Abit huristavat lukulomalle, kakkosista koulun vanhimpia

Tänään Suomen lukioissa vietetään penkinpainajaisia, joissa abit jättävät lukion taakseen ja painelevat lukulomalle. Abien jätettyä lukion, tulee kakkosista koulun vanhimpia eli wanhoja. Vanhimman asemaa juhlistetaan perinteisillä vanhojen tansseilla.

Penkinpainajaiset eli penkkarit ovat vuosittainen tapahtuma suomalaisessa lukiossa. Tällöin abiturientit ”valtaavat” koulun hassunkurisissa asusteissa ja heittelevät karkkia.

Joissain koulussa perinteeseen kuuluvat myös tapahtumat, joissa esitetään esimerkiksi pilavideoita opettajista ja muistellaan lukiossa vietettyä aikaa. Pukeutuminen on myös tärkeä osa juhlintaa. Pääkaupunkiseudulla yleinen tapa on pukeutua (koristeltuihin) kertakäyttöhaalareihin, mutta monissa lukioissa kiskotaan päälle naamiaisvaatteet karnevaalihengessä.

Penkkaripäivä huipentuu rekka-ajeluun kaupungin tai kunnan keskustassa. Abit pakkautuvat koristellun rekan lavalle ja heittävät karkkia ohikulkijoille. Nykyään monet abiturientit lähtevät penkkaripäivän jälkeen abiristeilylle.

Vanhojen tanssit

Abiturienttien jättäessä lukion taakseen koulun vanhimmiksi jäävät kakkosluokkalaiset. Uutta asemaa juhlistetaan vanhojen tansseilla, joihin pukeudutaan viimeisen päälle tyylikkäisiin frakkeihin ja iltapukuihin. Samanlaista pukuloistoa näkee vain Linnan juhlissa.

Tansseja vietetään joko jo penkkaripäivän iltana, seuraavana iltana tai jopa molempina päivinä. Tanssit vaihtelevat kouluittain, mutta usein nähtyjä esityksiä ovat salonkitanssit poloneesi, cicapo, wengerka, paritanssit wienervalssi ja tango, sekä yhdysvaltalaiset kansantanssit Salty Dog Rag, Fireman's Dance ja Virginia Reel.

 

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo