Haaga-Helia: Kansainvälisyyttä ja kulttuuria

Naomi Zinon tutkinto matkailualalta on loppusuoralla Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Porvoon toimipisteessä. Hän päätyi opiskelemaan matkailualaa sattuman kautta, mutta opintopolku kansainvälisessä ympäristössä kirkasti kuvan haaveammatista.

Unelma-ammatti voi löytyä myös yllättäen ja kiertotien kautta. Näin kävi 21–vuotiaalle Naomi Zinolle, jonka haaveala oli alun perin ihmisten väliseen viestintään ja vuorovaikutukseen keskittyvä logopedia. Kun tiedekunnan ovet eivät auenneet hakukeväänä kolme vuotta sitten, päätti Naomi vaihtaa suuntaa ja katsoa, löytyisikö oma juttu sittenkin matkailualalta.

– Matkailuala tuntui hyvältä vaihtoehdolta sen monipuolisuuden vuoksi, ja koska tulen itse monikulttuurisesta perheestä, ovat eri kulttuurit aina olleet minulle läheisiä.

 Ruotsinkielinen koulutusohjelma löytyi Haaga-Helian Porvoon toimipisteestä, jossa Naomi aloitti opintonsa syksyllä 2012. Ruotsinkielisessä koulutusohjelmassa restonomiopiskelijoita koulussa on vain parikymmentä, joten pieni ryhmä tuli nopeasti toisilleen tutuksi.

Unelmien ala löytyi saman talon sisältä

– Eräänä päivänä luokkaamme tuli esittäytymään englantia puhunut opettaja. Hän piti lyhyen infon erikoistumisopinnoista, joita itse vetää kampuksellamme, Naomi kertoo.

Kyseessä oli culture export management -niminen opintokokonaisuus, jonka restonomiopiskelijat voivat halutessaan liittää tutkintoonsa vapaavalintaisina opintopisteinä. Ruotsinkielisin koulutusohjelman pienuuden vuoksi opiskelijoiden ohjelmaan ei kuulu pakollisia erikoistumisopintoja, mutta Naomi innostui kuulemastaan heti.

– Kulttuurin vientiin ja sen johtamiseen keskittyvät opinnot kuulostivat juuri siltä, mistä olin haaveillut ja mitä halusin tehdä. Hain mukaan ja tulin valituksi, onneksi!

Kyseiset erikoistumisopinnot käydään englanniksi, ja opiskelu on vahvasti projektimuotoista sekä työelämälähtöistä – siihen Naomi kuitenkin oli jo tottunut, sillä käytännössä kaikki muutkin opinnot Porvoon kampuksella suoritetaan työelämäprojektien yhteydessä.

Kaikki kortit kannattaa kääntää

Naomin erikoistumisopinnot alkoivat viime vuoden tammikuussa, mutta melkein saman tien selvältä näyttänyt opintopolku kääntyikin kiertotielle. Naomi oli hakenut edellisenä syksynä myös vaihto-opiskelupaikkaa, ja kun paikka aukesi, nousi hän maaliskuussa koneeseen kohti Müncheniä.

– Mietin silloin hetken, oliko hölmöä lähteä vaihtoon juuri, kun erikoistumisopinnot olivat alkaneet. Niitä käytiin kuitenkin tiiviisti lähiopetuksessa ryhmän kanssa, joten jännitin vähän, putoaisinko kärryiltä. Onneksi päätin lähteä, sillä nyt voin sanoa, että Saksassa vietetty puolivuotinen todella teki opinnoistani kokonaisuuden, Naomi iloitsee.

Vaikka kansainvälisyys näkyy arjessa myös Porvoon kampuksella, oppi Naomi Münchenin aikanaan eri kulttuureista ja niiden tavoista kerralla enemmän kuin mihin Suomessa olisi mahdollisuus.

– Asuin Saksassa samassa kämpässä kahdeksan eri taustoista tulevan opiskelijan kanssa, joten siinä pääsi luontevasti tutustumaan eri kulttuureihin. Uskon, että siitä oli hyötyä minulle niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisessakin mielessä.

Myös pelko opinnoissa jälkeen jäämisestä osoittautui turhaksi.

– Tein Saksasta käsin vain vähän opintoja Porvooseen, mutta takaisin tultuani sain muut hyvin kiinni. Totta kai kaiken sovittaminen yhteen vaati työtä, mutta itse haluan katsoa kaikkia haasteita mieluummin mahdollisuuksina kuin hidasteina, Naomi toteaa.

Valmistuminen siintää jo Naomin lähitulevaisuudessa, sillä jäljellä on enää opinnäytetyö. Kun kädessä on ensi syksynä paperit sekä restonomin tutkinnosta että culture export managementista, on haaveissa kenties jatkaa opintoja vielä maisterin tutkinnolla.

– Lopullisen unelmatyön keksiminen voi vaatia vielä vähän opiskelua, Naomi nauraa.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo