Kesätyönhakijan ei kannata vielä luovuttaa

Taantuma on vetänyt maton monen opiskelijan alta ja kesätyö on haussa vielä loppukeväällä. Ainakin palveluala ja kunnat työllistävät nuoria lähes entiseen malliin. Työ- ja elinkeinoministeriöstä ennakoidaan vaikean työllisyystilanteen kuitenkin jatkuvan vielä ensi vuonna.

Kesätyöhaun ruuhka on pitkittynyt tänä keväänä. Aikaisempina vuosina kesätyöpaikoista kilpailu on painottunut tammi–helmikuulle, mutta tänä vuonna iso joukko hakijoita etsii paikkaa vielä huhti- ja toukokuussa.

Ihmisiä työelämän eri vaiheissa auttavassa Uranus.fi –palvelussa hakijat ovat klikkailleet Kesätyöpaikka 2009-osion työnantajien linkkejä alkuvuoden jälkeenkin.

– Kesätyöpaikka-sivuja on luettu huimasti, melkein tuplasti enemmän verrattuna viime vuonna huhti- ja toukokuuhun, tarkastelee Uranuksen liiketoimintajohtaja Pekka Miettinen.

Paperi ei työllistä

Teollisuuden aloihin sekä rakennus- ja metsäalaan erityisesti vaikuttanut taantuma ajaa alan nuoria osaajia hakemaan kesätöihin muihinkin kuin oman alan töihin.

Konetekniikkaa Savonia ammattikorkeakoulussa Kuopiossa opiskeleva Pekka Mäkelä, 26, joutui vaihtamaan monivuotisen kesätyönsä paperitehtaalta sahatehtaalle. Samalla hän joutui tyytymään pienempään palkkaan.

Hän sai pääsiäisen jälkeen odotetun tiedon, ettei Rauman paperitehdas ota kesätyöntekijöitä. Mäkelä alkoi etsiä insinööritason paikkoja ympäri Suomea.

– Tuotekehitysinsinöörin tuuraus olisi ollut ideaali paikka, mutta niille paikoille voi olla parikin sataa hakijaa. Jouduin laajentamaan hakualuetta ja työnkuvaa, hän kertoo.

Keiteleen sahalta onnisti ja Mäkelä sai tuotannon puolelta paikan kesän loppuun asti.

Viime hetken duuni

Nuoria työllistää lähes entiseen malliin ainakin suurin osa kunnista. Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyys ja yrittäjyysosaston ylitarkastaja Ahti Avikainen näkee valoa myös palvelualalla, sillä kaupat ottavat kesätyöläisiä vielä suhteellisen hyvin. Työpaikkoja voi lähteä myös etsimään ulkomailta.

Avikainen ja Pekka Miettinen Uranus.fi –palvelusta kehottavat nuoria hakemaan kesätöitä sinnikkäästi pitkälle kesään asti.

– Ei kannata luovuttaa vielä, olen itsekin saanut joskus kesätyön kesäkuun puolella. Taantumavaiheessakin jollekin alalla voi tulla yhtäkkiä vetoa, eikä viime hetken paikoista ehkä ole niin suurta kilpailua, Miettinen kannustaa.

Myös Mäkelää on tärpännyt viime hetkellä. Monivuotinen kesätyöputki Rauman paperitehtaalla sai alkunsa, kun mies selaili kesän 2006 alussa Työvoimatoimiston Mol.fi -sivustoa. Tehtaalle haettiin kesätyöntekijää peruneen tilalle. Mäkelä sai paikan, perusteellisen perehdyttämisen paperikoneiden kunnon valvontaan ja samalla työn kahdeksi seuraavaksi kesäksi.

Tutkinnot valmiiksi, mars!

Suomessa nuorten ja erityisesti nuorten miesten tilanne työmarkkinoilla on tällä hetkellä vaikea ja nuorten työttömyys on lisääntynyt kovasti tänä vuonna. Työttömyydelle on useita syitä, mutta Avikaisen mukaan puutteellinen koulutus on niistä yksi.

– Siinä onkin yksi kannuste suorittaa tutkinto loppuun. Olisi hyvä, että nuoret valmistuisivat normaalissa ajassa, eivätkä pitkittäisi opiskelua. Valmistumisen jälkeen pitäisi lähteä rohkeasti työnhakuun, hän toteaa.

Avikainen väläyttää myös valoisampaa tulevaisuutta, sillä suurten ikäluokkien eläköityminen tekee tilaa nuorille osaajille tulevina vuosina. Siinä vaiheessa työnantajat arvostavat tutkintotodistusta.

Hän kuitenkin huomauttaa, että työttömyys saattaa vielä ensi vuonna pahentua, vaikka yleinen taloustilanne kääntyisikin paremmalle tolalle.

Pekka Mäkelä toivoo parempien aikojen koittavan jo vähän aikaisemmin, koska hän valmistuu ensi jouluna.

– Toivottavasti pahin taantuma on siinä vaiheessa ohi, sillä nyt työtilanne on hyvin heikko. Useimmilla jouluna valmistuneilla kurssikavereilla ei ole mitään kesätöitä tiedossa, Mäkelä toteaa.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo