Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen - moukaritaiturista raksainssiksi

Rakennusinsinööriksi valmistunut moukarinheittäjä Tuomas Seppänen lennättää lekaa komeasti kentällä ja pitää sen hyvin hanskassa raksalla. Ympäri maailmaa kilpaileva Tuomas on Satakunnan ammattikorkeakoulussa pystynyt yhdistämään opiskelun ja huippu-urheilun vaivattomasti.

Tuomas Seppäsen ennätys moukarinheitossa on 75,31 metriä. Urallaan hän on napannut muun muassa Suomen mestaruus hopean kahdelta edeltävältä vuodelta. Kovat tulokset vaativat kovaa harjoittelua. Treenejä kertyykin viikossa useiden tuntien edestä.

– Kevyellä viikolla harjoitellaan kahdesta kolmeen tuntia viitenä päivänä viikossa. Kovalla viikolla harjoittelua saattaa olla jopa neljästä kuuteen tuntia päivässä. Lisäksi kaikki oheistoiminta, kuten suihkut, ruuanlaitot ja syömiset, Tuomas laskee.

Ammattiurheilun lomassa Tuomas ehti myös opiskella rakennusinsinööriksi SAMKissa . Opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen vaatii joustavuutta suuntaan jos toiseenkin. Tuomas onnistui tehtävässä, ja aikaa tutkinnon suorittamiseen kului viisi ja puoli vuotta normaalin neljän vuoden sijaan.

Lähiopetus tuki oppimista

Lukion jälkeen Tuomas suuntasi kohti Jyväskylää ja tietotekniikan opintoja. Keski-Suomen pääkaupungissa piipahtamista ”itsenäistymisvuotena” pitänyt Tuomas palasi kuitenkin armeijan kautta Poriin lukemaan rakennustekniikan insinööriopintoja.

SAMKissa rakennustekniikan koulutusohjelmassa opintoja voi painottaa joko talonrakennukseen tai LVI-talotekniikkaan. Molemmat vaihtoehdot antavat selkeän kokonaiskuvan ja laajat tiedot rakennusten ja niiden taloteknisten järjestelmien suunnittelusta, toteutuksesta ja ylläpidosta.

– Ensimmäinen vuosi oli yleisopintoja ja sitten vasta suuntauduttiin, Tuomas muistelee.

Opiskelussa Tuomas panosti mahdollisimman paljon lähiopetukseen. Lukujärjestyksiin hän pyrki valitsemaan ainoastaan ne kurssin, joiden tunneille tiesi pääsevänsä.

– Lähiopetuksen avulla oppiminen oli tehokkaampaa ja kursseista selvisi helpommin. Etäopiskelunakin jouduin kursseja suorittamaan, mutta se näkyi heti arvosanoissa, Tuomas sanoo.

Malttia etenemiseen

Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen on mahdollista, mutta se vaatii suunnitelmallisuutta.

– On itsestä kiinni miten järjestää lukujärjestykset ja harjoitukset. Pitää olla valmis joustamaan, Tuomas sanoo.

Opiskelujen ja urheilun yhdistämistä helpotti se, että SAMKissa urheiluun suhtauduttiin myönteisesti.

– Opettajat ymmärsivät hyvin ja ilmapiiri oli kannustava. Välillä asioita joutui sumplimaan opettajan kanssa kahden kesken, mutta aina kaikki järjestyi, Tuomas kiittää

Samassa tilanteessa oleville Tuomas antaisi ohjeeksi, ettei kannata löysäillä liikaa, mutta ei ottaa liian tiukastikaan. Valmistumisen kanssa on myös oltava kärsivällisyyttä.

Vaikka urheilun ohessa opiskelemaan ehtikin, oli jostain kuitenkin luovuttava.

– Jos huipulle haluaa ja ottaa urheilun tosissaan niin kyllä siinä jää opiskelijabileet käymättä. Taisin opiskeluaikana käydä vain kaksissa opiskelijabileissä, Tuomas nauraa.

Kaikesta huolimatta opiskelu oli Tuomakselle vastapainoa urheilulle – ja urheilu opiskelulle. Nyt Tuomaksella on aikaa siirtyä opiskelijasta ammattiurheilijaksi ja edustaa ensi kesänä Suomea sekä Helsingin EM-kilpailujen, että Lontoon olympiakisojen moukarinheitossa.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo