Festarireportaasi: Ilosaarirockissa meni festarineitsyys!

Ilosaarirock keräsi kokoon 21 000 iloista musiikin ystävää eri puolilta Suomea. Rockissa esiintyi 45 kotimaista ja ulkomaista artistia. Keikkojen ohella festareilla nautittiin auringon paisteesta, ystävistä ja leirielämästä.

Opiskelupaikka lähetti Suomen pitkäikäisimmälle festarille Suvin, joka ei ollut koskaan aiemmin käynyt festareilla.

Tarkoituksena oli selvittää, miten opiskelijaelämän pyörteissä opitut biletystaidot kantavat yli festivaaliviikonlopun.

– Olen useana vuotena kuullut hurjiakin juttuja siitä, mitä festareilla tapahtuu. Tarinoita kun on tajunnanräjäyttävistä keikoista, villeistä romansseista, oudoista päähänpistoista, uusista ystävistä ja ovelista piilopulloista, Suvi kertaa odotuksiaan.

Nopean festarigallupin perusteella listaa voi jatkaa vielä lääväisillä bajamajoilla, tunnin suihkujonoilla, sikahintaisilla festariruoilla, kontrolloivilla järjestyksenvalvojilla, pöllityillä tavaroilla ja rynnivällä väkijoukolla.

Aika kuitenkin kultaa muistot ja päällimmäiseksi jää loppujen lopuksi vain jotain, mikä on pakko kokea vielä kerran!

Kuin lapsi jouluaamuna

- Ilta ennen lähtöä jännityksensekaiset tunteet valtasivat mieleni. En oikein tiennyt mitä kaikkea pitäisi odottaa ja mihin varautua. Rockin sivuilta löysin listan siitä, mitä kannattaa ottaa mukaan ja päätinkin noudattaa ohjeita orjallisesti. Kun perjantaiaamuna oli kaikki pakattuna viikonloppua varten, oli minulla olo kuin lapsella jouluaamuna, Suvi naureskelee.

Festareihin kannattaakin varautua maalaisjärjellä ja miettiä, mitä ottaa mukaan. Itsensä lisäksi omista tavaroistaan kannattaa huolehtia. Suvin naapuritelttaan unohtunut radio oli saanut jalat alleen päivä aikana - teltta kun ei ole se turvallisin paikka säilyttää arvotavaraa.

Kun on sopivasti tavaraa mukana ja pitää arvotavarat lähettyvillään, voi keskittyä rentoon oloon ja musiikkiin.

Festarit voivat maksaa jopa 200 euroa

Suomessa isojen festareiden lippujen hinnat pyörivät yli 50 eurossa. Matkoineen, leirintäalueineen ja festarilippuineen juhlat maksavatkin osallistujalle helposti jopa 200 euroa. Toisaalta samalla rahalla pystyy näkemään monta artistia ja nauttimaan tunnelmasta.

– Festarit jäivät villeimpinä teinivuosina kokematta, koska olen laittanut kesätyötienestit säästöön tai lomamatkoihin. Nyt rahaa on mennyt 70 euroa lippuun, 30 euroa leirintäalueeseen ja 60 euroa matkalippuihin, Suvi kertoo leirintäalueelle jonotettaessa.

Iloisia ihmisiä ja hyviä bändejä

Aurinko helli Ilosaarirockia oikein urakalla. Perjantaiset sadekuurot häipyivät unholaan, kun lauantaina aurinko alkoi porottaa pilvettömältä taivaalta.

– Unet jäivät festareiden yössä hieman vähiin illan venyttyä pikkutunneille ja kuuman aamuauringon herätettyä meidät aikaisin. Tummassa teltassa on kuuma, kun aurinko siihen paistaa, Suvi selventää partiolaisen elkein.

Suvista monen juhlitun vapun jälkeen festarit tuntuivat oikeastaan aika kepeiltä. Bajamajoihin ei tarvinnut jonottaa ja paperiakin oli aina jäljellä.

Talkoolaiset huolehtivat erinomaisesti juhlakansan viihtyvyydestä ja järjestyshäiriöitäkään ei osunut silmiin. Huomaa, että rock järjestettiin tänä vuonna lähes 40 vuoden kokemuksella.

– Päivien aikana seurasimme upeita keikkoja, joista ehkä lähtemättömimmän vaikutuksen minuun teki lauantai-illan pääesiintyjän PMMP:n keikka, jonka jälkeen kirkkaan yötaivaan valaisivat valtaisat ilotulitukset, Suvi mietiskelee.

Iloinen festarikansa on kuitenkin nähtävyys jo sinänsä. Festareilla on tapana irrotella, pukeutua hassusti ja pitää hauskaa.

– Tapasimme hauskoja ilmestyksiä, jotka saivat kokemattoman festarikävijän hämilleen. Parhaiten mieleen jäi, kun matkan varrella törmäsimme hevoseen. Ihmetellen ja ujosti ulkoasusta kysyttyäni hevonen vastasi, että ”Hevonen on hevonen, kuka sille ulkonäölleen mitään voi!” Ja sitten hepo hirnahti ja laukkasi eteenpäin.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo