Kesätyö: Alaikäisten kesätyöt kiven alla

Monelle alaikäiselle kesätöiden saaminen tuntuu olevan lähes mahdoton prosessi. Paikat menevät automaattisesti täysi-ikäisille monessa potentiaalisessa työpaikassa. Opiskelupaikka kysyi työnantajilta, ottavatko he alaikäisiä kesätyöntekijöitä.

Jokakeväinen kesätyönhakuprosessi on takana, ja tuhannet nuoret paahtavat kesän jäätelökioskeilla, puutarhahommissa, rakennustyömailla, kaupoissa, huvipuistoissa ja tapahtum­issa. Alle 18-vuotiaiden on kuitenkin vuodesta toiseen vaikea saada kesätöitä. Ongelma on suuri etenkin isoissa kaupungeissa.

Syynä on, että vain täysi-ikäinen työntekijä voi tehdä kaikkia työtehtäviä niiden luonteesta riippumatta. Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut listan nuorelle työntekijöille vaarallisista työtehtävistä. Vähintään 16-vuotias alaikäinen työntekijä saa tehdä joitakin työtehtäviä vain, jos turvallisuudesta on huolehdittu riittävästi.

Useat työnantajat suhtautuvat epäluuloisesti alaikäisiin työnhakijoihin työtehtävien raskaudesta tai vastuullisuudesta johtuen. Myös alaikäiseen kohdistuvia tiukempia työsuojelulakeja vierastetaan.

Mahdotonta työnsaanti ei kuitenkaan ole. Työnhaussa auttaa, kun tietää työnantajat, jotka palkkaavat alaikäisiäkin töihin. Muista myös olla ajoissa liikkeellä!

Suonenjoella marjoja poimivat jo 15-vuotiaat

Suonenjoella marjanpoimijoiksi otetaan alle 18-vuotiaita melko paljon, tänäkin kesänä heitä on yli 200. Nuorimmat poimijoista ovat 15-vuotiaita, mutta osa hakijoista on sitäkin nuorempia.

– Suosimme hakijoissa yli 16-vuotiaita, koska työ on aika raskasta, ja työpäivä kestää noin 6-7 tuntia. Toinen tekijä on etäisyydet. Myös itsenäisyyttä tarvitaan, koska osa alaikäisistäkin työntekijöistä tulee toiselta puolelta Suomea, toteaa Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin Yhdistyksen Ilkka Voutilainen.

Palkkaa alle 18-vuotiaat poimijat saavat vähän alle seitsemän euroa tunnilta, joka on hieman pienempi kuin täysi-ikäisillä. Työsopimuksen kesto on yleensä kahdesta neljään viikkoa.

Hautausmaat seurakuntien työpaikkoja

Porvoon suomalaisen seurakunnan Jan Sahlberg painottaa, että töihin otetaan myös alle 18-vuotiaita, mutta alaikäraja on 16 vuotta. Iän sijaan tärkeämpi tekijä onkin koko kesäkaudelle jakautuvat työntekijät. Yleisiä tehtäviä hautausmaalla ovat erilaiset puutarhatyöt ja haudanhoito.

– Alle 18-vuotiaiden työsopimukset kestävät yleensä noin kaksi kuukautta, ja palkka on 7 euroa tunnilta, mikä on noin euron pienempi kuin täysi-ikäisellä. Työtehtävät itsessään ovat kaikilla kesätyöläisillä samoja, Sahlberg kertoo.

Inex Partnersin työtehtävät ovat laissa kiellettyjä alle 18-vuotiailta

S-ryhmän hankinta- ja logistiikkayritys Inex Partnersin työntekijöiltä vaaditaan täysi-ikäisyyttä johtuen tietyistä työtehtävistä kuten koneiden käytöstä, ajokortin välttämättömyydestä tai trukin ajamisesta. Työn luonne estää alaikäisten palkkaamisen laissakin.

– Kesätyöhakemuksia meille tulee paljon, ja osa tulee myös alle 18-vuotiailta, jotka joudumme kuitenkin hylkäämään automaattisesti, myöntää Inex Partnersin rekrytoija Anitta Viren-Ronkainen.

Kesätyöksi toimistohommia

Myös siisti sisätyö on mahdollinen tuleva kesätyöpaikka. Esimerkiksi Lukiolaisten Kirjakauppa palkkaa vuosittain muutamia alaikäisiä kesätyöntekijöitä.

– Meillä työtehtävät ovat tietojen tallentamista järjestelmiimme. Ikää tärkeämpi kriteeri hakijoissa on, että toivoisimme työntekijöiltämme vähintään vuoden lukio-opiskelua, jotta työkenttä olisi tuttu, Lukiolaisten Kirjakaupan päällikkö Asta Vuori sanoo.

Ensimmäistä kertaa kesätöissä oleva nuori saa Lukiolaisten Kirjakaupasta noin 7,5 euroa tunnilta, ja työsopimus kestää yleensä puolitoista kuukautta.

- Nuori työntekijä tarkoittaa alle 18-vuotiasta työntekijää. Työntekijäksi voidaan ottaa 15 vuotta täyttänyt ja oppivelvollisuutensa suorittanut nuori.

- Lisäksi 14-vuotias tai sen samana kalenterivuonna täyttävä voidaan ottaa kevyeen työhön, ja vain tilapäiseksi ajaksi. Esimerkiksi kesälomalla työssä saa olla enintään puolet ajasta.

- Nuori työntekijä saa tehdä sellaisia töitä, jotka eivät vahingoita hänen terveyttään, kehitystään tai koulunkäyntiään. Yleisiä nuoren työntekijän työtehtäviä ovat esimerkiksi avustavat työt kaupassa, myyntityöt, puutarhatyöt tai kevyet siivoustyöt.

- Nuorelle työntekijälle kiellettyjä työtehtäviä ovat työt, joihin liittyy mekaanisia, kemiallisia tai fysikaalisia vaaroja, melua tai liiallista ruumiillista rasitusta.

Lisää tietoa nuoren työntekijän asemasta ja oikeuksista voit katsoa Työsuojelun sivuilta.

 

Tutustu CV-malleihin ja työhakemusesimerkkeihin!

Tutustu työelämän tietopankkiin!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo