Korkeakoulutetun pikatie pomoksi

Yrittäjyys on edelleen mörkö monelle korkeakoulutetulle, vaikka ilmapiiri onkin muuttumassa myönteisemmäksi. Mikä yrittäjyydessä pelottaa, entä miten voisi petrata valmiuksiaan yrittäjäksi? Opiskelupaikan haastattelussa Eezy laskutuspalveluiden Jouni Valta ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen Johanna Koponen.

Suomalaisista korkeakoulutetuista yrittäjinä toimii vain noin 7 prosenttia 5–6 vuotta valmistumisensa jälkeen. Tämä selviää Virpi Honkasen väitöstutkimuksesta.

– Korkeakoulutetuilta puuttuu raivaajahenkeä. Heille yrittäminen on toissijainen vaihtoehto, kun taas vähemmän koulutetuilla se on toisinpäin: he haluavat tehdä itse, Jouni Valta Eezysta  heittää.

Pienyrityskeskuksessa  työskentelevän Johanna Koposen mielestä yrittäjyys ei ennen sopinut korkeakoulutetun imagoon. Ilmapiiri on kuitenkin muuttumassa.

– Yrittäjähenkisyyttä vaaditaan palkkatyössäkin, kun työntekijän pitää pystyä työskentelemään entistä itsenäisemmin, Koponen sanoo.

Valta näkee korkeakoulutetut potentiaalisena yrittäjäryhmänä, koska akateeminen työttömyys on nykyään arkipäivää ja pätkätyöt yleisiä. Keikkaluonteiselle asiantuntijatyölle on tilausta.

Niille, joita yrittämisessä kauhistuttaa byrokratia ja paperinpyöritys, on vaihtoehto. Yksityiset yritykset, kuten Eezy auttavat toimimaan yrittäjämäisesti. Eezyn asiakkaat ovat virallisesti Eezyn työntekijöitä, mutta he työskentelevät yrittäjän lailla. Eezy hoitaa tylsät paperityöt.
– Moni ei halua katsoa edes meidän lähettämiämme erittelyitä. Heille riittää, että näkevät nettoansionsa, Valta naurahtaa.

Yrittäjyyttä voi oppia

Vapaus toimia ja tehdä, omat aikataulut: itsenäisyys on edelleen tärkein syy alkaa yrittäjäksi tai toteuttaa yrittäjämaista toimintaa. Valta kertoo, että Eezyn korkeakoulutetut asiakkaat ovat valmiita tekemään töitä vaikka vuorokauden ympäri, kunhan pääsevät tekemään juuri sitä, mitä haluavat.

– Akateemisille asiakkaillemme on tyypillistä, että vapaa-aika ja työ sekoittuvat, eivätkä he halua elää perinteisen työaikakäsityksen mukaisesti, Valta kertoo.

Pienyrityskeskuksen Koponen muistuttaa, että esimerkiksi taidealoilta valmistuneille yrittäjyys on usein ainoa vaihtoehto, mutta koulutus itsessään ei tarjoa siihen valmiuksia.

Eväitä yrittäjyyteen voikin hankkia esimerkiksi erilaisilta kursseilta. Pienyrityskeskuksen järjestämässä Akateeminen yrittäjyys -tutkinto -ohjelmassa käydään vuoden aikana läpi esimerkiksi yrityksen toiminnan suunnittelua, markkinointia ja taloutta.

Ei kannata jäädä yksin

Miten sitten kannattaisi aloittaa, jos yrittäjyys houkuttaa?

Koponen kehottaa yrittäjäuraa harkitsevia verkostoitumaan.

– Se on elinehto aloittavalle yrittäjille. Ei voi jäädä kotiin odottamaan, että asiakkaat ottavat yhteyttä. Yrittäminen on jatkuvaa markkinointi- ja myyntityötä.

Koponen muistuttaa, että yrittäjyyteen pitää olla sisäinen intohimo. Lisäksi kumppanin ja läheisten kannustus on todella tärkeää, varsinkin yrityksen alkutaipaleella päivien venyessä ja kukkaron nyörien ollessa kireällä.

Yrittäjyys houkuttaa -tapahtuma

Mediatalo Opiskelupaikka järjestää yhteistyössä Eezyn ja Pienyritykeskuksen kanssa yrittäjyystapahtuman korkeakoulutetuille 15.11.2010 ravintola Siltasessa Helsingissä.

Tilaisuus on Global Entrepreneurship Weekin eli globaalin yrittäjyysviikon avajaistapahtuma.

Tapahtuma on täynnä.

 

www.eezy.fi
Eezy on helppo ja riskitön tapa toimia yrittäjämäisesti. Eezyn kautta toimiessasi sinulla ei ole paperitöitä eikä muitakaan yrittäjän velvollisuuksia, voit siis keskittyä oleelliseen, eli työsi tekemiseen ja sen markkinointiin.

www.pyk.hkkk.fi
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus on johtava yrittäjyyden ja pk-yritysten kehittäjä ja kouluttaja.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo