Korvaa energiajuoma ruissarilla

Suomalaiset syövät nyt sushia, wokkia ja tom yam -keittoa ja saavat silti pisteet ruokaympyrän ohjeiden noudattamisesta. Tosin nuoret yllättyvät edelleen siitä, että limpparit ja ranskalaiset ovat energiapommeja.

Puoli lautasellista kasviksia, neljäsosa lihaa, kalaa tai kananmunia ja neljäsosa perunaa, riisiä tai pastaa sekä leipäviipale on tuttu rimpsu suurelle osalle suomalaisia.  

Suomalaisen ravinto-oppaan lautasmallia ja ravintosuosituksia opetetaan edelleen koulussa kotitalouden ja terveystiedon tunneilla.

Kotitalousopettaja Hanna-Kaisa Hämäläisen mukaan ravitsemusasiat ovat monelle nuorelle jo entuudestaan tuttuja, vaikkakin jotkut asiat saattavat tulla yllätyksenä.

- Oppilaat tietävät kyllä suhteellisen hyvin, miten heidän pitäisi syödä. Osa on kuitenkin yllättynyt siitä, miten paljon energiaa saa esimerkiksi ranskalaisista perunoista, limpparista tai energiajuomasta, Hämäläinen kertoo.

Lisää leipää!

Koulujen lisäksi vanhempien rooli lasten ravitsemuskasvatuksessa on oleellinen, sillä elintavat opetellaan kotona.

Tutkimusten mukaan suomalaisten ruokailutottumukset kääntyvät koko ajan parempaan suuntaan, mutta parantamisen varaa on edelleen. Esimerkiksi leipää pitäisi ruokapöydästä löytyä enemmän, sillä etenkin nuoret saavat nykyään huolestuttavan vähän kuitua.

- Sekä koululaisilla että aikuisilla on nykyään paljon erilaisia trendidieettejä ja erityisruokavalioita, joiden taustalla on usein joko allergia tai pyrkimys painonhallintaan. Siitä huolimatta ravitsemussuosituksia olisi hyvä noudattaa niin, että energian ja ravintoaineiden saanti olisi tasapainossa ja riittävää.

Miten sushi sopii ruokaympyrään?

Suomalaisten ruokavalio on saanut väriä muun muassa myötä ja esimerkiksi thaimaalainen ja japanilainen ruoka on arkea monessa kodissa. Jos rakastaa kokkailla ulkomaalaisia ruokia, voi silti noudattaa suomalaisen ruokaympyrän suorituksia.

Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kuitenkin toteaa, että muutokset eivät vaikuta ravintosuosituksiin.

- Esimerkiksi wokatut kasvikset voi hyvin maustaa inkiväärillä tai muulla etnisellä mausteella, mutta aterian päälinjat pysyvät silti samana, Mensonen kuvaa.

 

Kuvat: Leipätiedotus


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo