Joulu: Vaihtoehtojoulu haastaa joulupukin

Joulu on taas ja kattilat täynnä puuroo. Entä jos ei tykkää puurosta, vihaa lahjojen ostamista, eikä jaksaisi huhkia miellyttääkseen sukulaisia? Tai yksinkertaisesti: on muuta tekemistä. Joulua viettävät vaihtoehtoisesti niin vannoutuneet jouluihmiset kuin joulunvihaajatkin.

Yksi tapa karistaa joulu kannoiltaan on pakata matkalaukku ja suunnata ulkomaille. Joulua vietetään kuitenkin melkein joka maailmankolkassa, joten täysin joulutonta paikkaa saattaa olla vaikea löytää. Ehkäpä alkuasukasheimon parissa Amazonin sademetsissä? Tai vaikkapa hartaasti islamilaisessa Iranissa?

Omassa ystäväpiirissäni on yllättävänkin yleistä lähteä matkalle jouluna. Syitä on erilaisia: toinen ei voi sietää jouluhömpötystä, toinen haluaa hyödyntää pitkän lomajakson.

Anna, 24, viettää ensimmäisen joulunsa muualla kuin perheen parissa. Loman ajankohdan joulun pyhiksi rankkasi kylmästi raha: lennot rapakon tuolle puolen olivat huomattavasti halvemmat kuin heti joulun jälkeen ajoitettuina.

– Olen superisti jouluihminen, ja vietän nyt kuitenkin pyhät New Yorkissa kaukana kaikesta ja kaikista tutuista. Melkein kaduttaa jo! Anna epäröi vielä valintaansa.

Baarissa käy aattona sutina

Elina Saaristo viettää joulun pitkästä aikaa kotomaassa. Takana on kolme joulua Thaimaassa ja sitä ennen Kanarialla. Aatto vierähtää kuitenkin töissä helsinkiläisen yökerho Royal Onnelan vuoropäällikön roolissa.

– Joulu ei ole päivän päälle. Sovittiin töissä, että perheelliset ihmiset saavat aaton vapaaksi, koska on tärkeää, että isit ja äidit on lastensa kanssa kotona. Oman perheeni kanssa vietämme joulua Turussa jo 23. päivä, jouluintoa puhkuva Saaristo kertoo.

Onnela on harvoja yökerhoja Helsingissä, jotka avaavat ovensa myös jouluaattona. Edellisvuosien kävijämäärien perusteella Saaristo uskoo tohinaa riittävän – jopa surullisen paljon.

– Toisaalta parempi baarissa muiden ihmisten kanssa kuin yksin kotona, hän miettii.

Kloonaa itsesi

Kaikkia perinteinen perhejoulu ei jaksa aina houkuttaa. Varsinkin, jos pitäisi olla monessa paikassa yhtä aikaa. Nuorella pariskunnalla saattaa olla parhaillaan useita paikkoja ympäri Suomea, joissa pitäisi kolmen päivän aikana visiteerata tehokkaasti. Ensin vanhemmat kertaa kaksi, tosin jos molemmat ovat eroperheistä, kertaa neljä. Siihen päälle isovanhemmat, isotäti, sisarukset perheineen...

Kysyin taannoin kaveriltani joulusuunnitelmia. Hän huokaisi syvään, ja kertoi kiertävänsä sukulaisia tiukan aikataulun mukaan yhdessä veljensä kanssa. Sama kaava toistuu joka vuosi. Aina kun he ovat aikeissa vaihtaa paikkaa, saavat veljekset peräänsä voivottelut ”ettekö te nyt voisi jäädä”. Kaverini totesi osuvasti, ettei kukaan rakkaista sukulaisista ole ehkä tullut ajatelleeksi, että hän saattaisi haluta viettää joulun mieluiten tyttöystävänsä kanssa kahden kesken kotona.

Kaverijoulu on erilainen joulu

Otto, 23, puolestaan päätti muutama vuosi sitten jättää perinteisen joulun perheensä kanssa Rovaniemellä väliin ja jäi asuinkaupunkiinsa Tampereelle juhlimaan joulua yhdessä kaveriporukan kanssa.

– Laitoin poroa ja hirveä, juuressoseita ja tattikastiketta sekä lämmitin saunan. Kaverit tulivat sitä mukaa kun saivat pakolliset perheseremoniat pois päiväjärjestyksestä. Syötiin hyvin, juotiin urakalla sahtia, saunottiin ja kuunneltiin musiikkia, Otto kertoo.

Linkit:

Evankelis-luterilaisen seurakunta: Jouluopas

Taloussanomat: Hekin ovat jouluna töissä

Ellit: Kun joulu on työtä

IS Keskustelu: Matkustatko jouluksi ulkomaille?


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo