Insinööriopintoja tarjolla joustaville tyypeille

Turo Valkama kyllästyi työhön liukuhihnalla: ”Päätin, etten tätä loppuikääni tee. Vaihtelua piti saada, ja se käy helpommin, kun opiskelee.” Tekniikan alalla palkkaus on hyvä ja työ sopii myös naisille.

Turo Valkama, 23, opiskelee Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa  energiatekniikan koulutusohjelmassa. Turon suuntautumisvaihtoehto on käyttö ja käynnissäpito.

Tampereelta kotoisin oleva Turo vaihtoi hanttityöt opiskeluun ja aloitti opinnot Kotkassa tammikuussa 2009.

‒ Alussa opinnot olivat kaikille insinööriopiskelijoille samoja painottuen matematiikkaan ja fysiikkaan. Perusopintoihin kuuluu muun muassa viestintää, ensiapu-, tulityö-, ja työturvallisuuskurssi, Turo kertoo.

‒ Ensimmäisenä vuotena opiskeltiin vähän myös energiatekniikkaan ja käynnissäpitoon liittyviä asioita. Kursseihin kuuluu paljon raporttien kirjoittamista, hän jatkaa.

Turon mukaan alalla tarvitaan joustavuutta, kärsivällisyyttä ja kiinnostusta tekniikkaan, eikä saa vieroksua pitkiä työvuoroja tai muuttuvia olosuhteita.

‒ Luokallani on vain yksi nainen. Luulen kuitenkin, että naisilta löytyisi alalla tarvittavaa pitkäjänteisyyttä alalle. Myös palkkaus on teollisuudessa houkutteleva.

Turo muutti Kotkaan Tampereelta. Suurkaupungin kasvatista Kotka tuntui alkuun pieneltä paikkakunnalta.

‒ Toisaalta täällä palvelut ja koulu ovat lähellä. Lähdin mukaan aineyhdistyksemme Metelin  toimintaan ja sitä kautta sain nopeasti uusia ystäviä, hän muistelee.

Vaihto-opiskelu Saksassa

Turo palasi juuri puolen vuoden vaihdosta Saksan Bremerhavenista. Hän opiskeli kansainvälisellä energia-alan linjalla, joka tarjosi paljon kursseja, joita Suomessa ei voi opiskella.

‒ Opiskelu Saksassa oli paljon teoreettisempaa, kuin Suomessa. Kun oli käytäntöä, monet luulivat että olin valmistautunut niihin etukäteen, vaikken ollut. Myös raportteja tehtiin paljon enemmän, hän vertaa.

Vaihdosta jäi Turolle hyvä mieli, vaikka Bremerhavenissa satoi koko syksyn, eikä harrastusmahdollisuuksia juurikaan ollut. Koulun opetus oli laadukasta ja muiden vaihtareiden kanssa matkusteltiin paljon.

‒ Työelämästä tällainen puolen vuoden irtiotto on paljon vaikeampaa. Suosittelen lämpimästi, Turo hymyilee.

Työstä motivaatiota opintoihin

Valmistuneiden opiskelijoiden tulevaisuuden työpaikkoja ovat muun muassa voimalaitokset, vesilaitokset sekä prosessiteollisuus, eli paikat, joissa on painelaitteita tai käytetään erilaisia polttotekniikoita. Ammattinimikkeitä voivat olla esimerkiksi käyttöpäällikkö, kunnossapidon työnjohtaja, käytönvalvoja tai kehitysinsinööri.

Turo aloitti työharjoittelun jo ensimmäisenä keväänä Kotkan Energia Oy:ssä Hovinsaaren voimalaitoksella käyttöpäivystäjäharjoittelijana.

‒ Välillä istuin näyttöpäätteen ääressä ja välillä oli kenttätöitä. Kenttätöihin voi kuulua esimerkiksi jään irrottamista seulasta, kattiloiden ulospuhalluksia sekä laitteiden tarkastuskierroksia. Työvuorot kestivät 12 tuntia, mutta siihen tottui nopeasti.

Turon pesti on jatkunut osa-aikaisena myös työharjoittelun jälkeen.

‒ Työ on antanut todella paljon motivaatiota koulunkäyntiin.

Tulevaisuuden työnäkymistä Turo ei ole huolissaan. Palkkaus on insinööreillä hyvä työskenteleepä missä tahansa.

‒ Pääkaupunkiseudun paikkoihin on varmasti paljon kilpailua, mutta jos on valmis työskentelemään jossain muualla, niin töitä varmasti on.

 

Energiatekniikan koulutusohjelma

  • Tutkinnon laajuus 240 opintopistettä, josta työharjoittelua 30 opintopistettä.
  • Syksyllä 2011 aloituspaikkoja on 20. Haku kevään yhteishaussa 7.3.‒12.4.2011.
  • Koulutusohjelmasta valmistuu automaatio-, prosessi-, kone- ja laitossuunnittelun asiantuntijoita energiateollisuuteen.

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo