Juhannus kaupungissa: Grilli kainaloon ja puistoon

Kaupunkijuhannus on useimmille suomalaisille kirosana. Joskus ei kuitenkaan ole vaihtoehtoa tai mökkimeininki ei yksinkertaisesti innosta. Opiskelupaikka kokosi kaupunkijuhannuksen viettäjien ajatuksia.

Onko Tampereella juhannuksena mitään? kysellään netin keskustelupalstalla. Vastaukseksi kysyjä saa useammankin viestin: kaupungilla on rauhallisempaa tavalliseen viikonloppuun verrattuna, mutta aikaisempien juhannusten kokemuksella terassit, rannat ja puistot keräävät hyvän joukon nuoria kaupunkilaisia.

Puhelut Jyväskylään ja Vaasaan päättyvät lyhyeen. Suurin osa nuorista opiskelijoista tuntuu viettävän juhannuksen mökillä tai festareilla. Samaa viestiä tarjoavat keskustelupalstat.

Puistohengailua ja kertakäyttögrillailua

”Dumaria (Tuomari Nurmio) ehkä voisi mennä kuuntelemaankin, tai sitten johonkin nurtseille grillailemaan.” (Keevo, MuroBBS -keskustelupalsta)

Useimmat kaupunkijuhannuksen viettäjät pyrkivät saunomaan, katsomaan kokkoa ja grillaamaan. Kokot roihahtavatkin lähes kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa ja yleiset saunat kutsuvat saunojia huomaansa. Kaupunkigrillaajille löytyy tänä päivänä pelit ja vehkeet minipallogrilleistä kertakäyttöisiin. Joten grilli kainaloon ja puistoon tai biitsille!

Keevon tavoin juhannusta voi viettää myös keikalla tai vaikkapa juhannustansseissa.

Juhannus toipilaana

Juhannuksen vietto ei luonnollisestikaan ole vain omasta tahdosta kiinni. Annis, 25, viettää juhannusta rauhallisissa merkeissä kaupungissa leikkauksesta parannellessa. Kaverit ovat olleet pettyneitä naisen päätökseen, sillä Annis on edellisvuodet toiminut porukan juhannusmestarina ja kutsunut konkkaronkan maalle suvun tiluksille pitkäksi viikonlopuksi.

Kipeydelle ei kuitenkaan voi mitään ja Annis on yrittänyt asennoitua sen mukaan.

– Juhannus tulee kuitenkin joka vuosi, ja kaverit voi kasata viettämään hauskaa viikonloppua landella joku toinenkin viikonloppu.

Mökkejä Suomessa piisaa, mutta niin piisaa juhannuksena mökille lähtijöitäkin. Mökkiä ei aina yksinkertaisesti löydy. Jos sukulaisjussi mökillä ei miellytä, voi tilaisuuden käyttää hyväksi ja valloittaa vanhempien lukaalin ja pistää perinteiset kotibileet pystyyn.

Aito kaupunkilainen jää kaupunkiin

”Ainoastaan aidot kaupunkilaiset ja turistit jää kaupunkeihin jussina.” (d^_^b, MuroBBS)

Lauseessa piilee vissi tosi. Jokaisen kaveripiiriin lukeutunee joku, joka vihaa hyttysiä, saunaa, puuceetä ja halonhakkuuta niin paljon, että on valmis jättämään juhannusvieton väliin, jos uhkana on joutua maaseudulle.

Entäpä sitten ne suomalaiskaupunkiin juhannuksena eksyneet turistit? Jos kaupungista hakee rauhaa ja hiljaisuutta, turistit ovat oikeassa paikassa. Monelle saattaa kuitenkin olla shokki, kun edessä avautuu kuollut kaupunki.

Tehden itselle mieluisia juttuja

”Joopas, vettä tulee kovemmin kuin miesmuistiin, eli kotosalla taitaa mennä hyvän ruuan ja ps3:n merkeissä.” (Bowtie81, MuroBBS)

Mökkijuhannus on pitkälti kiinni hyvistä säistä. Miksi siis lähteä landelle, jos vettä tulee kuin aisaa? Juhannuksen voi viettää yhtä hyvin tehden asioita, jotka tekevät mielen iloiseksi – olipa se vihtomista tai pleikkarin hakkaamista.

Juhannushäät jakavat mielipiteitä

”Mä olen kerran ollut juhannushäissä, ja kyllä vähän harmitti, kun meni juhannus "pilalle", vaikka muuten mukavat häät olikin. Ei ehkä olisi harmittanut niin paljon, jos häät olisi olleet jossain maalla luonnon keskellä, mutta nää häät oli Helsingin keskustassa.” (Pampam, Naimisiin-foorumi)

Juhannushäät ovat periaatteessa ihastuttava perinne, mutta eivät kaikkien mieleen. Juhannuksen vietto häissä vaikuttaa tuntuvan monille pakkopullalta pikemmin kuin romanttiselta keskikesän juhlan vietolta. Ehkäpä avioliittoon purjehtijoiden kannattaa huomioida Pampamin vinkki: menkää edes maalle, jos pitää mennä juhannuksena naimisiin.

Kuva: © Helsingin kaupungin kuvapankki / Mika Lappalainen


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo