Amiksesta tie käy useimmiten työelämään

Ammatillisista oppilaitoksista valmistuu vuosittain noin 50 000 nuorta suomalaista osaajaa. Vaikka he edustavat noin 60 % ikäluokasta, he jäävät usein tuoreitten ylioppilaitten varjoon. Mitä on mielessä ammattiin valmistuneella ja mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmat? Kuinka moni ammattitutkintoon valmistunut jatkaa korkeakouluun? Otimme selvää.

Ville Muukkonen, 19, valmistuu tänään ravintolakokiksi, kun kolmevuotinen aherrus Riihimäen ammattioppilaitoksessa saa päätöksensä. Muukkonen kokee olevansa valmis työhönsä.

– Pystyn hoitamaan työni itsenäisesti keittiössä, nuori mies muotoilee.

Muukkonen ei kuitenkaan aio tyytyä pelkkään perustutkintoon, vaan aikoo suunnata jatko-opiskeluihin. Armeijan jälkeen suunnitelmissa ovat mahdollisesti opinnot Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan johdon koulutusohjelmassa tai Perhon ravintolakoulussa.

– Kylmä fakta on, että raha se ajaa kouluun. Mitä enemmän on koulutusta, sitä enemmän liksaa, niinhän sitä sanotaan, Muukkonen naurahtaa.

Myös ulkomaat ovat vaihtoehto, koska hotelli- ja ravintola-alalla työnantajat arvostavat kokemusta ulkomailta.

Joka viides jatkaa opiskeluja

Muukkonen on harvinaisuus luokallaan, sillä vain harva on suunnitellut jatkavansa oman alan opiskelua eteenpäin. Suurin osa mielii suoraan töihin ja osa miettii uranvaihtoa. Samansuuntaista tulosta kertovat tilastotkin: Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2006 ammattitutkinnon suorittaneista 63 % siirtyi koulunpenkiltä työelämään. Koulutiellä jatkoi noin 19 %.

Lukion suorittaneista puolestaan lähes 65 % jatkoi opintojaan. Noin kuudennes työskenteli täyspäiväisesti.

Eroa selittää tietysti se, että ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on ammatti; ylioppilastutkinnon suorittaneella sen sijaan yleissivistystä, jonka alkuperäinen tarkoitus on ollut johdattaa korkeakouluun.

Itsenäinen elämä jännittää

Valmistujaispäivä on aurinkoinen ja niin on myös Muukkonen. Hän kuvailee kolmevuotista taivalta raskaaksi, niin fyysisesti kuin henkisesti. Nyt töitä riittää niin paljon kuin jaksaa tehdä ja nuori mies on ehtinyt asua omassa kodissa pari viikkoa.

– Odotan innolla omaa elämää, vaikka vähän pelottaakin. On oma koti ja laskut maksettavana.

Pääpiirteittäin tunnelma on kuitenkin positiivinen. Muukkonen tuntee valinneensa oikean alan ja odottaa sormet syyhyten työelämää.

– Tässä työssä ei tule ainakaan nälkä! nuorukainen virnistää.

FAKTA:

  • Vuonna 2006 ammatillisista oppilaitoksista valmistuneista 62,5 % jatkoi suoraan työelämään
  • Noin 20 % jatkoi opintojaan, samaan aikaan työskennellen tai päätoimisesti
  • Valmistuneista noin 9 % oli jäänyt työttömäksi ja 8 % oli vanhempainvapailla, armeijassa tms.
  • Ammatillisen perustutkinnon suorittaneista 62 % rahoitti jatko-opiskelunsa tekemällä töitä. Ylioppilastutkinnon suorittaneilla vastaava luku oli noin 40 %.
  • Ammatilliseen perustutkinnon suorittaa vuosittain noin 50 000 ja ylioppilastutkinnon 30 000 suomalaista

Tutustu myös:


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo