Englantilainen yliopisto takaa kielitaidon ja maineikkaan tutkinnon

Essexin yliopisto tuo Elina Iso-Markulle mieleen helpon sisäänpääsyn, asunnon 14 kerroksessa, kiinalaisen uuden vuoden ja opiskelukaverit ympäri maailmaa. Iso-Markku eli kansainvälistä yliopistoelämää syksystä 2005 kesään 2008.

Essexin yliopisto Englannissa on ykköspaikka sille, joka haluaa kansainvälisen uran ja kympin kielitaidon.

Elina Iso-Markku, 26, suoritti kandin tutkinnon (Bachelor of Arts ) Essexissä ja jatkoi European Studies-maisteriopintoihin Tampereen yliopistoon.

Iso-Markun mielestä Essexin yliopisto on aidosti laadukas ja kilpailuhenkinen. Tutkinto maineikkaasta Essexistä olisi avannut ovet myös moniin englantilaisiin yliopistoihin.

– Suomalaista akateemista vapautta ei ole. Jokainen lukuvuosi päättyy loppukokeisiin, joista täytyy päästä läpi. Se on julmaa, mutta kurssit eivät ole mahdottomia, Iso-Markku kuvaa.

Kansainvälisiin yliopistoihin on helppo päästä

Iso-Markku kuuli Essexin yliopistosta lukion viimeisenä vuonna Studia-messuilla. Viettäessään toista välivuottaan Iso-Markku törmäsi Essexiin uudemman kerran, kun työkaveri lähti sinne opiskelemaan. Into tarttui kaverin sähköposteista.

Sisäänpääsy oli helppoa.

– Kirjoitin suht hyvät paperit ja pääsin suoraan sisään hakemiini pääaineisiin. Lisäksi piti kirjoittaa motivaatiokirje, jossa kerroin miksi haluan opiskella Essexissä ja millainen opiskelija olen, hän kertoo.

Hakupapereissa piti nimetä myös suosittelija. Koska Iso-Markku haki lukemaan valtio-oppia, pääaineinaan International Relations and Politics, hän pyysi suosittelijaksi tutun kaupunginvaltuutetun Helsingistä.

– Tärkeintä on, että suosittelija liittyy jotenkin opiskeltavaan alaan, Iso-Markku kertoo.

Pää- ja sivuaineita valitessa kannattaa huomioida jatko-opinnot: jos tähtäimessä on maisteriopinnot kotimaassa, kannattaa valita aineita, jotka ovat pää- ja sivuaineita myös Suomessa. Muuten voi joutua suorittamaan korvaavia opintoja.

Ensimmäinen vuosi on bilevuosi

Essexissä ensimmäinen lukukausi on opiskelun opettelua sekä esimerkiksi referaattien ja esseiden kirjoittamisen harjoittelua, eivätkä arvosanat vaikuta tutkinnon arvosanaan.

– Ensimmäinen vuosi on myös bilevuosi. Kampus on kuin pieni kaupunki, siellä on ruokakauppa, baareja ja klubeja. Kampuksella on turvallista ja siellä on hyvin vähän ulkopuolista väkeä, Iso-Markku kuvaa.

Yliopiston suomalaiset opiskelijat löytävät aina toisensa ja monet viettävätkin aikaa niin sanotussa Suomi-kommuunissa.

Opinnot voi rahoittaa lainalla tai säästöillä

Opiskelu kansainvälisissä yliopistoissa on maksullista. Elina Iso-Markku rahoitti opintonsa apurahalla, säästöillä, opintotuella sekä töillä. Opintolainaa hän ei juurikaan joutunut nostamaan.

– Aika monet suomalaiset elivät lainalla. Opiskelusta piti maksaa lukukausimaksut ja lisäksi vielä kustantaa asuminen, Iso-Markku huomauttaa.

Ulkomaalaisille ensimmäisen vuoden opiskelijoille taataan esimerkiksi asunto kampukselta.

– Kun pistää rahaa pöytään, alkaa tapahtua, Iso-Markku naurahtaa.

Vastavalmistunut Iso-Markku hakee nyt alansa töitä leveällä haravalla: ehkä työpaikka suurlähetystöstä tai Euroopan Unionin leivistä.

 

Lisää tietoa Essexin yliopistosta


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo