Intohimo ohjaa omalle alalle

Ammatinvalinta tuntuu vaikealta, eikä mikään ala tunnu omalta. Kaveri taas tietää mitä haluaa, mutta onnistumisen paineet ja pääsykokeisiin lukeminen alkavat uuvuttaa. Kuulostako tutulta? Apua tulevaisuuden pohdintaan voi saada omalta valmentajalta.

Tulevaisuus pelottaa suomalaista nuorta. Tuleva työelämä ja maailman tulevaisuus tuntuvat epävarmoilta, vaikka tämänhetkinen arki tuntuukin hyvältä. Tunteet käyvät ilmi tuoreimmasta kansallisesta nuorisotutkimuksesta.

Pelosta huolimatta nuorten pitää päättää, mitä he tulevaisuudeltaan haluavat: minkä alan he valitsevat ja minne he hakeutuvat opiskelemaan.

Toiset joutuvat vielä kamppailemaan omien ja vanhempien odotusten välimaastossa ja toisia huolestuttaa, koska koulu menee huonosti, eikä mikään ala tunnu kiinnostavalta.

Peruskoulussa ja lukiossa apuna on opinto-ohjaaja, mutta hänen aikansa ei monissa oppilaitoksissa riitä kaikkien henkilökohtaiseen ohjaukseen. Tuntuuko tutulta?

Apua tulevaisuuden pohdintaan tarjoaa Valmennuskeskus Coaching . Kyseessä on henkilökohtainen valmennusohjelma 15 - 25 -vuotiaille nuorille ja sen tarkoitus on auttaa nuorta löytämään tulevaisuuden suuntansa.

Tutki, unelmoi, löydä

Coaching-pakettiin kuuluu tapaamisia oman coachin eli valmentajan kanssa sekä harjoituksia, joita nuori tekee tapaamisten välissä kotona. Tavoitteena on, että nuori oppii tuntemaan itsensä ja vahvuutensa paremmin, löytää unelmansa ja tien sen toteuttamiseksi.

Yrityksen coach Marita Salmenautio selventää:

- Keskusteluissa valmentaja esittää kysymyksiä, joiden avulla nuori pohtii elämäänsä syvemmälle ja tarkastelee tilannettaan erilaisista näkökulmista. Koska suhde on luottamuksellinen, alkukankeuden jälkeen nuori useimmiten alkaa kertoa asioita, joita ei välttämättä ole kenellekään kertonut, hän kertoo.

Coachingin aikana nuori tutkii omaa elämäänsä. Hän kelaa elämäänsä taaksepäin ja kertoo valmentajalle koulusta, kavereita ja harrastuksista, asioita, mitkä motivoivat häntä. Hän miettii myös omaa käytöstään ja omia toimintatapoja.

- Mitkä ovat nuoren intohimot, milloin sydän alkaa läpättämään? Mitkä ovat elämän ihanat kohokohdat, entä mitä matalikoita hän on kohdannut? Mietimme nuoren kanssa myös hänen arvomaailmaansa. Mitkä ovat kodin, entä nuoren arvot ja kuinka ne kohtaavat tai eivät kohtaa.

Unelmointi-vaiheen jälkeen nuori pääsee tilanteeseen, jossa oma tie tuntuu selkeämmältä.

Keskusteluista ei kerrota vanhemmille

Karkeasti rajaten coachingilla on kahdenlaisia asiakkaita. Toisilla nuorilla koulu menee huonosti, eikä mikään tunnu kiinnostavan ja toiset ovat kunnianhimoisia ja hyviä koulussa, mutta alkavat musertua paineiden alla.

Valmennuskeskus Coachingin kurssipäällikkö Antti Kasanen kuvaa nuorta tukevaa valmentajaa luotettavaksi aikuiseksi. Valmentajalle on turvallista puhua, koska hänellä ei ole odotuksia tai vaatimuksia nuorelle, kuten vanhemmilla saattaa usein olla.

Vanhempien rooli coachingissa on pieni. He ovat mukana ensimmäisessä tapaamisessa, mutta sen jälkeen tapaamiset ovat valmentajan ja nuoren välisiä, vanhemmille ei keskusteluista kerrota.

- Coachingin päättyessä on loppukeskustelu, jossa vanhemmat ovat taas mukana. Coachingin päättyessä nuori on oivaltanut oman juttunsa ja oppinut asioita itsestään. Tässä prosessissa myös vanhemmat voivat oppia, itsestään ja lapsestaan, Kasanen tuumaa.

Klikkaa vielä: Nuorten coaching 

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo