Kolme kuumaa vinkkiä lukiomenestykseen

Lukioiden ovilla on kuultu viime päivinä riemun kiljahduksia, kun tulevat opiskelijat ovat käyneet varmistamassa pääsyn toivelukioonsa. Lahden Kannaksen lukion tutorit Arto Kotilainen ja Ellanoora Lainio jakavat parhaat vinkkinsä tuleville ykkösille.

Kun uudet ykköset tulevat ottamaan vastaan opiskelupaikkaa Lahden Kannaksen lukioon,  aulassa on heti vastassa kaksi tomeraa avustajaa.

Arto Kotilainen ja Ellanoora Lainio ovat molemmat tulevia abeja. He toimivat Kannaksen lukiossa tutoreina syksyllä aloittaville ykkösille. Kannaksen kasvatit listaavat nyt vinkkinsä, joita noudattamalla lukio rullaa vaivatta. Tai ainakin melkein.

1. Ota kaikki hyöty irti mielenkiintoisesta kurssitarjonnasta!

Jos joku aine kiinnostaa todella paljon, suuntaa tarmo siihen. Vapaavalintaisista kursseista voi olla hyötyä jatko-opintoja suunnitellessa.

Ellanoora: Mutta vapaavalintaisetkin kurssit kannattaa käydä loppuun asti, vaikka ei aina välttämättä jaksaisi. 75 kurssia on saatava täyteen.

Arto: Jos on liikaa poissaoloja, opettajat voivat antaa lisätehtäviä.
Kannaksen lukiossa poissaolojen seurantaa aiotaan tiukentaa. Monissa kouluissa on poissaolokiintiöitä, mutta niitä ei kannata käyttää turhaan, vaan ne ovat hätätapauksia varten. Ei ole kivaa, jos opettaja joutuisi tiputtamaan kurssilta sen takia, että poissaoloja on liikaa.

2. Jaksota kurssit fiksusti!

Listaa enemmän kursseja alkusyksylle ja -keväälle, mutta jätä enemmän aikaa talvelle ja juuri ennen kesälomaa. Pitkien lomien jälkeen on enemmän tarmoa, kun taas talven pimeimpään aikaan opiskelu voi tuntua raskaalta ja loppukeväästä ajatus karkaa helposti kesälomalle ennen aikojaan.

E: Kurssien kanssa pitää miettiä myös omaa jaksamista.

A: Mutta liikaa ei kannata löysäillä. Joillain kavereilla lukio on lipsunut neljään vuoteen, kun käy kurssi per jakso -tahdissa.

Tutorit ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, ettei lukion venyminen neljään vuoteen ole välttämättä katastrofi. Jos joidenkin aineiden kanssa on vaikeuksia tai haluaa panostaa erityisesti johonkin, voi olla viisastakin löysätä tahtia ja käyttää enemmän aikaa tärkeiden aineiden opiskeluun. Myös aikaa vievät harrastukset ovat perusteltu syy siihen, että lukiossa vierähtää neljä vuotta.

3. Aloita koeviikkoihin valmistautuminen ajoissa!

Lukio on monelle aikuistumisen ja kasvamisen paikka. Se tarkoittaa myös ajankäytön hallinnan opettelua.

A: Kaikki esseet ja muut työt kannattaa aloittaa ajoissa. Koeviikko tulee aina "ka-plang"!

E: Varsinkin vaikeimpia kirjoja kannattaa alkaa lukea kahta viikkoa etukäteen. Koeviikolla on kuitenkin niin kiireistä, ettei sitten enää ehdi. Nyt kun luen kieliä ylppäreihin, toivon, että olisin panostanut sanastoihin enemmän.

Erillinen lukuloma on abien herkkua, eikä sekään riitä ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa, jos koko lukion on tenttinyt läpi pelkästään hatarien muistikuvien varassa.

GALLUP:

Onneksi olkoon! Sait paikan Kannaksen lukiosta. Mitä odotat lukiolta?

Ramona Nurminen, 16, Mukkula

- Kavereita ja sitä, että mä pärjäisin. En tiedä vielä yhtään, mitä tekisi lukion jälkeen.

Essi Ekholm, 16, Lahti

- Uusia kavereita ja kokemuksia lisää. Aion ottaa paljon kuviksen kursseja.

Ville Jääskeläinen, 16, Lahti

- Paljon töitä lukemisen kanssa. Aion ottaa paljon matikkaa. Moni kaveri on tulossa samaan lukioon.

Eelis Turta, 16, Hollola

- Että pääsisi kolmessa vuodessa läpi. Uusia kavereita, mukavaa ja rentoa aikaa!

Tutustu Lahden lukioihin www.lahdenlukioon.fi -sivuilla!

Teksti ja kuvat: Heidi Kähkönen


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo