Aloittavalla opiskelijalla riittää muistettavaa

Kun ovet korkeakouluun ovat auenneet, on monta asiaa hoidettava ennenkuin opiskelijan arki koittaa. Käytännönjärjestelyihin kannattaa varata aikaa.

Useilla oppilaitoksilla on sivuillaan oppaita aloittaville opiskelijoille. Eikä suotta! Koulun alkaessa aloittava opiskelija saa valtaisan tietomäärän ja ohjeistuksen siitä, mitä on hoidettava.

Ensimmäinen asia on opiskelupaikan vastaanottaminen. Käytännössä se tarkoittaa usein kirjallisen kaavakkeen ja todistuskopioiden toimittamista koululle. Tänä vuonna opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 4. elokuuta kello 16.15 mennessä. Jos ei vastaanottoilmoitusta tee, menettää opiskelupaikan.

Opiskelupaikka tulee vastaanottaa, vaikkei aloittaisikaan opintoja syksyllä. Tällöin voi ilmoittautua erikseen poissaolevaksi, esimerkiksi armeijan tai perhetilanteen takia.

Jäsenyydellä opiskelijakortti- ja alennukset

Yliopistoissa aloittavien opiskelijoiden on liityttävä ylioppilaskuntaan. Ammattikorkeakouluissa opiskelijakunnan jäsenyys on vapaaehtoista, mutta suotavaa. Jäsenyys tarkoittaa käytännössä opiskelijastatuksen hankkimista ja opiskelijakorttia.

Opiskelijakortilla opiskelija todistaa helpoiten olevansa opiskelija esimerkiksi joukkoliikenteessä tai opiskelijaruokaloissa. Lisäksi yliopistossa ylioppilaskunnan jäsenyys takaa ilmaisen terveydenhuollon YTHS:ltä. Ammattikorkeakoulujen terveydenhuoltopalvelut vaihtelevat oppilaitoksittain.

Kelaan on usein jonoa syksyisin

Suurin osa opiskelijoista rahoittaa opintojaan Kelan tuella. Kelan paperit on hyvä täyttää ja palauttaa heti kun mahdollista – jonot ovat syksyisin pitkät! Pahimmillaan opintotukipäätös voi olla matkalla jopa pari kuukautta. Liitteiden kanssa on oltava huolellinen, sillä jos liite puuttuu, tukea ei myönnetä ja opintotukipäätös viivästyy.

Kurssi-ilmoittautumiset hoidetaan useimmiten ensimmäisen kerran tutorin avustuksella. Ensimmäiset kurssit ovat usein perusopintoja, jotka ovat kaikille pakollisia. Jos opiskelijalla on aiempia opintoja, niiden hyväksiluettavuus on syytä tarkistaa mahdollisimman nopeasti.

Muista varata aikaa bileille

Ensimmäisinä viikkoina on myös usein järjestettyä vapaa-ajan ohjelmaa. Kalenterissa on siis hyvä olla joustoa, jos ei halua missata fuksiaisia ja muita bileitä. Opintoja ei tule aloittaneeksi kuin kerran samassa paikassa.

Tutustu TKK:n aloittavan opiskelijan oppaaseen

Tutustu yliopistosanastoon Jyväskylän yliopiston sivuilla

Nyyti ry on opiskelijoiden tukikeskus, lue lisää


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo