Kesällä opiskeleva ehtii lomaillakin

Opiskelu kesällä on hyvä vaihtoehto työlle ja sen ansiosta voi syksyllä ottaa vähän rennommin. Tänä kesänä tosin kesäopinnot ovat monelle myös pakollinen vaihtoehto kasvavan nuorisotyöttömyyden takia.

Ilman kesätyötä jääminen kolahti, koska Suvi Pulkkisesta, 21, on inhottava yrittää ja sitten epäonnistua. Onneksi hänellä oli suunnitelma B: opintojen suorittaminen kesällä.

- Toukokuussa päätin, että nyt riitti työnhaku ja hain kesäksi opinto- ja asumistukea, Pulkkinen kertoo.

Hän aloitti viime syksynä luokanopettajan opinnot Helsingin yliopistossa ja suorittaa kesän aikana avoimen yliopiston puolella suurimman osan sosiaalipolitiikan perusopinnoista, yhteensä 19 opintopistettä.

Nyt Pulkkisella on luennoista tauko ja hän lukee elokuun tenttejä varten rannalla, kotona tai vaikka kahvilassa.

- Olen alkanut ajatella, että ei ole huono vaihtoehto opiskella kesällä, koska silloin pääsee nauttimaan auringostakin. Syksyllä voi sitten opiskella löysemmin ja tehdä vaikka opettajan sijaisuuksia koulun ohella.

Maisteri toimistohommiin

Suvi Pulkkinen on tehnyt kesätöitä 14-vuotiaasta lähtien. Hänellä on kokemusta toimistotöistä, kaupan kassoilta, kahviloiden tiskien takaa, tehdastyöstä ja järjestötoiminnasta.

Hän kävi haastatteluissa, mutta yhdenkin kerran toimistotyön oli saanut valtiotieteiden maisteri. Moniin paikkoihin hakijoita oli ollut satoja, eikä valinta osunut häneen.

- En ehkä hakenut aluksi tarpeeksi aktiivisesti, enkä oikein osannut ottaa huomioon työmarkkinoiden tilannetta, Pulkkinen miettii.

- Olisi silti ollut kiva kerätä kukkaroon kolikoita töissä. Ilman vanhempien tukea rahatilanteeni olisi aika nollissa.

Tulevalla luokanopettajalla on tuhansia kohtalotovereita. Toukokuun aikana, siis samaan aikaan Pulkkisen kanssa, opintotukihakemuksen jätti yli 34 000 opiskelijaa. Samaan aikaan viime vuonna hakemuksia tuli noin viisi tuhatta vähemmän.

Viime vuonna hakemuksia tuli kesäkuussa 10 000 toukokuuta vähemmän, mutta tänä vuonna hakemuksia tuli kesäkuussakin vielä yli 30 000.

Kesällä opiskelu on joustavaa

Kesän aikana Pulkkinen suorittaa neljä kurssia. Yhteen kuuluu luentosarja, joka käsittelee lamaa ja yhdellä kurssilla pureudutaan kouluväkivaltaan.

- Kurssien aiheet ovat ajankohtaisia ja se inspiroi seuraamaan uutisointiakin, Pulkkinen kertoo.

Luennot alkoivat toukokuun puolessa välissä ja jatkuivat kesäkuun loppuun. Seuraavat luennot alkavat elokuun puolessa välissä. Heinäkuu kuluu tenttikirjojen lukemiseen, mutta aikaa jää myös festareille ja matkusteluun.

- Tuntimääräisesti luentojen aikaan opiskeluun kuluu noin 20 tuntia viikossa. Kursseihin kuuluu myös oppimispäiväkirjoja ja esseiden kirjoittamista, Pulkkinen kertoo.

Kesän aikana opinnoista muodostuu kokonainen muotti, kun opinnoissa keskittyy vain tiettyihin aineisiin. Asiat myös muistaa helpommin, kun tentti on melko pian luentojen jälkeen.

- Opiskelu on paljon joustavampaa. Oikeastaan tilanne on ihan mukava, voin mennä rannalla lukemaan tai siirtää tehtävien tekemistä, jos haluan vaikka mennä kaverin bileisiin. Ja koska luennot ovat iltaisin, pystyn viettämään myös kesää.

Lue aiheeseen liittyvä artikkeli ja Kelan tiedote:
Ennätysmäärä nuoria joutui sosiaaliluukulle
Opintotukea voi saada myös kesäajalle


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo