Ensimmäinen opiskeluvuosi: Tenttien jännittämistä ja fuksisuunnistusta baareissa

Paksu kirje kolahtaa postista, paperissa onnitellaan opiskelupaikasta, riemu valtaa mielen, ja sitten tulee ajatus: apua, mitä tässä oikeasti on tapahtumassa? Opiskelupaikka kysyi kahden opiskelijan mietteitä ensimmäisestä opiskeluvuodesta.

Sari Seppälä ja Ville Salo ovat parikymppisiä opiskelijoita, jotka muuttivat Helsinkiin opintojen perässä.

Sari on opiskellut puoli vuotta ammattikorkeakoulussa sosionomiksi, ja Ville on ollut vuoden Helsingin yliopistossa valtiotieteellisessä tiedekunnassa lukemassa sosiologiaa.

Opintojen aloitus tiesi siis molemmille uusia tuulia lähes jokaiselle elämän osa-alueelle.

Uudet ihmiset ja paikat jännittivät

Lopelta kotoisin oleva Sari haki toista kertaa sosiaalialan koulutusohjelmaan loppusyksystä 2009. Kun tuli tieto, että opinnot alkavat tammikuussa, kohosi myös jännitys kaikkea tulevaa kohtaan.

– Siinä tuli monta isoa muutosta kerralla. Uusi opiskelupaikka, uudet ihmiset ja muutto Helsinkiin. Onneksi meillä oli alussa paljon tutustumista juhlien ja muiden tapahtumien muodossa. Tuutorit eivät antaneet kenenkään jäädä yksin, Sari muistelee.

Alkuhässäkän jälkeen elämä tasapainottui nopeasti, ja Sari on viihtynyt sekä koulun penkillä että opiskelijaelämässä.

– Olen tyytyväinen opiskelemaani alaan. Se on niin käytännönläheistä ja mielenkiintoista, onneksi tuli rehkittyä pääsykokeiden aikaan. Opiskelijaelämä on tarjonnut paljon tapahtumia. Myös loistavat liikuntamahdollisuudet olen hyödyntänyt, Sari toteaa.

Vauhdikas syksy toi uusia kavereita

Hartolasta maailmalle lähtenyt Ville innostui sosiologiasta yliopiston nettisivujen ja pääsykoekirjan myötä. Alavalintaansa tyytyväinen nuori mies jännitti aluksi tulevaa, mutta tuli nopeasti sinuiksi opiskelijaelämän kanssa.

– Myös kaverini pääsi valtiotieteelliseen samana vuonna. Yhdessä sitten stressasimme ensimmäiset luennot. Kyllä siinä nopeasti tutustui porukkaan, mitä edesauttoi vauhdikas syksy täynnä fuksiaisia, sitsejä ja muita tapahtumia, Ville kertaa.

Vuoden edetessä Ville on ollut paljon mukana ainejärjestötoiminnassa. Hän pääsi sosiologian opiskelijoiden ainejärjestön hallitukseen työelämävastaavaksi ja esiintyi talvella valtiotieteilijöiden speksissä.

– Olen aina ollut aktiivinen ja kiinnostunut uusista kokemuksista. Yksi tärkeä syy on myös halu tavata uusia ihmisiä, Ville kertoo.

Parhaat muistot luentosalien ulkopuolelta

Vaikka molemmat ovat tyytyväisiä valitsemaansa alaan, mukavimmat kokemukset ovat kuitenkin opiskelijatapahtumista.

– Minulla oli kokonaisuudessaan oikein mukava vuosi, ja kaikkia tapahtumia on vaikea eritellä. Parhaiten mielessä ovat fuksisuunnistus ja Kalliossa tehtävä baarikierros Hesarin appro, jossa lunastettiin leimoja juoduilla drinkeillä, Sari kertoo.

– Ehkä suurin yksittäinen muisto on speksi. Käytimme satoja tunteja kolme ja puolituntisen näytelmän kasaamiseen, ja se kannatti. Lisäksi mieleen on jäänyt esimerkiksi ensimmäinen tentti, ja se jännitys, kun ei yhtään tiennyt, miten nämä hommat käytännössä toimivat, Ville jatkaa.

Kysyttäessä yllättävimpiä asioita opiskelusta, molemmat vastaavat lähes identtisesti:

– Opiskelu ei oikeasti ole mitään 24 tuntia vuorokaudessa kirjastossa istumista. Ei se ole mitään elämää suurempaa, aikaa jää myös muulle elämälle.

 

Opiskelija, lue tuiki tärkeää tietoa opiskelijaelämästä:

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo