Alavalinta: Asenteella insinööriksi

Venäjän kieli vaihtui suomeen, puutarhahaalarit taulukkokirjaan ja Karjalan kunnaat suomalaiseen pikkukaupunkiin, kun Evgenia Molchina päätti aloittaa mediatekniikan opiskelut Riihimäellä Hämeen ammattikorkeakoulussa.

 

Evgenia Molchina, 22, osasi vain muutaman sanasen suomea, kun hän päätti viisi vuotta sitten muuttaa Venäjältä Suomeen opiskelemaan. Tahtonainen otti sanakirjan käteen ja päätti alkaa puhumaan vierasta kieltä. Nyt tekstiä tulee nopeammin kuin toimittajan kynä ehtii kirjoittaa.

– Slangia en aina ymmärrä. Onneksi pojat selittää, Molchina sanoo.

Nainen, älä pelkää insinöörialaa!

Insinööriala on miesvaltainen. Mediatekniikkaa opiskelevassa ryhmässä on Molchinan lisäksi yksi tyttö. Molchinalle se ei ole ongelma – päinvastoin, hän kokee naisena olon alalla vain eduksi. Simpsakka nuori nainen kerää väistämättä huomiota jätkäporukassa ja opettajat ovat aina valmiita auttamaan.

Molchinan mielestä naisten ei kannata pelätä insinöörialaa.

– Sehän on vain matikkaa ja fysiikkaa! hän huudahtaa.

Molemmat ovat pienestä pitäen lukeutuneet nuoren naisen lempiaineisiin. Kuvan- ja äänenkäsittely kiinnostivat myös, ja alaksi valikoitui mediatekniikka . Ennen mediatekniikan opintoja Molchina kouluttautui puutarhuriksi Jämijärven ammattioppilaitoksessa. Puutarhurin työ ei kuitenkaan tuntunut omalta jutulta.

Mediatekniikan valintakokeeseen hän valmistautui huolella kertaamalla matematiikkaa ja fysiikkaa. Ennakkotehtävät valmistivat osaltaan kokeeseen.

– Olin varma, että valintakoe on vaikea. Kun sain paperin eteeni, huokaisin helpotuksesta. Osa tehtävistä jäi tekemättä, mutta pisteet riittivät.

Unelmaduuni kameran takana

Opiskeluporukka koostuu yhtä lailla rokkijätkistä ja tiskijukista kuin tietokoneen näppäilijöistä ja valokuvaajista. Poppoota yhdistää hyvä yhteishenki ja jatkuvasti lentävä läppä.

Molchina opiskelee mediatekniikkaa toista vuotta ja on ollut erittäin tyytyväinen uravalintaansa. Nuoren naisen perhe ja monet kaverit asuvat edelleen Venäjällä. Suomessa viisi vuotta asuttuaan Molchina näkee eroja maiden koulutusmenetelmissä.

– Venäjällä keskitytään vain lukemiseen. Täällä pääsee itse tekemään oikeilla laitteilla ja ohjelmilla. Opiskelumenetelmät vaihtelevat: on ryhmätöitä, etäopiskelua, kirjoitetaan raportteja, analysoidaan.

Usko omaan työllistymiseen on vahva. Molchina haaveilee töistä tv-kanavalla. Häntä kiinnostaa kameran takana tapahtuva työ.

– Haluaisin ehkä projektijohtajaksi jollekin kansainväliselle kanavalle. Suomalaisista kanavista esimerkiksi The Voice vaikuttaa mielenkiintoiselta.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo