Festarireportaasi: Festareilla juhlitaan tyylillä ja jaetaan spontaania läheisyyttä

Festarit käyvät kuumimmillaan ympäri Suomea. Opiskelupaikan toimitus vietti viime viikonlopun Seinäjoen Provinssirockissa tutustumassa festarielämän ihmeellisyyksiin. Listasimme ilmiöitä, joihin festivaaleilla törmää.

Festarityyli

Monille erikoisen festarityylin löytäminen on oleellinen osa festarikokemusta. Seinäjokelaiset keijukaiset Pauliina Kämäräinen, Jenna Seppelvirta, Tinja Erkko, Riikka Pirttilä ja Maiju Lampi pukeutuvat aina Provinssirock-lauantaisin tietyn teeman mukaisesti.

Kaksikymppinen viisikko oli valmistautunut surraamalla keittiön pöydän ääressä kolmella ompelukoneella.

 

”Ulle” ja ”Sanra” puolestaan viettivät kolmekymppisiään 70-luvun hengessä.

 

 

 

 

 

 

 

21-vuotias Emma Hämeenaho taas oli päättänyt olla festareiden prinsessa. Hän järjesti Miss Hawaian Tropic -kisan, jonka voittajaksi selviytyi kisan ainoa osallistuja –eli Hämeenaho itse. Ajatus lähti kaverilta ylijääneestä ananaksen kannasta.

 

 

 

 

Festarimättö

Ruokailu on syytä muistaa, vaikka menojalka vipattaa. Festarimättö kannattaa kuitenkin harkita tarkasti, ettei käy kuvan osoittamalla tavalla: mättö voi olla pettymys tai ei vastaakaan mielikuvaa tilatusta ruuasta. Kuten tässä tapauksessa uunimakkarasta ja perunamuusista.

Kokeneen festarinkävijän mukaan parasta on ottaa annoksia kaverin kanssa puoliksi, jotta voi maistella mahdollisimman montaa erilaista festarimättöä viikonlopun aikana.

 

Apu lähellä

Ilakoinnin tuoksinassa sattuu ja tapahtuu, mutta onneksi apu on lähellä. Seppo Lehtiniemi vietti 21. vuottaan Provinssirockin ensihoitoteltassa.

- Ei täällä öykkäröidä, nuorilla on aidosti hauskaa, sairaanhoidon johtajana festivaaleilla työskentelevä Lehtiniemi kumoaa stereotyyppisen kuvan festarimeiningistä.

Yleisimpiä vaivoja festareilla ovat kolhujen lisäksi perussairaudet, jotka puhkeavat, kun unohdetaan ottaa lääkkeet hauskanpidon lomassa. Myös kankkusen mukanaan tuomat rytmihäiriöt ja närästys ajavat festarikansan Lehtiniemen pakeille.

Spontaani läheisyys

Festareilla saattaa myös läheisyyspula yllättää. Tästä osoituksena Raija Ruotola päätti heittäytyä Keijo Kuuselan kimppuun kesken kuvanoton. Pari tuskin jäi ainokaiseksi läheisyyttä festareilta etsineeksi kaksikoksi.

 

 

 

 

 

 

Roskat ja linnut

Sisämaalainen Seinäjoki parveili lokkeja Provinssirockin aikaan. Eikä ihme, sillä ihmisten jättämät ruuan tähteet ja muut roskat vetivät lintuja puoleensa magneetin lailla. Kohtaukset taivaalla olivat hetkittäin suoraan Linnut-elokuvasta.

Sairaanhoidon johtajana työskentelevä Seppo Lehtiniemi kertoi, että lauantaiyönä Provinssirockin työntekijöille tuli radiopuhelimella ilmoitus joukkotappelusta.

– Linnut siellä tappelivat joukolla ruuasta, Lehtiniemi nauraa vitsille.

 

 

Talkootyö

Festareitten henkilökunta on monenkirjavaa väkeä. Mukana on niin urheiluseuroja kuin yksittäisiä henkilöitä.

Festareille tyypillistä on, ettei palkattua väkeä ole paljon ja käytäntö hoituu pitkälle talkootyöllä. Talkoolaiset saavat yleensä ilmaisen majoituksen ja sisäänpääsyn festareille. Työ on kuitenkin totista työtä, eikä siitä passaa luistaa.

 

 

Vessajonot

Kun ihmisiä on paljon samassa paikassa yhtä aikaa, on selvää, että vessoihin on hetkittäin tungosta. Provinssirockissa vessoja oli kuitenkin yltäkylläisesti, eikä vessaan tarvinnut jonottaa kertaakaan useampaa minuuttia. Myös vessapaperia löytyi lähes joka kerta.

 

 

 

Lue myös Talkooväki pitää Provinssin kasassa!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo