Designer-stylisti on muodin ammattilainen

Noora-Maria Nouku on matkalla kohti unelma-ammattiaan. Vaatteista ja muodista kiinnostunut nainen opiskelee designer-stylistiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.

Pääkaupunkiseudun kupeessa Kouvolassa koulutetaan muotoilun ammattilaisia. Vaatesuunnittelusta aina haaveillut 35-vuotias Noora-Maria Nouku on yksi heistä.

Noora-Maria valmistuu keväällä muotoilijaksi  (AMK) Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta . Designer-stylistin koulutusohjelma on alansa ainoa ammattikorkeakoulutasolla.

Tutkinto antaa monipuoliset valmiudet toimia muun muassa vaatesuunnittelun sekä muoti- ja sisustusstailauksen parissa.

– Olen viihtynyt todella hyvin. Tilat ovat hyvät ja opetus on kannustavaa ja laadukasta. Opettajat ovat lähellä ja tavoitettavissa, vaikka opiskeluun liittyykin paljon itsenäistä tekemistä. Intensiivinen opiskelu on mahdollistanut valmistumisen nopeasti.

– Koulu kannustaa hankkimaan myös kansainvälistä kokemusta, joten osallistuimme omalla messuosastolla esimerkiksi Pariisin Texworld messuille keväällä 2009. Lisäksi koulu on tukenut myös opiskelijoiden osallistumista Lahden OLO.MUOTO’10-messujen Nordic Talent osioon.

Helsingissä asuva Noora-Maria kulkee kouluun useimmiten julkisilla kulkuvälineillä. Matka taittuu nopeasti junalla.

– Helsingistä pääsee Kouvolaan suoralla junayhteydellä. Autoa käytän silloin, kun joudun kuljettamaan mukanani isot määrät kankaita. Kimppakyytejä löytyy myös.

Innostusta yrittäjyyteen

Noora-Maria pitää opintojen tärkeimpinä tekijöinä henkilökohtaista opintosuunnitelmaa ja ammattikorkeakoulun tarjoamia yrittäjyysopintoja. Hän on mukana KyAMKI:n laatupalkitussa LCCE®-yrittäjyysprosessissa, jossa hän on kehittänyt omaa brändiään.

LCCE-prosessissa opiskelijat saavat neuvoja ja tukea yrittäjän uraa ajatellen.

– Olen saanut paljon tietoa yrityksen perustamisesta ja erilaisista mahdollisuuksista. Ennen kaikkea ryhmässä yrittämisen voimasta.

LCCE:n avulla on syntynyt myös Yhtä Lähellä Kollektiivi, jossa Noora-Maria toimii taiteellisena johtajana.

– Se on kolmen opiskelijan yhteenliittymä, johon kuuluu kaksi vaatesuunnittelijaa ja yksi tuottaja-tiedottaja. Tutkimme toiminnassamme kestävän kehityksen ja lähiajattelun asettamia haasteita ja mahdollisuuksia vaateteollisuuden ja tapahtumatuotannon näkökulmista.

Kollektiivi on järjestänyt muun muassa Yhteiskunta Yhtä Lähellä -muotinäytöksen ja galleriainstallaation, joiden kautta Noora-Maria on päässyt verkostoitumaan muiden opiskelijoiden ja alan ammattilaisten kanssa. Hän esitteli näytöksessä myös opinnäytetyömallistonsa.

Lahjakkuus on saanut tunnustusta

Noora-Maria on jo ehtinyt saada tunnustusta suunnittelijana. Vuonna 2009 hänet palkittiin NRJ Fashion Awards -gaalassa erityispalkinnolla. Child in Me -nimisestä mallistosta myönnetty palkinto lämmitti suunnittelijan mieltä.

– Kilpailun teemana oli sankaruus. Sitä varten piti suunnitella fantasia- tai juhla-asu ja kaksi siitä johdettua kaupallista asua, Noora-Maria kertoo.

Samana vuonna hän pääsi myös Vuoden Nuori Suunnittelija -kilpailussa neljän finalistin joukkoon.

Nyt opinnot alkavat olla loppusuoralla. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä hieman auki.

– Yrittäjyys kiinnostaa, mutta sen aika ei ole vielä. Tahdon ensin saada kokemusta ja oppia alan ammattilaisilta. Töitä uskoisin löytyvän, sillä kutsuja työhaastatteluihin on jo tullut, Noora-Maria sanoo.

Kuvat Noora-Maria Noukun omaa tuotantoa.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo