Hauskan illan avulla voi auttaa hädänalaisia

Kaveriporukka seisoo baarijonossa punaiset liivit päällään. Juhlijat kaivelevat taskunpohjiaan ja tiputtavat olutrahojaan porukan lippaisiin: pikkutunneilta rahat päätyvät katastrofin uhrien avuksi ympäri maailmaa.

Muutama vuosi sitten Henri ”Henkka” Backman, 30, (kuvassa) pyöri Tampereen kaduilla pukeutuneena Reddie-koiran, Punaisen Ristin maskotin asuun. Nälkäpäiväkeräys sujui hyvin kunnes Henkan piilolinssi putosi ja näkö sumentui.

– Pyörin asu päällä ja törmäsin lopulta tolppaan. Se mahtoi olla viihdyttävän näköistä, hän nauraa.

Ensimmäiselle Nälkäpäiväkeräyskeikalleen Henkka lähti kavereiden kanssa, koska kadulla seisominen yksin tuntui vieraalta. Hyvässä porukassa lippaiden heiluttelu oli kuitenkin mukavaa.

Siitä eteenpäin Henkka on ollut keräämässä varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon melkein joka vuosi. Jonain vuonna hän on kerännyt varoja kokonaisen päivän, toisinaan vain muutaman tunnin.

Henkka laittoi jo lapsena koulussa rahaa lippaaseen. Samasta syystä hän on nyt nälkäpäiväkerääjänä: hän haluaa auttaa ihmisiä ja lievittää kärsimystä.  Arvomaailma toistuu myös Henkan työssä, sillä hän on ammatiltaan ensihoitaja ja työssä pelastuslaitoksella.

Suurin osa kerääjistä on nuoria

Nälkäpäiväkerääjiä on joka vuosi noin 20 000 ja heistä suurin osa on nuoria. Opiskelijoiden muutenkin tiukasta budjetista ei aina riitä kolikkoja lippaaseen ja siksi monet tarjoavat avuksi aikaansa.

– Tosin kaikki summat kerryttävät rahastoa, joten kymmenen sentinkin antaminen on paljon. Ja toisaalta voi tehdä niin, että jättää karkkiaskin ostamatta ja antaa ne rahat keräykseen, Henkka neuvoo.

Kerääjäksi lähtemisestä on tehty helppoa. Punaisen Ristin nettisivuilta voi katsoa lähimmän Punaisen Ristin toimiston osoitteen ja saapastella paikalle henkilöllisyystodistuksen kanssa. Toimistolta saa liivit ja lippaan sekä ohjeet keräysalueesta. Kerätä voi niin kauan kuin hyvältä tuntuu ja sitten palata toimistolle.

Henkka on kerännyt rahaa Nälkäpäivänä myös baareissa. Eräänä vuonna he lähtivät kaveriporukan kanssa perjantai-iltana baareihin punaiset liivit päällä ja lippaat kädessä. Jonoissa lippaiden pohjat peittyivät kolikoista, kun juhlijat innostuivat lahjoittamaan rahaa.

Auttamisen lisäksi kyse on siis kavereiden kanssa hengailusta. Operaatio Nälkäpäivä on myös Suomen tunnetuimpia keräyksiä ja ihmiset lahjoittavat mielellään rahaa.

– Monet sanovat, että kiva, että olette taas keräämässä. Kun pienet taaperot tulevat äidiltä saadun kolikon kanssa lippaalle ja heidän kasvoistaan kuultaa ylpeys. Se tuntuu kerääjästäkin hyvältä, Henkka kuvaa.

Ensiapukurssilta nuorisotoimintaan

Kymmenen vuotta sitten armeijan jälkeen Henkka halusi päivittää ensiaputaitojaan. Punaisen Ristin järjestämät kurssit kiinnostivat, sillä järjestöllä oli hyvä maine ja samanlainen arvomaailma kuin Henkalla.

Kurssien jälkeen Henkka päätyi Punaisen Ristin tapahtumiin, nuorisotoimintaan ja kouluttamaan kerhonohjaajia. Vapaaehtoistyössä antaa omaa aikaansa ja osaamistaan, mutta vastineeksi saa uusia ystäviä ja yleissivistystäkin karttuu.

– Sellaista kurssia Punaisessa Ristissä ei ole järjestetty, jossa opeteltaisiin sanomaan ei, Henkka naurahtaa.

Kuvat:
Laura Kotila, Suomen Punainen Risti

Operaatio Nälkäpäivä 16.–18.9.2010

  • Operaatio Nälkäpäivä -keräyksellä kerätään rahaa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon
  • Kerätyt varat käytetään niiden ihmisten hyväksi, jotka sitä eniten kulloinkin tarvitsevat. Viime syksynä kerätyillä varoilla autettiin Haitin maanjäristyksen uhreja.
  • Nälkäpäiväkeräyksen avulla tehdään lisäksi kehitysyhteistyötä ja autetaan kotimaassa äkillisten onnettomuuksien uhreja. 
  • Kerääjiä on joka vuosi noin 20 000. Viime vuonna keräys tuotti 2,3 miljoonaa euroa. 
  • Suomen Punaisen Ristin suurin vuosittain keräys täyttää tänä vuonna 30 vuotta.
  • Lue lisää: www.nalkapaiva.fi

Ole mukana Operaatio Nälkäpäivässä

 

Luen myös juttu Punaisen Ristin Reddie Kids -kerhoa luotsaavasta Lotta Vähämäestä.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo