Uutiset

Uutisia opiskelumaailmasta ja työelämään siirtymisestä.

Naomi Zinon tutkinto matkailualalta on loppusuoralla Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Porvoon toimipisteessä. Hän päätyi opiskelemaan matkailualaa sattuman kautta, mutta opintopolku kansainvälisessä ympäristössä kirkasti kuvan haaveammatista.
Kirjoitukset olivat takana ja jatko-opiskelut edessä. Pontus oli saanut lakin ruotsinkielisestä lukiosta Kauniaisissa ja tiesi haluavansa opiskella kauppatieteitä.
Lääketiede on yksi haastavimmista aloista päästä opiskelemaan. Katso uudet valintakoevaatimukset sekä viime vuoden valintakoeanalyysi.
Juliane Jokinen opiskelee Tallinnan teknillisessä yliopistossa International Business Administration -koulutusohjelmassa. Juliane kertoo millaista opiskelu on Tallinn Techissä, jossa yhä useampi suomalainen opiskelee.
Aloita englanninkieliset kandidaatinopinnot HELBUSissa tänä syksynä
Nyt voit aloittaa englantilaiset kauppatieteen kandidaatin (Bachelor of Arts) opinnot uudessa yksityisessä kauppakorkeakoulussa HELBUSissa. HELBUSissa opiskellaan tutkinnon kaksi ensimmäistä vuotta Suomessa, jonka jälkeen voit hakea englantilaiseen yliopistoon kolmanneksi vuodeksi täydentämään opintosi vuodessa Bachelor of Arts in Business tutkinnoksi. (Kesälukukauden ansiosta Suomessa tapahtuvat opinnot suoritetaan puolessatoista vuodessa.)
Safari on Helsingin kaupungin lukiolaisille suunnattu pilottiprojekti,
joka innostaa nuoria omaehtoiseen, yhteiskunnalliseen toimintaan.
Kati Norrena on aikaisemmalta ammatiltaan pukuompelija. Nykyään hän opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa. Miten Kati päätyi ompelupöydän äärestä tietokoneiden pariin?
Hyvällä rakennusmestarilla pitää olla pitkät hermot, viilipyttymäinen asenne ja hyvät sosiaaliset taidot. - Alalla pärjääminen ei ole kiinni sukupuolesta vaan luonteesta, uskoo Katariina Viitapohja.
Helsinkiläinen Meri Mikkola tiesi lukion jälkeen haluavansa opiskella kauppatieteitä. Pohdittuaan vaihtoehtojaan hän keksi hakea Hankenille opiskelemaan kauppatieteitä ruotsiksi, sillä näin opiskeluun voisi sisällyttää vieraan kielen ja kulttuurin.
Nele Korhonen, 23, opiskelee toista vuotta maanmittaustekniikkaa Metropolian ammattikorkeakoulussa.
Helsingin Hernesaaressa on lämmin. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, kun Vainion liikenteen keltainen tilauslinja-auto kaartaa pysäkille. Ovi aukeaa ja kuljettajan paikalta iloisesti tervehtii bussin isäntä, Timo Rinnekari, 50. Hän on työskennellyt kuljetusalalla koko työikänsä. Siitä merkittävän osan tilausajokuljettajana. Työ on vienyt Timon muun muassa Alpeille laskettelemaan ja pohjoiseen leiriytymään partiolaisten mukana.
Ensimmäinen valtakunnallinen työelämäviikko järjestetään 19.-23.11.2012. Työelämäviikon verkkovalmennuksen suorittaneet saavat henkilökohtaiset stipendin.
Opiskelupaikan suosittu ammatinvalintatesti auttaa sinua sopivan ammatin ja opiskelualan valinnassa.
Pysyn työssä vireänä, kun on riittävästi työpainetta eli ”drive” päällä, sanoo Cai Aller. Hänen uransa kuljetusalalla alkoi jo nuorena, ja nykyään Cai toimii työnjohtajana ympäristönhuollon parissa.
Oletko muuttanut tai muuttamassa? Muista tehdä muuttoilmoitus, jotta postisi löytää perille ja tietosi säilyvät ajan tasalla viranomaisjärjestelmissä sekä muissa tärkeissä paikoissa. Muuttoilmoitus pitää lain mukaan ilmoittaa maistraatille viimeistään viikon kuluttua muutosta.
Kesä houkuttelee opiskelijoita muihin kaupunkeihin töihin tai antaa hyvän syyn lomailla vanhempien luona kotikaupungissa. Hämeenlinnasta kotoisin oleva Meri Malinen kertoo kokemuksistaan muutosta kesäksi Ahvenanmaalle.
Hanna Ronkanen ei pitkään miettinyt mitä peruskoulun jälkeen tekisi. Tulevaisuuden suunnitelmat olivat heti selvät ja hän suuntasi kohti kuljetusalan opintoja. Toiveena Hannalla on päästä ajamaan rekkaa ammatikseen.
Uutta opiskelupaikkaa – ja kaupunkia etsivien kannattaa piipahtaa Helsingin Lasipalatsilla. Panosta Poriin –popupmyymälä on auki torstaihin 8.3.2012 asti. Myymälässa esittellään mielenkiintoista ja mahdollisuuksia täynnä olevaa opiskelukaupunkia, Poria. Porin monipuolinen opintotarjonta, alhaiset asumiskustannukset ja vireä kulttuurielämä houkuttelee kaupunkiin yhä enemmän opiskelijoita. Popupmyymälän edustalla voi pelata myös uutta Angry Birds-peliä.
Helsinkiläiselle Lauri Hiiliselle muotoilu oli ilmiselvä vaihtoehto, kun hän aikanaan tutki opiskelumahdollisuuksia. Metropolian hän valitsi, koska se vaikutti laadukkaalta vaihtoehdolta.
Rakennusinsinööriksi valmistunut moukarinheittäjä Tuomas Seppänen lennättää lekaa komeasti kentällä ja pitää sen hyvin hanskassa raksalla. Ympäri maailmaa kilpaileva Tuomas on Satakunnan ammattikorkeakoulussa pystynyt yhdistämään opiskelun ja huippu-urheilun vaivattomasti.
Isot autot ovat kiehtoneet Harri Vartiaista pikkupojasta lähtien ja kiehtovat edelleen. Siksi työ yhdistelmäajoneuvonkuljettajana VR Transpointilla on Harrille kutsumusammatti. Hän viihtyy rekan ratin takana eivätkä pitkiksi venyvät työpäivät haittaa.
Hyvä työ on haasteellista, monipuolista ja siinä pääsee vaikuttamaan, kertovat ammattiyhdistysliikkeen aktiivinuoret. Myös hyvillä työkavereilla on näiden aktiivinuorten mielestä suuri merkitys työssä viihtymiselle.
Aloita tekniikan, sosiaali- ja terveysalan, matkailun, talousalan tai kulttuurialan opinnot Mikkelin ammattikorkeakoulussa tammikuussa. Yhteydet työelämään solmitaan jo opiskeluaikana ja siksi Mikkelistä valmistuneet työllistyvät hyvin. Haku on käynnissä nyt.
Uuteen kaupunkiin ja kotiin muuttavan opiskelijan täytyy muistaa tehdä myös osoitteenmuutos, joka sujuu kätevimmin netissä. Muuttoilmoituksen teko on vaivatonta ja nopeaa. Lue Opiskelupaikan neuvot muuttoilmoituksen tärkeydestä.
Ulkomailla suoritettu korkeakoulututkinto avaa ovet työmarkkinoille ulkomailla ja Suomessa. Joihinkin korkeakouluihin ehtii vielä hakea. Neuvontapaikassa Helsingissä jaetaan nuorille tietoa myös kansainvälisestä työstä, kielikursseista, syksyn hausta sekä muista välivuoden vaihtoehdoista.

Neuvontapaikassa Helsingin Lasipalatsilla tarjotaan ilman opiskelupaikkaa jääneille nuorille henkilökohtaista ja maksutonta opintoneuvontaa. Neuvontapaikkaan voi poiketa tai varata netissä etukäteen neuvonta-ajan.
Neiti Näppärä, kirjastossa, nitojalla. Herra Hutilus, autotallissa, sirkkelillä. Kyseessä ei ole Cluedo, vaan mahdollinen kesätyöntekijän työtapaturma. Opiskelupaikka.fi haastoi kaksi kesätyöläistä miettimään, onko oma työ turvallista.
Sampsa Mäki-Arvela lähti opiskelemaan LVI-insinööriksi, koska halusi itse johtaa omaa työtään. Lopputulos: opinnot venähtivät, kun oma yritys lähti vetämään jopa liian hyvin.
Kuljetus- ja logistiikka-alalla saman katon alle mahtuu monenlaista ammattilaista. Kuljetusketjun jokainen lenkki on tärkeässä asemassa, sillä se varmistaa, että kauppojen hyllyt eivät ammota tyhjillään ja tavara pysyy liikkeessä

Jos kevään työhakemusrumba päättyi kesätyöpaikkaan, on syytä hymyyn. Fiksu kesätyöläinen tuntee oikeutensa, mutta tuskin kukaan osaa työsopimuslakia etu- ja takaperin. Onneksi Kesäduunari-puhelin osaa auttaa häkeltynyttä nuorta.
Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja Antti Lindtman (sdp) ovat alle kolmekymppisiä ja ensi kertaa kansanedustajina. Kansanedustajan työ tarkoittaa heille mahdollisuutta ajaa itselle tärkeitä asioita – vaikka oman yksityisyyden ja vapaa-ajan kustannuksella.
Edullinen kesäasunto mahdollistaa kesätyöpaikan hankkimisen vaikka toiselta puolelta Suomea. 23-vuotias Saara Rantanen muutti kesäksi töihin Lappeenrannasta Helsinkiin.
Linja-autonkuljettajan työ on itsenäistä ja vaihtelevaa. Myös into ajaa isoa autoa sai työttömän maisterin Mikko Tikkasen kouluttautumaan kuljettajaksi. Nyt hän ajaa Helsingin ja Porvoon väliä ylpeänä ammatistaan.
Noora-Maria Nouku on matkalla kohti unelma-ammattiaan. Vaatteista ja muodista kiinnostunut nainen opiskelee designer-stylistiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.
OP-Pohjola on Suomen suurin finanssiryhmä, jossa työskentelee noin 13 000 henkeä. Kiinnostavia työpaikkoja siis löytyy kaikille alasta kiinnostuneille.
Turo Valkama kyllästyi työhön liukuhihnalla: ”Päätin, etten tätä loppuikääni tee. Vaihtelua piti saada, ja se käy helpommin, kun opiskelee.” Tekniikan alalla palkkaus on hyvä ja työ sopii myös naisille.
Tekniikan ja kaupallisen alan osaaminen on tulevaisuudessa plussaa. Tuotantotalouden kansainvälisen ICT-liiketoiminnan linjalla oppii lisäksi englannin kielen. Insinöörin tutkinnon suorittaneet voivat lisätä bisnes-osaamista opiskelemalla ylemmän AMK-tutkinnon työn ohella.
Opiskelija-asuntoja on mahdollista vuokrata myös tilapäiseen asumiseen, esimerkiksi kesätyön ajaksi. Laura Linnavirta asui Turussa opiskelija-asunnossa oikeustieteen valmennuskurssin ajan.
Logistiikan ammattilaiset nauttivat ajamisesta ja innostuvat etenemismahdollisuuksista. Tulevat linja-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja ja varastonhoitaja kertovat opinnoistaan logistiikan koulutusohjelmassa.
Kilpailu työpaikoista, lama, pätkätyöt, työkokemus, työttömyys… Vastavalmistunut saattaa tuntea voimattomuuden tunnetta edellä olleiden parsien kanssa. Työllistymisen suhteen ei kuitenkaan kannata nostaa käsiä ilmaan – omalla aktiivisuudella pääsee pitkälle.
Tulevaisuuden ala kannattaa valita tunteella, mutta työllistymistäkin on hyvä pohtia. Tulevaisuuden töissä korostuvat ympäristötietous ja sosiaaliset taidot ja niihin kannattaakin satsata jatko-opinnoissa ja vapaa-ajallakin.
Välivuodesta ennen korkeakouluopintoja kannattaa ottaa kaikki irti. Suomalaiset Armi ja Aino matkasivat EF:n kautta eri puolille maailmaa opiskelemaan kieltä ja imemään itseensä vieraan kulttuurin hajuja, makuja ja elämyksiä. Seuraava lähtö on tammikuussa, onko passisi voimassa?
Yrittäjyys on edelleen mörkö monelle korkeakoulutetulle, vaikka ilmapiiri onkin muuttumassa myönteisemmäksi. Mikä yrittäjyydessä pelottaa, entä miten voisi petrata valmiuksiaan yrittäjäksi? Opiskelupaikan haastattelussa Eezy laskutuspalveluiden Jouni Valta ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen Johanna Koponen.
Viime vuosi oli vuosituhannen synkin vastavalmistuneen insinöörin työllistymisen suhteen. Vain 52 prosenttia vuonna 2009 valmistuneista insinööreistä oli ehtinyt saada pysyvän työpaikan tämän vuoden huhtikuuhun mennessä. Tilanne ei kuitenkaan ole hävittänyt nuorten uskoa itseensä ja tulevaisuuteen.
Kansainvälistyä voi lounastamalla Nairobista Suomeen tulleen opiskelijan kanssa tai lähtemällä Inariin. Vaihtoehtoisesti voi lähteä vaihtoon tai suorittaa tutkinnon ulkomailla. Työllistymisen kannalta tärkeintä on, että hankkii kokemusta vieraista kulttuureista ja opiskelee kieliä.
Hyvä työ on haasteellista, monipuolista ja siinä tapaa paljon ihmisiä, listaavat nuoret helsinkiläiset. Kaikilla Kunnon työn päivän gallupiin osallistuneilla oli omasta mielestä hyvä työ, lue vielä miksi.
Työttömyys koettelee maailman nuoria, sillä yli 80 miljoonaa nuorta on vailla työtä. Vaikein tilanne on kehitysmaissa, mutta joukko ammattikoulutettuja nuoria on pärjännyt mainiosti Nairobin Korokochon slummissa. Lähes 660 nuorta on saanut ammatin myötä uskoa tulevaan. Toimeentulon lisäksi koulutus on tuonut itsetunnon ja ystäviä.
Työkokemusta kartuttavan opiskelijan kannattaa olla luova. Oman alan kokemusta voi palkallisen työn lisäksi kartuttaa vapaaehtoistyöllä ja yhdistystoiminnalla. Kasvatusalaa opiskeleva Lotta Vähämäki rikastuttaa ansioitaan luotsaamalla Reddie Kids -kerhoa.
EF:n Opintovuosi ulkomailla -ohjelmassa saat sujuvan kielitaidon, opiskelet akateemisia opintoja, tutustut vieraaseen kulttuuriin isäntäperheen kanssa ja saat uusia ystäviä ympäri maailmaa. Opintovuosi ulkomailla on hyvä suunnitelma välivuodelle.
Jäikö hakemasi opiskelupaikka saamatta? Älä masennu, vaan kartoita välivuoden vaihtoehdot. Avoimessa yliopistossa tai kansanopistossa voi suorittaa korkeakouluopintoja. Muista myös täydennyshaku elokuussa.
Monelle alaikäiselle kesätöiden saaminen tuntuu olevan lähes mahdoton prosessi. Paikat menevät automaattisesti täysi-ikäisille monessa potentiaalisessa työpaikassa. Opiskelupaikka kysyi työnantajilta, ottavatko he alaikäisiä kesätyöntekijöitä.
Digialan tulevat lahjakkuudet ovat samoja kavereita, jotka hakkaavat digipelejä yöt läpeensä. Alalle ei ole suoranaista koulutusta, ja oma kiinnostus onkin paras pääsylippu töihin.
Työ- ja elinkeinoministeriö lanseerasi toukokuussa Sanssi-kortin tukemaan nuorten vastavalmistuneiden työllistymistä. Käytännössä Sanssi-kortti on valtion maksamaa palkkatukea työnantajalle, kun hän työllistää nuoren työntekijän. Opiskelupaikka selvitti, kuka kortin voi saada ja onko kortista todellisuudessa hyötyä töitä haettaessa.
Yksi mahdollisuus ulkomaille lähtöön on vapaaehtoistyön kautta. Maita ja työtehtäviä on paljon, ja vapaaehtoistyöhön voi lähteä ympäri vuoden. Avustustyö tarjoaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua toiseen kulttuuriin.
Jos kesätöitä ei ole vielä näköpiirissä, ei kannata jäädä toimettomaksi, vaan ryhtyä harkitsemaan muita vaihtoehtoja: kesäopintoja, työharjoittelua tai jopa yrittäjyyttä. Opiskelupaikka löi kolme viisasta päätä yhteen pohtimaan ratkaisuja nuorten kesätyötilanteeseen.
Työharjoittelu, kesätyö ja osa-aikainen työ ovat opiskelijoiden työmuotoja. Miten tällaisiin töihin pääsee ja miten työmuodot eroavat toisistaan? Mitä opiskelijan pitää työelämästä tietää? Vastauksia saa Opiskelijan työelämätalkoot -kiertueelta.
Teknillisessä yliopistossa pääsee opiskelemaan sähkö- ja energia-alaa kehityksen kärjessä. Ammattilaiseksi opiskellaan mittaamalla ja tekemällä kokeita laboratorioissa.
Vuoden Opoksi valittu mikkeliläinen Hannu Huotelin tekee työtään tosissaan, muttei tosikkona. Hän kokee onnistuneensa opinto-ohjauksessa, kun opiskelijat eivät enää tarvitse hänen apuaan.
Sähkölaitosasentajan työpäivät sujuvat ripeästi, sillä sisätiloissa ei tarvitse ikävystyä. Tässä ammatissa työmaa voi sijaita joka päivä eri paikassa.
Ulkomailla vietetty välivuosi, opiskelijavaihto tai au pair -kokemukset lisäävät kielitaitoa ja kertovat rohkeudesta. Työnantajat arvostavatkin kansainvälistä kokemusta yhä enemmän
Lääketieteestä innostunut Lauri Kiehelä päätti lukea lääkäriksi Tarton yliopistossa, koska sisäänpääsy oli helpompaa kuin Suomessa. Ammatin lisäksi hän oppi uuden kielen.
Vuoden Opo 2009 -kilpailun voitti Hannu Huotelin Mikkelin Yhteiskoulun lukiosta. Palkinto toi mukanaan ansaittua huomiota, sillä palkintotilaisuuden puheenvuoroissa korostettiin henkilökohtaisen opinto-ohjauksen tarpeellisuutta.
Korkeakoulutuksen maksullisuus jakaa mielipiteet. Maksullisuutta vastaan puhuvat pelkäävät luokkaeroja, toisaalla uskotaan lukukausimaksujen nostavan korkeakoulutuksen tasoa.
Vuoden Opo 2009 -kilpailu ratkeaa maanantaina, kun asiantuntijaraati valitsee voittajan viiden finalistin joukosta. Vuoden Opoa äänestivät opiskelijat itse ja finaaliin valikoituivat eniten äänimääriä saaneet opinto-ohjaajat.
Yhteiskunnan ihanneopiskelija tietää parikymppisenä, mitä haluaa, lukee viidessä vuodessa maisteriksi ja laskeutuu opinnoista tasajalkaa oman alan hommiin. Todellisessa elämässä akateemisten opinto- ja urapolut harvoin ovat suoraviivaisia. Ja sivupolut, nekin ovat sallittuja.
Sampsa Mäki-Arvela on insinööriopiskelija ja perustamansa lvi-yrityksen toimitusjohtaja. Yhdistelmä on rankka, mutta työn tekeminen omaan taskuun palkitsee.
Kesätyöpaikasta haaveilevan kannattaa täyttää kesätyöhakemuksia roppakaupalla jo nyt, sillä monet työnantajat palkkaavat kesätyöntekijät jo alkuvuodesta.
Kaukolämpöasentajien ansiosta kodit pysyvät lämpiminä ja suihkusta tulee lämmintä vettä. Kaukolämpöputkea on Suomessa tuhansia kilometrejä, joten ammatti takaa työtä.
Insinööriopiskelijat Paula Suokas ja Kalle Nurmi pelastavat tulevaisuudessa maailman. Mutta ensin he oikovat myyttejä insinööreistä.
Uutiset räiskivät ruutuun miinusmerkkisiä lukuja päivä toisensa jälkeen. Vaikka talous elpyisi, työkkärin jonojen povataan kasvavan vielä loppuvuoteen 2010 asti. Venyttääkö opintoja vai laittaa lati likoon oman työllistymisen puolesta?
Ammattikorkeakoulut ovat yliopistoja tiukempia valmistumisen suhteen. Suurin osa nuorista valmistuu ajoissa, mutta osalla opinnot jäävät roikkumaan.
Perinteinen mielikuva haalaripukuisista miehistä hitsauspilli kourassa ei juurikaan vastaa todellisuutta suomalaisesta teknologiateollisuuden huippuosaamisesta.
Maailmalla korkeakouluopiskelijoiden suosikkityönantajat ovat Google, Microsoft ja IBM.
Salon seudun ammattiopiston opiskelijat kertoivat omasta alastaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.
Nuorista työttömistä yli puolet hyväksyy pimeän työn, jos vaihtoehtona on työttömyys, toteaa Suomen Akatemian tutkija Jaana Lähteenmaa Ylen haastattelussa.
Vaikka suomalaisten nuorten lapsuudenkodissa asuminen näyttää lisääntyneen parin viime vuoden ajan, muuttavat suomalaiset nuoret aikuiset Euroopan asteikolla varhain omilleen.
Opetusminsteri Henna Virkkunen haluaa, että kaikilla peruskoulun päättävillä nuorilla olisi mahdollisuus jatkaa opintoja.
Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyys on lisääntynyt kuluneen vuoden aikana.
Järjestöjen nuoret kertoivat rokin ohella tärkeistä asioista. Aikaa jäi myös keikoille ja kavereille.
Maailma ei kaadu, vaikka unelmien opiskelupaikan ovet eivät olisikaan auenneet tänä keväänä. Moni kammoksuu välivuoden viettämistä, koska ajattelee sen menevän hukkaan tai jäävän päälle helposti. Vuoden voi kuitenkin hyödyntää monella tavalla, jotka edistävät tulevaisuuden työ- ja opiskelumahdollisuuksia.
Opiskelu kesällä on hyvä vaihtoehto työlle ja sen ansiosta voi syksyllä ottaa vähän rennommin. Tänä kesänä tosin kesäopinnot ovat monelle myös pakollinen vaihtoehto kasvavan nuorisotyöttömyyden takia.
Moni odottaa tällä hetkellä pääsykoetuloksia ja miettii, miten koe oikein meni. Koko kevään kestänyt yhteen päivään tähtäävä uurastus on todellinen koettelemus, jonka jälkeen saattaa olla vaikeaa rentoutua. Myös useat opiskelijat ovat ahertaneet keräten tarvittavia opintopisteitä ja opiskeluajatusten karkottaminen saattaa olla vaikeaa. Onneksi rentoutumista voi harjoitella yksinkertaisin keinoin.
Opiskelupaikan yleisin käyttäjä on nuori nainen, joka etsii jatkokoulutuspaikkaa. Suurimmalle osalle käyttäjistä internet on ensisijainen tiedonhakuväylä. Tiedon selviävät Opiskelupaikan kävijäprofiilista.
Nuoret jakaantuvat kahteen leiriin, innokkaisiin osallistujiin ja vaikuttamisen olankohautuksella teilaaviin. Toisaalta monet nuoret haluaisivat, että vaikuttamisesta puhuttaisiin enemmän ja että siitä tulisi helpompaa. Entä mikä on kodin ja koulun vastuu nuorten innostamisessa?
Nuorisotyöttömyys on kasvanut vuoden aikana puolella ja moni vastavalmistunut nuori on työttömänä. Valtakunnalliset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vaativat satsausta opintojen ohjaukseen ja opiskelijaterveydenhuoltoon.
Ammatillisista oppilaitoksista valmistuu vuosittain noin 50 000 nuorta suomalaista osaajaa. Vaikka he edustavat noin 60 % ikäluokasta, he jäävät usein tuoreitten ylioppilaitten varjoon. Mitä on mielessä ammattiin valmistuneella ja mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmat? Kuinka moni ammattitutkintoon valmistunut jatkaa korkeakouluun? Otimme selvää.
Taantuma on vetänyt maton monen opiskelijan alta ja kesätyö on haussa vielä loppukeväällä. Ainakin palveluala ja kunnat työllistävät nuoria lähes entiseen malliin. Työ- ja elinkeinoministeriöstä ennakoidaan vaikean työllisyystilanteen kuitenkin jatkuvan vielä ensi vuonna.
Nuoret haluavat opettajiksi, insinööreiksi ja psykologeiksi. Vihille vietäisiin hanakammin lääkäreitä ja sairaanhoitajattaria. Huono pomo puolestaan karkottaa nuoren ammattilaisen. Kokosimme yhteen nuorten aatteita työelämästä ja ammateista.
Tämän kevään abiturienttien koitos on viimeinkin ohi. Julia Salomäki, 18, otti vapaata töistä, jotta saisi lukulomallaan keskittyä pelkästään opiskeluun. Hän kirjoitti yhteensä seitsemän ainetta, mutta ei ottanut turhia paineita. Julian mielestä ylioppilastutkinto on enemmän yleissivistävä, eikä se määrää tulevaisuuden ammattia.
Hallitus haluaa pidentää suomalaisten työuria sekä niiden alku-, että loppupäästä. Julkinen keskustelu on vellonut eläkeiän ympärillä. Opiskelupaikassa olemme huolissamme siitä, että nuoret on unohdettu keskustelusta kokonaan. Meistä avain työurien alun nopeuttamiseen on hyvä ja riittävä opintoneuvonta.
Viime vuonna korkeakouluista valmistui 22 000 maisteria. Samalla kuin korkeakoulutetuista on tunkua, ammatillisen tutkinnon suorittaneista on pulaa. Akavan työvoimapoliittinen asiamies Heikki Taulu kuitenkin muistuttaa, että hyvä koulutus kannattaa aina.
 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo