Insinööri on luova suunnittelija, joka hallitsee teorian

Kaikkien teknisten vempaimien takana on insinööri. Luovuuden takana on useamman vuoden teoriaopinnot, mutta tulevat insinöörit pääsevät testaamaan suunnittelutaitojaan jo opiskeluaikana. Tuloksena voi olla vaikka veneen ja vesijetin yhdistelmä.

 

Tekniikka on aina kiehtonut Jaakko Einovaaraa, 30. Matematiikka, ongelmien ratkaisu ja erilaisten teknisten asioiden kehittäminen kiinnostavat Jaakkoa ja siksi insinööriopinnot  olivat hänelle luonnollinen valinta. 

– Harvoin tulee ajateltua, että minkä tahansa tuotteen maailmalta ottaa, töpselin rasian kannen tai maitopurkin, niin joku on suunnitellut sen. Joku on suunnitellut tuotannon, laskenut, paljonko se maksaa, kuka tuotteen tekee ja missä, Jaakko juttelee. 

Hän opiskelee veneteknologiaa kolmatta vuotta Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa  Kotkassa.  Jaakko opiskelee jo toista ammattikorkeakoulututkintoa, aikaisemmalta ammatiltaan hän on ensihoitaja (AMK).

Hän harrasti ensihoitajan työn ohessa veneiden suunnittelua ja rakentamista ja päätti lopulta opiskella itsensä insinööriksi.  

– Insinööriopinnot antavat työkalut itsensä toteuttamiseen. Kaikkeahan voi piirtää ja suunnitella, mutta jos taustalla oleva teoria ei ole hallussa, eikä ole opiskellut alaa, niin suunnittelu jää harrastelun tasolle. Insinööriopinnot antavat työkalut ammatissa toimimiseen, Jaakko perustelee valintaansa.

Insinööriopiskelijoiden veneprojekti

Jaakon takana komeilee keltainen vesijetti, joka on kiinnitetty ison veneen perään.  Kyseessä on veneteknologian koulutusohjelman opiskelijoiden Venemessuille suunnittelema ja toteuttama prototyyppi, joka yhdistää veneen ja vesijetin.
 
 – Kolmannen vuoden opiskelijat ovat aina Venemessuilla esillä jollain tuotteella. Me mietimme viime syksynä, että olisi hauska muuntaa vene niin, että vesijetti toimisi sen käyttövoimana. Lopulta päätimme opiskelukavereiden kanssa suunnitella ja rakentaa koko veneprototyypin itse, Jaakko kertoo.

Insinööriopiskelijoiden luovuus pääsi valloilleen kerran viikossa, kun porukka kokoontui miettimään prototyyppiä, piirtämään kuvioita ja pohtimaan teknisiä ratkaisuja, kuten rungon rakennetta ja ulkonäköä. Jaakko on projektin suunnittelija, hän keräsi ideat yhteen ja 3D-mallinsi veneen.

– Suunnittelu ei ole vain ulkonäön piirtämistä vaan iso osa on toteutuksen suunnittelua.  Luova prosessi on kulkenut koko ajan rinnalla, sillä aikataulu on ollut niin tiukka, ettei kaikkea ole voinut suunnitella valmiiksi. Joitain asioita on pitänyt miettiä lennossa.

Projektit tukevat käytäntöä

Insinööriopintoihin kuuluu matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja tietotekniikkaa. Perusopintojen lisäksi opiskellaan alakohtaisia aineita. Teorian lisäksi insinööriopintoihin kuuluu jonkin verran käytännön projekteja ja hankkeita, opiskelee missä tahansa ammattikorkeakoulussa. Erityisesti opinnäytetyönä voi päästä kehittämään uutta yrityksille. 

Jaakon mielestä käytännön kautta oppii ymmärtämään suunnittelutyön tärkeyttä.  

– Tällaiset projektit tukevat hyvin teoriaa. Insinöörinä suunnittelen asioita tuotantoon, joten täytyy miettiä, miten ne asiat oikeasti tehdään, mitä menetelmiä ja rakennustapoja käytetään.

Veneprojektin yksi haasteellisimmista vaiheista on ollut jetin kiinnittäminen veneeseen. Vene painaa 350 kiloa ja jetti yli 400 kiloa, joten jetti pitää kiinnittää veneeseen tiukasti.

Tulevien insinöörien tavoitteena on kehittää järjestelmä, jolla jetin pystyy ajamaan vesillä veneeseen ja irrottamaan vesillä veneestä.

– Meillä on rakennettuna prototyyppi, seuraavaksi testataan toimiiko se. Monta asiaa voi suunnitella, mutta vasta testausvaiheessa näkee, mitkä ongelmat ovat, Jaakko sanoo.

– Täytyy toivoa, että jäät lähtisivät äkkiä, että saataisiin vene vesille. Tarkoitus on käydä ajamassa sillä Kotkan vesialueilla. Täytyy varmaankin kysyä merivartiostolta kysyä, jos ne tulisi turvaveneeksi kaiken varalta, hän hymyilee.

Uuden suunnittelua ja vanhan parantelua

Veneprojektin kautta Jaakko on oppinut muokkaamaan aikataulua lennossa. Hän on oppinut, että eri vaiheisiin menee yleensä enemmän aikaa kuin etukäteen on ajatellut. Ja monesti vähäpätöiseltä tuntuvat asiat ovatkin yllättävän vaikeita toteuttaa.

Tulevaa insinööriä kiinnostaa suunnittelutyö ja erityisesti tuotekehitys. 

 – Täytyy muistaa, että on olemassa monenlaista insinöörin työtä. Joskus insinööri suunnittelee kokonaan uutta, mutta aika usein insinööri suunnittelee uusia tuotteita vanhojen pohjalta tai tekee muutostöitä vanhoihin tuotteisiin.

Myös ongelmanratkaisu kiehtoo Jaakkoa.

– Jos tuotteessa on havaittu vika, niin insinöörin työ on miettiä, että mitä tuotteelle tehdään ja miten ongelma voitaisiin ratkaista. Sekin on aika mielenkiintoista työtä.

Kiinnostaako tekniikka?

Insinööriksi voi opiskella 19 suomenkielisessä ammattikorkeakoulussa ja kahdessa ruotsinkielisessä ammattikorkeakoulussa.

Klikkaa itsesi Insinööriksi.fi  -sivustolle ja etsi sopiva koulutusohjelma ja ammattikorkeakoulu.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo