Ammatilla ote elämästä

Työttömyys koettelee maailman nuoria, sillä yli 80 miljoonaa nuorta on vailla työtä. Vaikein tilanne on kehitysmaissa, mutta joukko ammattikoulutettuja nuoria on pärjännyt mainiosti Nairobin Korokochon slummissa. Lähes 660 nuorta on saanut ammatin myötä uskoa tulevaan. Toimeentulon lisäksi koulutus on tuonut itsetunnon ja ystäviä.

Jopa 90 prosenttia maailman nuorisosta asuu köyhissä maissa, joissa työn puute jumittaa nuoret köyhyyteen. Työssäkäyvistä nuoristakin lähes kolmannes tienaa vain alle euron päivässä.

Kouluttamattomalle nuorelle tuottavan ja kunnollisen työn saaminen on suuri haaste. Tähän haasteeseen on vastattu viiden vuoden ajan yhdessä Nairobin suurimmassa slummissa tarjoamalla ammattikoulutusta.

- Ammatinvalinnanohjaus auttaa nuoria valitsemaan itselleen mieluisan alan monien vaihtoehtojen joukosta. Tarjolla on muun muassa vaatesuunnittelua, sosiaalityötä, palvelualan paikkoja, koneiden korjausta ja monia muita vaihtoehtoja, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionista .

Suosituin ammatti on parturi-kampaaja, koska sitä kautta pääsee nopeasti ponnistamaan yrittäjäksi ja kiinni riittäviin tuloihin. Kadunvarren kojussa kampaaja voi helposti ansaita 4-5 euroa päivässä, millä katetaan perheen perustarpeet.

Ammattikoulutuksen saaneet nuoret ovat työllistyneet hyvin. Kolme neljästä on löytänyt paikkansa joko itsenäisinä yrittäjinä tai toisten palveluksessa. Yrittäjyyteen nuoria tuetaan yritysvalmennuksen ja liiketoiminnan mahdollistavien välineiden kautta. Lisäksi nuorille myönnetään edullisia pienlainoja.

Ennakkoluuloista ammattiylpeyteen

Slummiyhteisössä tulevaisuuden suunnitelmia kuunnellessa ei ole jälkeäkään aiemmasta alistuneisuudesta ja nuoriin kohdistuneista ennakkoluuloista.

Ennen yleisesti toistettu väittämä: ”Korokochon nuorista ei voi tulla mitään hyvää”, on osoitettu ennakkoluuloksi ja tilalle on tullut aito ammattiylpeys. Yhteisö onkin yhdessä nuorien kanssa suunnittelemassa jatkoa kestäväksi osoittautuneelle ammattikoulutushankkeelle.

Seuraavaksi on tavoitteena kouluttaa ja työllistää 1000 - 2000 slumminuorta paikallisin voimin. Suomalaisten tuella aloitettu työ jatkuu omillaan.

Kuvat: Patterson Siema ja Rosemarie Särkkä


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo