Energia-ala: Maailmaa muutetaan tekniikan keinoin

Teknillisessä yliopistossa pääsee opiskelemaan sähkö- ja energia-alaa kehityksen kärjessä. Ammattilaiseksi opiskellaan mittaamalla ja tekemällä kokeita laboratorioissa.

LUT Energian dilomityöntekijä Petteri Palmumaa haluaa kehittää verkkoja, jotka ovat todellisia ehkä 5 - 10 vuoden päästä.

Hän tekee aiheesta lopputyötä Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla (LUT). Valmistuttuaan sähkötekniikan diplomi-insinööriksi hän haluaisi suunnitella jakeluverkkoa.

– Voisin olla kehittämässä verkon käyttövarmuuden parantamista, ettei esimerkiksi myrskyjen aikana tulisi sähkökatkoja. Tai jos niitä tulee, miten vahingot voitaisiin minimoida, ja palautettua sähköt kuluttajille mahdollisimman nopeasti, Palmumaa, 26, kertoo.

Teknillisissä yliopistoissa energia-alalla opiskelevat työskentelevät valmistuttuaan esimerkiksi suurissa sähköenergiayhtiöissä ja sähkökomponentteja valmistavissa yrityksissä.

Aloituspalkka teollisuudessa oli vuoden 2007 lopussa 3 000 € kuukaudessa Akavalaisen työmarkkinaoppaan mukaan. Viiden vuoden työkokemus nostatti palkkaa 800 €.

Teknillisessä yliopistossa ei tarvitse olla nero

Alavalinta ei ollut Palmumaalle vaikea, koska tekniikka ja sähkö olivat aina innostaneet häntä. Korkeakoulun valintaan vaikutti tuttavan suositus.

– Teknillisessä yliopistossa pääsee atomitasolle asti. Olen aina halunnut kehittää uutta ja täällä on paljon valinnanvaraa opintoihin, Palmumaa perustelee.

Teknillinen yliopisto saattaa kuulostaa vaikealta, mutta Palmumaa vakuuttaa, etteivät opinnot vaadi erityistä lahjakkuutta tai neroutta. Töitä oppimisen eteen täytyy kuitenkin tehdä, eikä pidä masentua, jos asiat eivät selkene ensimmäisellä kerralla.

– Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on vapaus opiskella haluamiansa kursseja silloin kun haluaa. Kun ei ole pakollista läsnäoloa, voi itse määrätä ajankäyttönsä. Jotkut oppivat tekemällä, jotkut kuuntelemalla, Palmumaa kertoo opiskelusta.

Opiskelijat kilpailemassa sähköstä

Sähkötekniikkaa opiskellaan luennoilla, laskuharjoituksissa ja käytäntöä harjoittelemalla. Opintoihin kuuluu muun muassa kursseja, joissa opiskelijat selvittävät teoriapuolen annetusta tehtävästä ja toteuttavat mittauksia laboratoriossa ja tekevät saaduista tuloksista raportin.

Petteri Palmumaa kehuu LUT Energian sähkövoimatekniikan työkurssia, jossa selvitettiin muun muassa muuntajan toimintaa. Ensin opiskelijat tekivät kirjallisuusraportin, jossa selvitettiin muuntajan toimintaa ja hankittiin aiheeseen liittyvää tietoa. Sen jälkeen opiskelijat tekivät mittaussuunnitelman.

– Mittaamalla näimme, miten muuntaja käytännössä toimii. Mittasimme hyötysuhteita, häviöitä vinokuormituskykyä ja ylipäätään opettelimme muuntajan kytkentöjä, Palmumaa selvittää.

Suoraa harjoitusta työelämään tehtiin myös kurssilla, jossa opiskelijat perustivat virtuaaliyrityksiä, joiden avulla opeteltiin sähkökauppaa. Opiskelijat arvioivat sähkönhinnan kehitystä sekä riskejä ja pyrkivät tekemään vakaata tulosta ostamalla sekä myymällä sähköä tuottajilta kuluttajille. Kauppaa käytiin oikeilla markkinahinnoilla.

– Samalla kilpailimme opiskelijoiden kesken, että kuka saa parasta tulosta. Peliä pelattiin kuin kyseessä olisivat omat rahat, Palmumaa intoilee.

Naisia kaivataan lisää

Diplomi-insinöörien työllistymistilanne näyttää hyvältä, sillä työttömyysaste oli 2 prosenttia vuoden 2007 lopussa Akavalaisen työmarkkinaoppaan mukaan. Palmumaakin uskoo alaan, sillä sähköä kulutetaan joka puolella.

– Ala on tulevaisuuden työllistäjä. Sähköä käyttävien laitteiden määrä on lisääntynyt ja uusia sovelluksia kehitetään koko ajan. Kehitystä tapahtuu koko ajan, kun pyritään mahdollisimman kustannustehokkaaseen ja ekologiseen sähköntuotantoon.

Suurin osa alalla työskentelevistä on miehiä, mutta naisten osuus kasvaa tasaisesti. Palmumaa huomauttaakin, että tyttöjä on aivan liian vähän. Hänestä tytöt pärjäävät usein opinnoissa poikia paremmin, koska heillä on muun muassa parempi keskittymiskyky.

– Jos haluaa oppia ja olla kehityksen kärjessä, teknillinen puoli on hyvä vaihtoehto, Palmumaa tsemppaa.

 

Klikkaa itsesi energia-alalle:

 

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo