös pakollinen vaihtoehto kasvavan nuorisotyöttömyyden takia.
Vuokraturva ennustaa tulevan syksyn olevan erityisen vaikea asuntoa etsiville opiskelijoille talouden taantuman takia. Yhä useampi sulkee asunnon ostamisen vaihtoehdoista pois, jolloin tilanne vuokramarkkinoilla kiristyy.
Moni odottaa tällä hetkellä pääsykoetuloksia ja miettii, miten koe oikein meni. Koko kevään kestänyt yhteen päivään tähtäävä uurastus on todellinen koettelemus, jonka jälkeen saattaa olla vaikeaa rentoutua. Myös useat opiskelijat ovat ahertaneet keräten tarvittavia opintopisteitä ja opiskeluajatusten karkottaminen saattaa olla vaikeaa. Onneksi rentoutumista voi harjoitella yksinkertaisin keinoin.
Yliopistolain uudistus hyväksyttiin eduskunnassa hieman ennen juhannusta. Mitä muutos tarkoittaa? Opiskelupaikka otti selvää!
Opiskelupaikan yleisin käyttäjä on nuori nainen, joka etsii jatkokoulutuspaikkaa. Suurimmalle osalle käyttäjistä internet on ensisijainen tiedonhakuväylä. Tiedon selviävät Opiskelupaikan kävijäprofiilista.
Festarit käyvät kuumimmillaan ympäri Suomea. Opiskelupaikan toimitus vietti viime viikonlopun Seinäjoen Provinssirockissa tutustumassa festarielämän ihmeellisyyksiin. Listasimme ilmiöitä, joihin festivaaleilla törmää.
Provinssirockissa talkootyöläisillekin annetaan mahdollisuus mennä katsomaan omia suosikkibändejä. Pääasia, että festarit sujuvat iloisella mielellä. Lisäksi tarvitaan yhden ihmisen työ pitämään talkooväen asiat kunnossa.
Nuoret jakaantuvat kahteen leiriin, innokkaisiin osallistujiin ja vaikuttamisen olankohautuksella teilaaviin. Toisaalta monet nuoret haluaisivat, että vaikuttamisesta puhuttaisiin enemmän ja että siitä tulisi helpompaa. Entä mikä on kodin ja koulun vastuu nuorten innostamisessa?
Varma merkki kesän saapumisesta ovat ihanat ja iloiset uudet ylioppilaat. Juhlapäivän kaava on useilla aika perinteinen: ensin koululla ylioppilaslakki päähän, sitten kotiin vastaanottamaan vieraat ja illalla ystävien kanssa juhlimaan.
Nuorisotyöttömyys on kasvanut vuoden aikana puolella ja moni vastavalmistunut nuori on työttömänä. Valtakunnalliset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vaativat satsausta opintojen ohjaukseen ja opiskelijaterveydenhuoltoon.
Ammatillisista oppilaitoksista valmistuu vuosittain noin 50 000 nuorta suomalaista osaajaa. Vaikka he edustavat noin 60 % ikäluokasta, he jäävät usein tuoreitten ylioppilaitten varjoon. Mitä on mielessä ammattiin valmistuneella ja mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmat? Kuinka moni ammattitutkintoon valmistunut jatkaa korkeakouluun? Otimme selvää.
Tämän kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat juhlivat kirkkaissa väreissä ja korostavat vyötäröitään. He kampaavat hiuksensa huolettomasti sivulle, laittavat korvan taakse suuren kukkasen ja asettavat valmistujaislakin hieman vinosti päähän.
Yliopistoihin haki kevään yhteishaussa yhteensä 63 900 innokasta pyrkijää. Tänä vuonna hakijoilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus osallistua yliopistojen yhteishakuun sähköisellä lomakkeella. Asiointitapa osoittautui yliopistohaussa huippusuosituksi.
Nuoret haluavat opettajiksi, insinööreiksi ja psykologeiksi. Vihille vietäisiin hanakammin lääkäreitä ja sairaanhoitajattaria. Huono pomo puolestaan karkottaa nuoren ammattilaisen. Kokosimme yhteen nuorten aatteita työelämästä ja ammateista.
Haku syksyllä alkavaan yliopistokoulutukseen sekä aikuiskoulutukseen päättyy tänään. Valintakokeet järjestetään alkukesän aikana ja tulokset saapuvat viimeistään 21.7.
Opiskelijalle vappu on vuoden kohokohta, jota saatetaan juhlia kolmekin viikkoa. Toukokuun ensimmäisenä päivänä pukeudutaan ylioppilaslakkeihin, haalareihin, kastetaan fukseja ja kokoonnutaan yhteen ja juodaan skumppaa.
Sähköinen haku syksyllä alkaviin ammattikorkeakouluopintoihin päättyy tänään 15.4. kello 16.15, jolloin myös postissa lähetettyjen hakemusten pitää olla perillä.
AMK-hakupalvelussa olleiden teknisten ongelmien takia ammattikorkeakoulujen hakuaikaa on päätetty jatkaa ensi keskiviikkoon 15.4. klo 16.15 asti.
Hallitus haluaa pidentää suomalaisten työuria sekä niiden alku-, että loppupäästä. Julkinen keskustelu on vellonut eläkeiän ympärillä. Opiskelupaikassa olemme huolissamme siitä, että nuoret on unohdettu keskustelusta kokonaan. Meistä avain työurien alun nopeuttamiseen on hyvä ja riittävä opintoneuvonta.
Tänään Suomen lukioissa vietetään penkinpainajaisia, joissa abit jättävät lukion taakseen ja painelevat lukulomalle. Abien jätettyä lukion, tulee kakkosista koulun vanhimpia eli wanhoja. Vanhimman asemaa juhlistetaan perinteisillä vanhojen tansseilla.
 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo