Hotelliala: Sveitsissä kouluttaudutaan vieraanvaraisuuden ammattilaisiksi

Maailman parhaat hotellialan koulut ovat Sveitsissä. Se on tärkein syy, miksi Benny Smeds halusi opiskella hotellialaa pienessä Euroopan valtiossa. Nyt hän työskentelee Glo-hotellin vastaanotossa ja haaveilee omasta hotellista.

Benny Smeds, 27, työskentelee parhailaan Helsingissä GLO-hotellissa Oppinsa hän on saanut Sveitsissä Hotel Institute Montreuxissa, joka on yksi monista Sveitsin hotellialan korkeakouluista.

Ennen Sveitsin opintoja Smeds harjoitteli englannin kieltä opiskelemalla Kaliforniassa ja hotellialan opintojen välissä hän oli vaihdossa Miamissa. Viihdyttyään ulkomailla viitisen vuotta, Smeds halusi tulla Suomeen töihin.

Viisi syytä opiskella hotellialaa Sveitsissä

1. Hotellialan paras korkeakoulutus on Sveitsissä

Smeds kehuu erityisesti koulun ilmapiiriä. Hotelli- ja palvelualaan kuuluva vieraanvaraisuuden ja kohteliaisuuden kulttuuri oli läsnä kaikkialla: kaikkia puhuteltiin kohteliaasti, tunneilta ei myöhästelty ja kaikki pukeutuivat tyylikkäisiin pukuihin. Opiskelijat asuvat, ruokailevat ja opiskelevat hotellissa, joten tuleva työympäristö tulee kouluaikana tutuksi.

Hotellialaa opiskellaan Sveitsissä tiuhalla tahdilla. Teoria ja käytäntö kulkevat käsi kädessä. Smedsin opintoihin kuului muun muassa hotellialan trendejä, markkinointia, kansainvälistä johtamista, filosofiaa ja kirjallisuutta. Luentojen ja ryhmätyöskentelyn vastapainoksi on paljon työharjoittelua, jonka voi suorittaa missä päin maailmaa tahansa. Kansainväliset hotellit kuten Hilton käyvät myös vierailemassa kouluissa ja kertovat harjoittelumahdollisuuksistaan.

Smeds oli opintojensa aikana myös vaihdossa Miamissa, koska halusi nähdä hotellialan amerikkalaista tyyliä. Vaihto ei juurikaan viivästyttänyt hänen opintojaan. Smeds suoritti BBA -tutkinnon (Bachelor of Business Administration) kolmessa ja puolessa vuodessa ja valmistui viime keväänä.

2. Koulussa tutustuu eri kulttuureihin

Eri kulttuureihin tutustutaan sveitsiläisissä hotellialan kouluissa kursseilla ja vapaa-ajalla. Smedsillä oli opiskelukavereita Pohjoismaista, muualta Euroopasta, Afrikasta, Yhdysvalloista ja Aasiasta.

Smeds kertoo, että opinnoissa painotettiin kulttuurien ymmärtämisen tärkeyttä. Kun hotellin asiakas voi olla mistä tahansa, pitää tuntea kulttuurien väliset erot, jotta jokaisesta vieraasta pystyy huolehtimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

3. Kielitaito karttuu opintojen aikana

Sveitsissä opetuskieli on englanti ja siksi kouluihin hakevienkin pitää suorittaa kielikoe. Koska opiskelijat ovat ympäri maailmaa, on englanti käytössä myös vapaa-ajalla. Smeds opiskeli Sveitsissä myös ranskaa.

Smeds kokeekin, että englanti on hotellialalla tärkein kieli, muun muassa siksi, että useat alan termit ovat englanninkielisiä. Muiden kielin osaaminen on plussaa, mutta perusasiat, kuten tervehtiminen ja kuulumisten vaihto muilla kielillä tuo yleensä hymyn asiakkaiden kasvoille.

4. Koulusta saa parhaat kontaktit

Sveitsiläiset hotellialan koulut pitävät huolta opiskelijoistaan. Koulu auttaa kontaktiensa avulla opiskelijoita saamaan harjoittelupaikkoja, mutta myös työpaikkoja valmistumisen jälkeen.

Sveitsiläinen hotellikulttuuri on maailmankuulua ja kouluilla onkin hyvät yhteydet johtaviin hotelliketjuihin ja hotellialan yrityksiin.

Kontakteja voi hankkia myös itse. Monet hotelliketjut käyvät kouluissa kertomassa itsestään ja mahdollisuuksista työllistyä ja iloiset kasvot jäävät varmasti mieleen.

5. Hotellialaa Sveitsissä opiskelleet työllistyvät mainiosti

Hotelliala on nopeasti kasvava ala, joten työstä ei tulevaisuudessa ole pulaa. Opiskelu Sveitsissä takaa työmahdollisuudet ympäri maailmaa, mutta mahdollisuuden työllistyä myös kotimaahan.

Sveitsiläisten koulujen henkilökunta auttaa työllistymisessä valmistumisen jälkeenkin. Työpaikan voi hankkia helposti myös itse, sillä kouluissa järjestetään rekrytointipäiviä, jolloin hotelliketjut tulevat kouluihin etsimään alan uusia osaajia.

Smeds päätyi nykyiseen työhönsä Glo-hotelliin Palace Kämp Groupin järjestämän rekrytointitilaisuuden kautta.

– Opiskelukaverinikin ovat työllistyneet hyvin. Ja koska koulussa opiskellaan myös bisnestä, on valmistumisen jälkeen helppo työllistyä tai kouluttautua muuallekin.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo