Kesäduunari: Turvassa, ei turvallaan

Neiti Näppärä, kirjastossa, nitojalla. Herra Hutilus, autotallissa, sirkkelillä. Kyseessä ei ole Cluedo, vaan mahdollinen kesätyöntekijän työtapaturma. Opiskelupaikka.fi haastoi kaksi kesätyöläistä miettimään, onko oma työ turvallista.

Moona Ryyppö, 18, on ensimmäisessä oikeassa kesätyössään. Hän

hyllyttää teollisia elintarvikkeita Espoon Iso Omenan K-Citymarketissa.

Ryyppö ottaa rullakosta kookkaita mehupakkauksia, nostaa ne tasokärryyn ja vie ne oikean hyllyn luo. Ylimmille hyllyille Ryyppö ylettää tikkaille kiipeämällä, mutta sen hän tekee varoen.

- Totta kai sitä miettii, että voi täältä tippua jos joku vaikka vahingossa tuuppaa jakkaraa. Mutta papat aina varoittavat, että ole varovasti siellä ettet putoa, Ryyppö naurahtaa.

Perehdytys ennen kaikkea

Perehdytyksen Ryyppö sai ensimmäisenä työpäivänä suoraan myymäläpäällikkö Pasi Liljalta. Reippaan asiakaspalveluasenteen lisäksi perehdytyksessä ohjeistettiin työturvallisuuteen.

- Kun toimii rauhallisesti, ei satu mitään haavereita. Kesätyöläiset on niitä, keille saattaa helpommin sattua, Ryyppö huomauttaa.

Hyllyttäjä joutuu nostamaan painavia laatikoita ja purkamaan pakkauksia. Oikeat nostot, turvallinen veitsen käyttö ja suojahanskat ovat oleellisin osa työturvallisuutta myymälätyössä. Ergonomiset työskentelyasennot ehkäisevät hiljalleen kehittyviä selkä- ja niskavaivoja.

- Itsestään pitää pitää huolta. Käyn salilla, koska selän kanssa on aiemmin ollut ongelmia, Ryyppö kertoo.

Kesäkatu polttaa

Neste tirisee yli 100-asteisen asfalttimassan päällä kun Lemminkäisen asfalttimiehet huhkivat töitä pientaloalueen keskellä Espoossa.

Lapiomies Henri Kalliomaa, 18, levittää jähmeää, mustaa massaa saumojen kohdalle ja jyrämies tasoittaa jäljet. Homma näyttää toimivan saumattomasti ilman suurempaa mekastusta: tällä työmaalla kaikki tietävät oman paikkansa ja tehtävänsä.

Turvallisuus opitaan työssä

Kalliomaa kertoo, että ennen työmaalle pääsyä hänen oli suoritettava työturvallisuuskortti http://www.tyoturvallisuuskortti.fi/. Kortti on jo melkein 700 000 muullakin suomalaisella, jotka työskentelevät rakennus-, kunnossapito- ja teollisuuden aloilla. Kalliomaalla on myös liikenneviraston vaatima Tieturva1 -kortti.

- Perämies on ohjeistanut, miten toimitaan työmaalla. Työturvallisuuskortti on kattava, mutta enemmän täällä työmaalla oppii työturvallisuutta kuin toimistossa opiskellessa, Kalliomaa toteaa.

Omasta työturvallisuudestaan Kalliomaa pitää huolta tarkkailemalla, missä levittäjät ja jyrät milloinkin liikkuvat.

- Koneet on aika isoja, joten jos jää alle tai puristuksiin, niin ei hyvin käy, Kalliomaa sanoo.

Varovaisuuden lisäksi vakiovarustukseen työmaalla kuuluvat myös paksupohjaiset ja kovakärkiset turvakengät, joita ilman asiaa työmaalle ei ole, sekä suojakypärä.

Tauot kunniaan

Työ asfalttityömaalla on sen verran rankkaa, ettei lisätreeniä työpäivän jälkeen kaipaa.

- Kuumana päivänä taukoja yritetään pitää niin paljon, että saisi juotua tarpeeksi. Tänään tehtiin töitä tunnin verran yhteen menoon, eikä siinä paljon ehtinyt taukoa pitämään vaikka jano tuli, Kalliomaa myöntää.

Kalliomaa on tyytyväinen työhönsä ja toivoo pääsevänsä myös ensi kesänä samoihin hommiin. Rankka työ palkitsee tekijänsä.

Kesätyöntekijän muistilista

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston http://osha.europa.eu/fi/front-page mukaan 18-24 -vuotiaat työntekijät loukkaantuvat työpaikoilla 50 prosenttia todennäköisemmin kuin kokeneemmat työntekijät. Työtapaturmasta voi seurata elämän mittainen riesa, joten on hyvä miettiä, että ainakin seuraavat asiat omalla työpaikalla ovat kunnossa.

Perehdytys: Työntekijän tulee saada tietää, miten työ tehdään turvallisesti ja onko työpaikalla asioita, joista voi seurata terveyshaittoja sekä miten toimitaan ja kenen puoleen voi kääntyä kysymyksissä esim. ns. häiriötilanteessa.

Työviikon pituus: Lepo on tärkeää kaiken ikäisille työntekijöille, mutta erityisesti nuorille. 15 vuotta täyttänyt saa täyttä työviikkoa, mutta alle 18-vuotiaan viikoittainen työaika saa olla enintään 48 tuntia ja päivittäinen korkeintaan yhdeksän tuntia. Alle 15-vuotiaan työaika saa olla enintään 35 tuntia viikossa.

Tauot: Kesätöissä kuumilla ilmoilla on erityisen tärkeää päästä juoma- ja vessatauoille. Jos alle 18-vuotiaan työntekijän työaika on vähintään 4,5 tuntia päivässä, on siihen sisällytettävä ainakin yksi vähintään puolen tunnin mittainen tauko, jolloin saa poistua työpaikalta. Jos lämpötila työpaikalla nousee yli 28 asteen, suosittelee työsuojeluviranomainen pitämään tunnin välein 10 minuutin taon terveydellisistä syistä.

Työterveys: Lakisääteinen työterveyshuollon tarkoitus on ennaltaehkäistä työstä mahdollisesti johtuvia haittoja. Kesätyöntekijä voi kääntyä työterveyshuollon puoleen, jos esimerkiksi siivoustyössä saa kemikaaleista iho-oireita. Määräaikainen työntekijäkin voi altistua syöpää aiheuttaville aineille, mikä vaatii määräaikaisia terveystarkastuksia koko elämän ajan. Myös väkivallan uhkatilanteen jälkeen voi työntekijällä olla tarvetta kääntyä työterveyshuollon puoleen. Tavallisten sairauksien hoito työterveyshuollossa ei välttämättä ole kesätyöntekijän saatavilla työnantajan kustantamana.

Suojavälineet: Kuulosuojaimet, turvakengät, huomioliivit, kypärät, suojalasit tai työhanskat kuuluvat monen työpaikan varustukseen. Työnantajan tulee kustantaa ne ja valvoa, että kaikkia tarpeellisia varusteita käytetään. Työterveyshuollosta saa lisätietoa tarvittavista suojavälineistä.

Vaaralliset työt: Alle 16-vuotiaat eivät saa tehdä töitä esimerkiksi vaarallisilla työkoneilla, työskennellä vaarallisten kemikaalien parissa, voimakkaassa melussa tai terveydelle vaarallisen kuumissa oloissa tai esimerkiksi rakennusten purkutyössä. 16-17 -vuotiaat voivat poikkeusluvalla tehdä näitä töitä, jos työturvallisuudesta on huolehdittu vaadittavalla tavalla. Nuorten työskentely vaarallisisaa töissä tulee ilmoitaa työsuojeluviranomaiselle ja selvittä miten perehdytyksestä on huolehdittu.

Työsuojeluvaltuutettu: Työntekijöiden valitsema henkilö, joka edustaa työntekijöitä työturvallisuusasioissa. Pakollinen kaikilla työpaikoilla, joilla vähintään 10 työntekijää.

Ilmoitusvelvollisuus ja pidättäytyminen työstä: Jos työntekijä huomaa työpaikalla puutteita työturvallisuudessa, on hän velvollinen ilmoittamaan niistä esimiehelleen. Työntekijällä on oikeus kieltäytyä työstä, jos se aiheuttaa vakavaa vaaraa itselle tai muille.

Teksti ja kuvat: Heidi Kähkönen

Kesäduunari, huolehdi oikeuksistasi!

Jos sinulla on epäselvyyttä oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi työpaikalla, soita tai laita viestiä maksuttomaan Kesääduunari-palveluun!

www.kesaduunari.fi


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo